Na Franze Straku vzpomínám moc rád. Tréninky a oslavy s ním byly dobré, popisuje bývalý fotbalista

29. prosinec 2021

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je bývalý prvoligový fotbalista Jan Svátek. Proč se o něm říkalo, že nastupuje na pozici defenzivního útočníka? Co dělá po konci kariéry? A jak vzpomíná na trenéra Petra Radu? Poslechněte si celý rozhovor!

Sváťo, my jsme skončili u začátku tvé kariéry ve Spartě, kde ses dostal do áčka a podepsal jsi první profesionální smlouvu. Potom ale tvoje cesta vedla do Mostu. 

To tenkrát byla ještě druhá liga. Celou dobu jsem kolem sebe měl lidi, které jsem znal. V Mostu jsem ale neznal nikoho a byla to pro mě velká škola. Ten rok ve druhé lize mi dal strašně moc. Neměl jsem to tam jednoduché, ale mohl jsem se potom vrátit do Sparty a ještě chvilku hrát za áčko, když trénoval pan Straka.

Čtěte také

A jak vzpomínáš na Franze Straku?

Vzpomínám na něj moc rád. Byl to trenér, který mi dal šanci trénovat s těmi nejlepšími hráči v republice. Do zápasů jsem se sice moc nepodíval, ale trénování a oslavy byly dobré.

Oslavy nás možná zajímají víc než to trénování. Vzpomeneš si na nějakou?

Tenkrát jsme postoupili do Ligy mistrů, takže potom byla oslava, kde se sešlo celé vedení. První perlička byla, když přišel Honza Šimák a oni se ho zeptali, co si dá. On odpověděl, že si dá popelník, takže tak začala oslava. Myslím, že se podařila, protože další den, když jsem přišel na trénink, tak mi pan Straka říkal: „Mladej, kdybys tak kopal na hřišti jak ty panáky.“

Jan Svátek s moderátorem Ladislavem Hamplem

A co vyhlášený tatarák Franze Straky?

Tataráček býval, ale nebylo to asi tak často, jak se o tom psalo. Jednou před derby ho přinesl a na něm bylo nastrouhané vajíčko s paprikou.

Já jsme pana Straku zažil ještě v Českých Budějovicích, kde jsem mu schoval věci, když jsme šli do sauny. Za trest jsem musel přinést tatarák. A když jsem se zeptal, jestli může být namíchaný, tak mě hrozně seřval, protože tataráček míchá jedině Franz.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související