Češi letos do Chorvatska jezdili méně než loni

28. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko letos coby cíl své letní dovolené vyhledává méně českých turistů než loni - i tak se ale řadíme mezi čtvrté nejčastější hosty. Na Makarské shořela loď. Chorvatský plavec překonal světový rekord v etapovém plavání.

Na dovolenou do Chorvatska jezdí méně českých turistů než loni. Počet našich rekreantů by se měl letos pohybovat kolem tři čtvrtě milionu. Ještě před dvěma lety ale na chorvatské pobřeží zamířil ročně skoro milion Čechů. Důvodem poklesu jsou hlavně ceny a úroveň služeb.

Češi byli loni podle oficiálních chorvatských statistik čtvrtými nejčastějšími hosty. Nejvíc turistů jezdí do Chorvatska z Německa, Itálie a Slovinska. Celkem Jadran v loňském roce navštívilo sedm a půl milionu zahraničních turistů. To je meziroční nárůst o šest procent.

V Makarské shořela loď. Stalo se to včera, když chtěl její šestadvacetiletý majitel natankovat palivo. Osádka lodi se zachránila skokem do moře. Plavidlo ale oheň téměř celé zničil.

Nejznámější místní plavec, čtyřiašedesátiletý Veljko Rogošić vyhrál světový rekord v etapovém plavání. Podél celého chorvatského pobřeží od severu na jih plaval celkem osmapadesát dnů. Ovšem jen čtyři hodiny denně.

Měnové kurzy a ceny benzínu:
Sto českých korun vyměníte za 24 kun a 80 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 35 lip. Je to kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o trochu víc. Litr benzínu Euro 95 (náš natural) stojí 8 kun 5 lip. Naftu koupíte za zhruba 7 kun.

Počasí:
U Jadranu bude zítra slunečno. Ranní teploty 16 až 22, odpolední 26 až 31 stupňů. Povane slabý proměnlivý vítr, na Istrii slabá bura.

Jachtaře čeká většinou severní až severovýchodní vítr 6 až 14 uzlů, ve Velebitském kanálu až 18 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, ve Velebitském kanálu a jižní Dalmácii na trojce. Viditelnost 10 až 20 kilometrů. Na severním a částečně i středním Jadranu místní přeháňky nebo bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu