Přestup z Opavy do Ostravy byl těžký. Zahrát si s Milanem Barošem byla skvělá zkušenost, vzpomíná na fotbalovou kariéru Tomáš Smola

23. únor 2022

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je fotbalista Tomáš Smola. Vysoký holohlavý útočník kvůli zranění nedávno ukončil profesionální kariéru. Během ní prošel spoustu tuzemských fotbalových klubů a prožil i netradiční přestup z Opavy do Ostravy. Jaké to bylo zahrát si s Milanem Barošem? Na jaké spoluhráče vzpomíná nejraději? Čím se živí po skončení fotbalové kariéry? Poslechněte si celý rozhovor!

Tomáši, jaké byly tvoje fotbalové začátky?

Začínal jsem v Lounech a zkoušel i basketbal a házenou. Na házené jsem dostal dvě ostré rány do hlavy a tím to skončilo. Táta mě následně přivedl k fotbalu, v dorosteneckých kategoriích jsem prošel Teplicemi a z Ústí nad Labem a Střížkova jsem se dostal do Moravskoslezského kraje a mohl si zahrát ligu. 

Jak vzpomínáš na tvoje působení v Opavě?

Bývalý prvoligový fotbalista Tomáš Smola ve sportovní talkshow Na place

Na Opavu nedám dopustit, trenér Roman Skuhravý dal týmu tvář. Byla tam skvělá parta hráčů, kteří se úplně neprosadili v lize, ale pod ním to klapalo perfektně. Ke konci působení jsme se ale rozcházeli v určitých názorech na fotbal. Lidé byli přátelští, pořád se oslavovalo a na vesnici slavili snad i svátek psa. Stále mě zvali k sobě domů. Za mě výborné tři roky v Opavě.

Jak moc těžký byl přestup z Opavy k rivalovi do Ostravy?

V Opavě byl časem problém s penězmi i s městem. Ale chtěl jsem zůstat v Moravskoslezském kraji, kde jsem měl kamarády a také si znovu zahrát s kamarádem Nemanjou Kuzmanovičem. Samozřejmě mi chodily ošklivé zprávy na sociálních sítích, proběhla i nějaká slovní výměna s jedním fanouškem. Vědel jsem, že to bude těžké, musel jsem se přestěhovat, ale časem ta nevole vyšumí.

Na druhou stranu jsi měl možnost zahrát si s Milanem Barošem.

Byl pro mě dětským vzorem a najednou jsem si s ním mohl zahrát. Nejen při tréninku a v zápasech, ale i v kabině ukazoval jaký je to charakter. Pozoroval jsem jeho střelbu a zakončení a často jsme se bavili o herním stylu. Ještě pořád jsme v občasné komunikaci.

Koho tipuje na vítěze letošního ročníku Ligy mistrů a věří českým fotbalistům v blížící se baráži o postup na MS? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Smolou!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej

Související