Bohuslav Sobotka o speciálním zdanění bank: Nechceme se dívat na to, jak z Česka odplývají stovky miliard korun

Říjnové volby se blíží a politické strany o sobě dávají vědět – vymýšlejí programové cíle, vymezují se vůči těm, se kterými spolupracovali, lídři se snaží být vidět a slyšet. Například sociální demokracie přichází s návrhem na speciální zdanění bank. „Chceme, aby tady část peněz zůstala,“ vysvětluje český premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Speciální zdanění bank, se kterým jde ČSSD do parlamentních voleb, mají všechny sousední státy, a díky tomu jim podle Bohuslava Sobotky zůstává ve veřejných rozpočtech více peněz.

„Přece se nebudeme bezmocně dívat na to, jak každý rok z České republiky odplývají stovky miliard korun. Bankovní sektor odvádí zhruba polovinu zisku, který vydělá v České republice. Banky jsou u nás dvojnásobně ziskové než v zahraničí. Chceme, aby tady část peněz zůstala,“ vysvětluje s tím, že v zemích V4 jenom Česko nemá speciální zdanění bank.

Lex Babiš není protiústavní


Banky od roku 2000 vyvedly na dividendách z České republiky skoro 500 miliard korun.BOHUSLAV SOBOTKA

Prezident republiky Miloš Zeman napadl u Ústavního soudu zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš. Má k němu řadu výhrad. Bohuslav Sobotka si ale nemyslí, že by zákon byl protiústavní.

„Určitě by nebylo nutné, abychom zpřísňovali zákon o střetu zájmů, kdyby tady nebyli členové vlády, kteří chtějí podnikat, pobírat dotace, účastnit se veřejných zakázek,“ vysvětluje.

Je podle něj také nutné vyrovnat se s tím, že do politiky vstupují lidé, kteří chtějí mít peníze, politický vliv, politickou funkci, a přitom se ničeho nechtějí zbavit. „Pro demokracii to dobrý trend není,“ dodává.

Potvrzuje ale, že pokud ČSSD volby vyhraje, je připravená spolupracovat i s hnutím ANO. „Ale budeme pouze v takové vládě, kde budeme schopni určovat její programovou orientaci. Nebudeme vládnout se stranami, které budou chtít rušit to, co se nám v posledních třech letech v Česku podařilo prosadit,“ nastiňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio