Češi si na internetu předávají kvásek na pečení chleba. Nabízejí ho zdarma

31. leden 2016

Češi se na internetu dělí o kvásek na pečení domácího chleba. V takzvané kváskové mapě je už přes 2500 lidí, kteří tuto ingredienci ostatním nabízejí zdarma. Vlastní pečení si chválí kvůli vyšší kvalitě i kvůli tomu, že jim chleba vydrží déle než ten z obchodu.

„Je to o hodně lepší, když chleba voní úplně čerstvý. Člověk z toho má mnohem příjemnější pocit, než když si chleba jen koupí v obchodě. Zároveň je ten chleba pokaždé jiný. Chutná prostě jinak, vydrží vám mnohem déle,“ říká 32letý Pavel z Prahy.

Pracuje pro neziskovou společnost, pečení vlastního chleba ho uchvátilo a dnes je to jeho koníček. V kváskové mapě Pavla najdete už dva roky. Vlastní kvásek rozdal za tu dobu zdarma už asi deseti zájemcům.

„Jednou přišel typický ‚kravaťák‘ v saku a kabátu, jednou maminka na mateřské, jednou kluk, kterému bylo sotva 15. Prostě široká škála lidí,“ popisuje.

Kvásek nabízí ve speciální mapě i pekaři. Ti ho dodávají také do obchodů. Podle prodejce Václava z centra Prahy vyjde asi na 30 korun:

„Je to od pekaře, který nám každé ráno vozí zboží. Je to kvas, ze kterého si u nás můžete koupit chleba. Lidi se hodně ptají. Může se stát, že nám za den přijde 10 lidí, kteří chtějí kvásek, stejně tak se i někdy stává, že kvásek musíme bohužel odepsat.“

Pšeničná mouka kyne pomaleji

Samotné pečení není podle pekaře Tomáše Soláka těžké. Lidé ale musejí počítat s časem na kynutí.

„Když kynete za tepla, chleba můžete udělat zhruba za 6 až 8 hodin. Když za studena, tak za 18 hodin. Záleží to na teplotě a jakou máte mouku. Žitná kyne rychleji, pšeničná pomaleji,“ vysvětluje.

Tomáš Solák je původně ekonom a mluví i o velkovýrobnách chleba. Za 20 korun se podle něj dá udělat kvalitní chleba těžko.

„Je pravda, že ten dobrý chleba na spoustě míst není k dosažení. Je jen to, co je. Věřím, že se i ve velkých objemech dá dělat dobrý chleba, ale náš zákazník to zatím nepožaduje, takže ty společnosti k tomu nejsou tlačeny a nemají žádnou vůli to udělat lépe,“ míní.

autor: hla
Spustit audio