Nemůžeme přijmout, že Rusko vyvolá krizi, zvedne ceny plynu a my sklopíme uši, apeluje energetický expert

Česko má zásoby ropy i plynu na týdny dopředu, takže na výpadek ze strany Ruska je připraveno, ujišťuje vláda. Evropa je přitom na ruském plynu závislá až ze 35 %, potvrzuje ředitel strategie společnosti EGU Brno Michal Macenauer. Bezprostřední přerušení dodávek plynu či ropy podle něj sice nehrozí, ale po plánovaném zmrazení devizových rezerv Ruska se to už dá očekávat. 

„Také reakce trhu na probíhající konflikt jsou výrazné a změny budou strukturální. Bude muset dojít k přehodnocení bezpečnostních politik a využití energetiky v České republice i Evropské unii,“ vysvětluje Macenauer.

Krátkodobě bojovat proti nedostatku energií lze podle něj regulačními stavy – omezením spotřeby tam, kde nebude chybět. „Osobně doporučuji co nejvíce omezit závislost na ruském plynu, které jí používá jako zbraň vůči Evropě.“

„Jako poslední se bude omezovat spotřeba v kritických provozech a domácnostech. Dopady na ekonomiku budou, ale priorita je vyrovnat se s ruskou agresí a se svou závislostí. Nemůžeme přijmout, že Rusko způsobí krizi, zvedne ceny plynu a Evropa sklopí uši,“ vyzývá Michal Macenauer.

autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio