Byl bych schopen unést faráře Toufara? ptá se publicista Miloš Doležal

15. květen 2018

Miloš Doležal je jedním z mála lidí, kteří vládnou slovem. A to mimořádně. Je to spisovatel, publicista, básník a literární redaktor. „Psát o někom druhém? Je to drzost. Já sám hranice drzosti neustále překračuju,“ neskrývá v rozhovoru s Lucií Výbornou muž, který mimo jiné zmapoval příběhy faráře Toufara nebo parašutisty Čurdy.

Celý život ho zajímají lidské příběhy. A to především ty, které nejsou jednoznačné. „Vezměte si Karla Čurdu. Jde o chlapa, který se dobrovolně přihlásil do armády, prošel náročným výcvikem ve Skotsku a jeho nadřízení ho hodnotili velmi dobře. Jak je možné, že právě takovýto člověk v rozhodující chvíli selže?“ uvažuje Miloš Doležal.

„Co vede k tomu, že se lidé v určité chvíli rozhodnou pro dobro, nebo pro zlo? Právě to mě zajímavé, jsou to velmi zajímavé otázky,“ dodává.

Lidská paměť je kulhavá

Z jeho knížky o parašutistovi Čurdovi, který zradil svoje spolubojovníky, vznikla četba na pokračování. Na kontě toho ale Miloš Doležal má víc: například zmapování příběhu faráře Toufara, kterého umučila StB.

„Lidská paměť je kulhavá, často míří do karikatury. Někteří lidé jsou navíc baroni Prášilové, nejlepší je vždy konfrontace s archivními materiály. V případě faráře Toufara jsem se setkával s příslušníky StB, kteří byli v roce 1950 u Toufarova vyšetřování, jejich výpovědi jsem pak mohl konfrontovat právě s archivními materiály,“ popisuje.

Lidská paměť je kulhavá, často míří do karikatury.
MIloš Doležal

Mimochodem, o faráři Toufarovi vznikl na základě textu Miloše Doležala i dokument, respektive hraná rekonstrukce. Sám publicista si v něm zahrál roli jednoho z estébáků. A jak říká, byl to neuvěřitelný zážitek. „Když jsme točili únos Toufara, zhrozil jsem se sám sebe. Měl jsem moc, byl jsem spolurežisérem obludné chvíle a ptal jsem se sám sebe: Byl bys toho opravdu schopen?“

Životní příběh faráře Josefa Toufara vypráví Miloš Doležal v knize Jak bychom dnes zemřít měli. Knize předcházela léta pátrání, shromažďování dokumentů, snímků i svědeckých výpovědí.

autoři: Lucie Výborná , als

Související