Bohutín je obec plná dolů

15. říjen 2011
Po Česku

Tentokrát se podíváme do obce, která se nachází asi šest kilometrů od Příbrami, na silnici do Rožmitálu pod Třemšínem. Na první pohled byste si řekli, že jde o obec jako každou jinou. Když se v ní však zastavíte, zjistíte, že je v ní ledacos k vidění.

„V roce 2009 obec oslavila 630. výročí,“ začíná ve vyprávění starosta Ladislav Turek, který mimo jiné vysvětlil, že Bohutín byl především hornickou obcí. To dokládají i názvy některých jejích částí, například Havírna nebo Vysoká Pec. Její dominantou je pseudogotický kostel svaté Máří Magdaleny a také bývalé doly.

„Máme tu několik šachet, které se dochovaly dodnes. Důl Rudolfka je v soukromých rukou, a tak není přístupný veřejnosti. Stejně tak doly Štěpánka a Františka. Obě jámy jsou majetkem soukromých společností,“ popisuje Ladislav Turka s tím, že se ani v jedné netěží.

Jeden z dolů však v Bohutíně navštívit můžete. Dnes je v něm díky pomoci spolku místních nadšenců hornické muzeum. Jde o bývalý důl Řimbaba.

Součástí expozice je i ukázka hornického obydlí

„Byl založen roku 1844 a patří mezi mladší doly v oblasti,“ uvádí Josef Kolář ze Spolku Řimbaba. Důl náležel v bohutínském rudním revíru k těm menším, přesto tu za dobu jeho existence bylo vyraženo bezmála 6 tisíc metrů různých chodeb do hloubky 270 metrů. Do dnešní doby se v části obce Vysoká Pec dochovala část šachetní budovy z roku 1843, kaplička z počátku 18. století a bývalá strojovna, v níž se nachází hlavní expozice.

„Můžete si prohlédnout fotografie všech šachet v revíru, obrázky podzemí, kopie starých historických map, ukázky minerálů a truhlářskou dílnu,“ vyjmenovává Josef Kolář. Kromě toho uvidíte v rámci expozice také havířskou uniformu. V dalším z objektů můžete také navštívit hornické obydlí.

„Jde o byt obyčejného chudého horníka. V těchto místech se kdysi nacházel byt vedoucího dolu, který byl o trochu reprezentativnější. Exponáty jsou v majetku členů Spolku Řimbaba nebo jde o dary místních. Vidíme tu kredenc, židle, stůl, lavice a z nářadí necky, valchy nebo proutěné koše,“ nastiňuje.

Řimbaba je jako jediný z dolů v Bohutíně přístupný veřejnosti

Můžeme se tak vrátit do dob, kdy se v tomto dole těžil galenit s obsahem stříbra.

V neděli se projdeme po nově otevřené Fabiánově naučné stezce, která nás dovede až do starého mlýna. Dozvíme se, jak se dnes mele mouka a podíváme se také k Rusalčinu jezírku.


Zobrazit důl Řimbaba v Bohutíně na větší mapě

Spustit audio