Blyštivé knoflíky po tisících nebo pštrosí pera; perleťoví králové a královny v Londýně se nestydí. Naopak!

O britské královské rodině toho víme možná víc, než bychom sami chtěli. Do popředí zájmu celého světa se dostala opět minulý týden, kdy byl v Londýně korunovaný král Karel III. Málokdo ale ví, že v Londýně žije několik dalších rodin, které se mohou pyšnit přívlastkem královské. Jsou to takzvaní perleťoví králové a královny, kteří dřív bývali v každé londýnské čtvrti.

Kieth je perleťovým králem londýnské čtvrti Homerton. Název této městské čtvrti má také na zádech poskládaný z perleťových knoflíků. Těmi má pošitý celý černý oblek, včetně kalhot a čepice. Blyštivé knoflíky tvoří složité ornamenty a na slunci se třpytí, až oči přechází.  

„Perleťové knoflíky mají jediný účel, upoutat pozornost,“ říká mi šedesátník Kieth.

Má představu, kolik knoflíků je na obleku? „Něco mezi dvěma až třemi tisíci, plus nějaké nášivky. Oblek se v čase mění, některé knoflíky přidám, jiné vyměním. Prostě stále se vyvíjí,“ odhaduje.

Každému, co se líbí 

„Design svého obleku si vytváří každý sám. Zvolila jsem ornamenty ve tvaru srdce, jako symbol nekonečné lásky a také kotvy, protože pocházím z historické čtvrti Greenwich, která je spojená s mořeplavectvím,“ popisuje svůj oblek osmdesátnice Winnie, perleťová královna městské čtvrti Kensingtonu a Chelsea. Na rozdíl od svých mužských kolegů má na hlavě klobouk, samozřejmě pošitý perletí, s pštrosími péry.

Čtěte také

Být perleťovým králem není ale jen o nošení blýskavého obleku. Ten je jen symbolem a svého druhu reklamním poutačem. A to už přes 150 let, kdy s tímto nápadem přišel zakladatel hnutí Henry Croft. Od té doby je hlavním posláním perleťových králů a královen vybírat peníze na charitu. A knoflíky poseté obleky jim k tomu pomáhají.

„Lidem se to líbí. Všichni se s námi chtějí vyfotit. Lidé jsou rádi, když nás vidí. Často o nás třeba slyšeli nebo četli, ale nepotkali. Je nás opravdu málo,“ pyšní se Keith.

Z generace na generaci

V Londýně je celkem 28 městských částí. Každá z nich měla tradičně svého perleťového krále a královnu. Tento titul, perletí pošité obleky a práce pro charitu jsou dědičné. Perleťoví králové a královny jsou opravdu svého druhu paralelními královskými rodinami, i když jejich moc platí jen v jejich městské čtvrti.

„Je to tak, a proto, když byla korunovace krále Karla III., udělali jsme si svoji vlastní. I s trůnem a korunou,“ usmívá se Winnie.

Některé rodiny drží tradici už v šesté, sedmé generaci. Tam, kde už původní rodiny královské rodiny nefungují, jejich trůn přeberou příslušníci funkčních rodů.

„Naše rodina má štěstí, naše děti v tradici pokračují. Mám z toho velkou radost,“ pochvaluje si Kieth. Vedle něj stojí jeho a syn s vnukem v náručí. Jako perleťový princ má už i on na sobě černou vestu s prvními perleťovými knoflíky.

autoři: Jaromír Marek , aka
Spustit audio

Související