Černochová: Vlak s druhou zásilkou na Ukrajinu je skoro v cíli, připravujeme další pomoc

28. únor 2022

Česko poslalo na Ukrajinu další vojenský materiál v hodnotě 400 milionů korun, tentokrát nejde o lehké zbraně jako v předchozí zásilce. „Už teď moji kolegové pracují na tom, že chytají další vojenský, tentokrát zdravotní materiál, který by se měl na Ukrajinu dostat v tomto týdnu,“ říká ministryně obrany Jana Černochová s tím, že Česko bude s Ukrajinou dál komunikovat o jejich potřebách po vojenské linii. Hrozí nebezpečí i Česku? A v čem potřebuje česká armáda dozbrojit?

„Všichni se snažíme Ukrajině maximálně pomáhat, zároveň máme aktivovány ubytovací kapacity, abychom mohli pomoci ubytovávat ukrajinské rodiny, vesměs ženy, protože ukrajinští stateční ukrajinští muži nechtějí opouštět svou zemi a chtějí za ni bojovat,“ říká Černochová.

Čtěte také

Investice do armády

Ta se také setkala se zástupci zbrojařského průmyslu, kteří přislíbili, že jsou schopni navýšit výrobní kapacity, aby co nejrychleji vyzbrojili i českou armádu. V čem armáda konkrétně potřebuje dozbrojit?

„Hlavně potřebujeme udělat nábory, doplnit počty vojáků, protože podle aliančních dokumentů bychom v roce 2030 měli mít 30 tisíc vojáků,“ vysvětluje.

Podle ní i Česká republika může být zemí byť pod ochranou aliančního deštníků, může aktivně někomu pomáhat nebo být sama v perimetru bandity Putina. „Rozhodně bychom neměli šetřit na obraně naší země,“ upozorňuje. 

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související