Kvalifikace na mistrovství světa? „Nejlépe je na tom Švédsko. Šanci ale máme,“ říká bývalý útočník

26. leden 2022

Hostem Ladislava Hampla v sportovní talkshow Na place je bývalý fotbalový útočník a vedoucí reprezentačního mužstva Tomáš Pešír. Jak obtížné bylo dostat se do prvního týmu Slavie Praha? Se kterým trenérem se mu nejlépe spolupracovalo? Na kterého spoluhráče nejvíce vzpomíná? A jak jsou na tom hráči nejvyšší české fotbalové ligy s finanční gramotností? Poslechněte si celý rozhovor!

V baráži o postup na mistrovství světa máme Švédsko a pokud bychom postoupili, tak narazíme na Rusko, nebo Polsko. Kdo si myslíš, že tam na nás bude čekat?

Je to tak, že i když prohrajeme se Švédskem, tak máme povinnost odehrát to druhé utkání. Stoprocentně to tedy bude Rusko, nebo Polsko a buď to bude boj o mistrovství světa, nebo přátelák poražených.

Osobně si myslím, že sportovně je na tom nejlépe Švédsko. Šanci ale máme. Polsko mám docela zmapované, protože jsem tam tři a půl roku žil, mám tam spoustu kamarádů, se kterými jsem v kontaktu. Poláci mají takový syndrom, nechci nic zakřiknout, že když o něco jde, tak jim to většinou nejde. Ze strany fanoušků je na ně o hodně větší tlak než na nás.

Čtěte také

Rusko je nevyzpytatelné, je to velká země, velké možnosti, ale nejlepší je Švédsko. Tipuji, že když porazíme Švédsko, tak poletíme do Ruska.

Máš dojem, že Švédsko je lepší se Zlatanem, nebo bez něj?

Upřímně jsme o tom mluvili. Je to hráč, který je nadstandardní. Může rozhodnout zápas, ale může svému týmu také hodně ublížit. Hrát nebude, protože má karty a osobně mě mrzí, že ho neuvidím na vlastní oči. 

Jak teď pracujete v komunikaci před baráží? Voláte si s hráči? Blíží se totiž zimní olympijské hry a zjistili jsme, že komunikace u národního týmu není úplně dobrá.

Sledoval jsem kauzu hokejistů. Úplně nevidím jako velkou tragédii to, že tým nebyl v kontaktu s 50 hráči širší nominace. Myslím si, že my to také neděláme. Co se týče komunikace s hráči, jak hrají, koho si trenér vybere je v gesci manažera a jde to mimo mě. Já maximálně napíšu klukům, pogratuluji jim, když se jim podaří zápas, zavolám si s jedinci a dál to neřeším.

Řeším teď hlavně zápas ve Švédsku, kam v neděli odletím na inspekci. To je moje role. S hráči komunikuji směrem k Rusku, protože musíme poslat spoustu podkladů směrem k vízům, kdybychom tam náhodou letěli. Hráčů je asi 55, takže nastává kolotoč.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , vla

Související