Bohatí zchudli, plyne ze žebříčku časopisu Forbes. Nejbohatší je Bill Gates, Petr Kellner skončil 96.

Časopis Forbes vydal žebříček nejbohatších lidí světa pro rok 2016, který ukazuje na jediné – světoví miliardáři zchudli. Alespoň jednu miliardu má podle listu na kontě asi 1810 lidí a pět z nich je z Česka.

Nejbohatší Čech Petr Kellner se opět dostal mezi stovku nejbohatších obyvatel planety a má stejně peněz jako známý mediální magnát Rupert Murdoch.

„Za posledních 30 let došlo ke změně v žebříčku nejbohatších,“ vysvětluje redaktor českého vydání časopisu Forbes Jaroslav Mašek. Jen na dvou místech se podle jeho informací nic nezměnilo – na prvním místě zůstává Bill Gates a na třetím Warren Buffett.

„Jinak se první dvacítka proměnila a dala by se specifikovat jako parta mladých mužů, kteří vyrostli na internetu,“ zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorkou Hankou Shánělovou. To dokládá šestá příčka, kterou obsadil Mark Zuckerberg, zakladatel, šéf a stále ještě většinový majitel Facebooku. Hned za ním je Jeff Bezos, majitel internetového obchodu Amazon.

Čtěte také

Petr Kellner vsadil na lukrativní obory

Petr Kellner se vrátil do první stovky a je tak na 96. příčce. „Pomohl mu růst akcií telekomunikační skupiny O2, kterou na jaře rozdělil na dvě části – na retailovou O2 Czech Republic a na infrastrukturní část,“ domnívá se Jaroslav Mašek.

Další Češi výrazně zaostávají. Andrej Babiš je na 688. místě a ostatní za hranicí tisícovky. „Petr Kellner na počátku 90. let vsadil na lukrativní oblasti, kterými jsou bankovnictví a pojišťovnictví,“ uzavírá Jaroslav Mašek.

autoři: has , šše , Jakub Zajíček
Spustit audio