Bývalý fotbalový reprezentant Radoslav Kováč: Vést ligový tým jako hlavní kouč pro mě byla zkušenost k nezaplacení

13. duben 2022

Hostem Ladislava Hampla ve sportovní talkshow Na place je bývalý fotbalista Radoslav Kováč. Kromě úspěšných ligových štací v tuzemsku se prosadil v ruském Spartaku Moskva, ve švýcarské Basileji nebo anglickém West Hamu. Rodák ze Šumperka se může pochlubit i ziskem titulu mistra Evropy hráčů do 21 let v roce 2002. Proč se po kariéře rozhodl zdokonalovat jako trenér? Jak vzpomíná na éru kolem Poborského, Rosického, Šmicera a trenéra Brücknera? Poslechněte si celý rozhovor!

Co považuješ za svůj největší úspěch kariéry?

Určitě to, že jsem se nominoval v roce 2006 na mistrovství světa v Německu a nakonec si zahrál i zápas proti Itálii. Na klubové úrovni řadím velmi vysoko moje působení v Anglii, kde jsem odehrál necelé tři roky. Vzpomínám hrozně rád i na naši jízdu v Liberci, kde jsme se z 13. místa v lize dostali na bronzovou pozici a prorazili i v evropských soutěžích.

Čtěte také

V čem byla generace kolem Rosického, Poborského a spol. jiná než ta, která působí v reprezentaci teď?

Největší rozdíl podle mě byl v kvalitě. Hráči působili v nejlepších evropských mančaftech a měli se stále od koho učit, každý týden hráli proti nejlepším plejerům Evropy, takže se stále vytahovali k lepším výkonům. Byla to generace, která chtěla za každou cenu vyhrát.

Po skončení hráčské kariéry jsi se vrhnul na studium trenérské licence. Dokonce máš za sebou roční působení na trenérské lavičce Opavy. Jaká to byla zkušenost?

Po třech letech jako asistent ve Spartě jsem dostal pět kol před koncem ligy nabídku koučovat Opavu, kde byla snaha zachránit prvoligovou příslušnost. Ta nabídka pro mě byla zajímavá i přesto, že jsem neměl profilicenci a díky výjimce se ze mě stal nakonec hlavní kouč Opavy. Byla to zkušenost k nezaplacení a moc mě těší, že už za sebou mám roční angažmá jako hlavní trenér.

Jak si užívá bývalý reprezentační obránce fotbalový důchod? S kým se aktuálně potkává při studiu trenérské licence? Poslechněte si celý rozhovor s Radoslavem Kováčem!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej
Spustit audio

Související