Boris Hybner

16. červen 2008

V pondělím Dopoledním Radiožurnálu si s moderátorkou Lucií Výbornou po telefonu povídal herec, mim a pedagog Boris Hybner. V rozhovoru, který byl vzhledem k nižší kvalitě telefonního spojení kratší, vysvětlil, co všechno by měl umět správný klaun. Prozradil, jak často si ještě připravuje bílou masku, co prožívá při pantomimě a také, o čem je jeho nejnovější představení. V úterý 17. června bude hostem politolog Jiří Pehe.

V úvodu odpověděl Boris Hybner na otázku, co všechno musí umět správný klaun. "Měl by vydržet dvě hodiny ostudy - to je první co mě napadá. Pak by měl mít vrozený urozený smysl pro humor a pro esenciální podstatu člověčenství - klaun musí milovat člověka v jakékoliv podobě. A samozřejmě musí umět žertovat, i když je v bryndě," odpověděl Hybner, který se také jako vysokoškolský pedagog věnuje výchově mladých mimů.

Jak často si Boris Hybner ještě dělá bílou masku? "Já jsem se přetransformoval do klauna - jakože starý mim je mladý klaun. Pokud hraji takzvaně bílou pantomimu, tak se jen zapudruji. Líčit se a vzít na sebe kostým - to je úžasný obřad. Člověk po představení prožívá cosi - my říkáme jdeme k lékaři. Všecky neduhy jdou stranou, člověk zkrásní," přiblížil Hybner. Prozradil, že nyní vystupuje v představení Clowntime Blues. "Je to o klaunovi, který seskočí z malé planetky na planetu Zemi, protože odtud slyšel bluesovou hudbu. Prožije pohádkové dobrodružství, pochopí co je to bluesová hudba a naučí se jí hrát," přiblížil Hybner.

Člověk, který dělá pantomimu, musí podle Borise Hybnera umět devět řemesel a má desátou bídu. "Bývá spíš výjimka, že klaun, mim nebo pantomim se proslaví natolik, že prožije kariéru podobnou jako popové hvězdy. V současné době je náš obor velmi na okraji zájmu kulturního prostředí. Ale já doufám, že se mi ještě podaří ty podmínky zlepšit a vyjednat trošku důstojnější pozici svým studentům - našim následníkům. Aby v té padesátileté tradici české moderní pantomimy - v tomto magickém městě pražském - mohli pokračovat," vyslovil přání Boris Hybner.

Záznam celého rozhovoru s Borisem Hybnerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio