Bolí vás hlava? A nepili jste patok „naspeedovaný“ oxidem uhličitým?

1. leden 2014
Glosa Pavla Maurera

Připili jste si na Silvestra šampaňským, nebo sektem? Víte, jaký je mezi oběma nápoji rozdíl? Přečtěte si, co vám doporučuje Pavel Maurer.

Pokud vás pobolívá hlava, je pravděpodobné, že jste do sebe na Silvestra nalili příliš mnoho alkoholu a vaše tělo jej dosud nestačilo zpracovat. A nebo jste nepili příliš, ale spíš špatný alkohol, který vám nedělá dobře.

Hlava vás může bolet z mnoha důvodů: zlá tchýně, nedůtklivý šéf, nepravdivé daňové přiznání, ale také nekvalitní víno. Máme první den nového roku, takže musím říci, že náš žalostný stav mohlo způsobit i třeba nekvalitní šampaňské.

To je ode mě velmi nepřesné vyjádření. Fakt, že se u nás říká šampaňské, je samozřejmě úplná pitomost. Většinou se jedná o kdejaký patok „naspeedovaný“ a uměle probublaný oxidem uhličitým, který mohl způsobit náš dnešní bolehlav.

Čtěte také

Kdybychom totiž celý včerejší večer pili pravé champagne, hlava by nás nejspíš nebolela z tohoto unikátního nápoje, ale asi hlavně z toho, o kolik se snížil náš rodinný rozpočet. Pravé šampaňské je vynikající, a proto tak drahé!

Poprvé v životě jsem ochutnal pravé šampaňské na inauguračním večírku časopisu Playboy, který po sametové revoluci bezostyšně vtrhl na náš mediální trh. Opřen o bar jsem se tvářil zkušeně, popíjel šampaňské, vkládal si do pusy jahody jako ve filmu Pretty Woman a dělal ze sebe světáka. Nijak zvlášť mi to nechutnalo. Kdyby mi číšník nenápadně nalil sovětskoje igristoje, náš bohémský sektík, nebo trochu kvalitnější italské prosecco, nepoznal bych to.

Statisíce výrobců různých šumivých vín, sektů, trapného šampika a dalších bublinkových nápojů prodávají milióny hektolitrů tohoto nápoje s výlučným jménem. Champagne je terminus technicus, kterým lze podle zákona označit pouze víno pocházející z této francouzské oblasti. Nic jiného se nesmí nazývat šampaňské. Jinak jde o podvod!

Čtěte také

Osobně jsem teprve postupem doby přišel na to, že chuť pravého šampaňského se nedá nikdy zapomenout. Je to jako když vidíte film od Federica Felliniho nebo Quentina Tarantina. Nemusí se vám na první pohled líbit, třeba mu úplně nerozumíte, ale nelze mu upřít, že už nikdy na něj nezapomenete. Nemůžete si jej splést s ničím jiným. Takhle nějak je to i s pravým šampaňským.

Milí příznivci gastronomie, pokud jste šampaňské nikdy neochutnali, zkuste to. Jsou milióny věcí, bez nichž můžete klidně umřít. Ale neochutnat nejlepší bublinky na světě? To bych vám tedy rozhodně nedoporučoval.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio