Bývalý fotbalový reprezentant a obránce Tomáš Ujfaluši: Nejraději vzpomínám na působení ve Fiorentině a Atletico Madrid

11. květen 2022

Hostem středeční talkshow Na place s Pavlem Nečasem je bývalý fotbalový reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši. Rodák z Rýmařova během bohaté kariéry prošel kromě Olomouce a Sparty slavnými kluby v zahraničí. Jak vzpomíná na angažmá v Hamburgu, Fiorentině, Atletico Madrid nebo Galatasary? Jaké fotbalové ikony potkal? Poslechněte si celý rozhovor s hráčem, který je momentálně členem týmu Real TOP Praha, kde se zúčastňuje charitativních zápasů.

Z Rýmařova, kde jsi fotbalově vyrůstal, jsi přestoupil do Sigmy Olomouc. Je pro tebe i teď Olomouc srdcový klub?

Určitě, protože od třinácti let jsem v Olomouci vyrůstal, kdy jsem bydlel u tety se strýcem. Po přechodu na internát jsem začal získávat základy profesionálního fotbalu a měl jsem možnost hrát s vynikajícími hráči. Ať už to byl Olda Machala, Jirka Barbořík, Marek Holý nebo i Pavel Hapal a Radek Látal.

Čtěte také

Na sklonku zahraničního angažmá v Hamburgu jsi zastával post kapitána. Přesto jsi putoval do Itálie..

Ano, já chtěl do Fiorentiny. Velmi jsem fotbal sledoval a pozoroval, jak se v Itálii kvalitně pracuje s defenzivou a taktickou stránkou hry. Takže se mi splnil takový sen. Fiorentina totiž budovala nový tým a hodil jsem se jim do koncepce.

Další štací bylo Atletico Madrid. Jaký pro tebe byl přesun z Itálie do Španělska?

Už při příchodu do Hamburgu jsem si říkal, že kariéra profesionálního fotbalisty není tak dlouhá a je dobré si vyzkoušet různé soutěže a život v jiných zemích. Stejně tak se člověk může naučit řeč a zdokonalit se. A můj plán se mi plnil, protože v Hamburgu, Fiorentině i v Madridu jsem strávil tři až čtyři roky.

V kterém klubu jsi se cítil jako ryba ve vodě?

Určitě mě to bavilo nejvíce v Itálii a Španělsku. Fungovalo to tam, hráli jsme dobře, především v Itálii všechno klapalo i po lidské stránce. Pro změnu v Madridu byla čest si zahrát proti Ronaldovi a Messimu. Měl jsem štěstí jak na města, kde jsem pobýval, tak na hráče, proti kterým jsem měl možnosti hrát.

Které zranění říznému obránci Ujfalušimu dalo stopku profesionální kariéry? Mrzí ho, že kariéru nekončil v Olomouci? Jak vzpomíná na jeho starty na Euru a světovém šampionátu? Co říká k finiši Fortuna ligy? Poslechněte si celý rozhovor s bývalou reprezentační oporou české defenzivy.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , rej

Související