Canisterapie pomáhá léčbě. Fenku Fanynku zaměstná Nemocnice Na Bulovce

9. prosinec 2013

V pražské Nemocnici Na Bulovce mohou pacienti ode dneška narazit na psího terapeuta, či spíše terapeutku. Jedenapůlroční fenka zlatého retrívra Fanynka bude spolu psycholožkou v rámci canisterapie pomáhat pacientům hlavně po psychické stránce.

Canisterapie, tedy terapie, ve které se využívá kontaktu člověka se psem, pomáhá například lidem s Alzheimerovou chorobou a demencí i v Českých Budějovicích. Arnie, canisterapeutický bernský salašnický pes, zde například u klientů povzbuzuje zachování dovedností jemné motoriky.

Dosud se ale většinou používali spíš dobrovolníci se psy, kteří docházeli do zařízení k ambulantnímu kontaktu.

Psycholožka Lenka Procházková z Nemocnice Na Bulovce však využije služeb fenky svojí. Ta splnila požadavky, které pro canistrerapeutické psy v nemocnici stanovila společnost Pomocné tlapky.

„Musí mít vlastního psovoda, jednoho člověka, který se o něho stará a zabezpečí jeho potřeby,“ specifikuje Lenka Procházková. Její fenka je jedním ze dvou psů, kteří mají vstup do areálu nemocnice povolený. Vlastní pelíšek má v pracovně psycholožky, ale i na každém oddělení, kam dochází.

Pes pomáhá se souhlasem pacienta při polohování těla. Po doporučení fyzioterapeuta může pomoci například pacientovi po cévní mozkové příhodě pro prohřátí a uvolnění svalstva, kdy olizováním masíruje necitlivé či bolestivé části těla. Je pacientovi k dispozici při mazlení, hlazení, česání nebo hře.

„Snaží se pacienta motivovat ke kontaktu, navázat s ním neverbální rozhovor. Pacienti mohou pejska povelovat, nebo si ho hladí. Tím se umocňuje kontakt s živým tvorem,“ konkretizuje Lenka Procházková psí asistenci.

Podle vyhláška ministerstva zdravotnictví může pes pomoci až 25 pacientům týdně. Podle Lenky Procházkové je ale třeba dbát na pohodu psa, protože i on má nárok na únavu nebo nepohodlí.

Canisterapie - Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

Všem, se kterými se Fanny setká, zanechá většinou úsměv na tváři. A psychická pohoda pacienta je pak základním předpokladem pro jeho uzdravování.

„Odezva pacientů je velice kladná. Pacienti, kteří mají potíže právě v navázání kontaktu, tak na to zvíře reagují velice pozitivně,“ říká Lenka Procházková a dodává, že je to dáno zřejmě i tím, že v Česku je pejskařská tradice silná.

Náklady na vycvičení kvalifikovaného canisterapeutického psa dosahují až 200 tisíc korun. Za své služby může pes dostávát něco jako plat, zejména v podobě pamlsků, hraček či bezplatné veterinární péče.

autoři: osu , Marína Dvořáková
Spustit audio