Blanka Matragi

2. září 2011

Víte, co nosí ženy v arabských zemích pod tradičním muslimským hábitem? A jak vlastně ze srovnání s Libanonkami vycházejí Češky? Možná budete překvapeni, ale co se týče přístupu k módě, prohrávají na celé čáře. Alespoň podle světoznámé návrhářky Blanky Matragi. Té své otázky pokládala Lucie Výborná.

Arabky se ve srovnání s Češkami více strojí, více si dopřejí a jsou sebevědomější. To – pro mnohé možná překvapivě – tvrdí módní návrhářka Blanka Matragi, která už od roku 1980 žije v libanonském Bejrútu. „Už když jsem v Libanonu rozjížděla svůj salón, uvědomila jsem si, že jde o zemi plnou silných ženských osobností. Již od raného mládí jsou vychovávány k velkému charakternímu projevu a k sebevědomí,“ přibližuje návrhářka, jakou zkušenost má s libanonskými ženami.

Přístup Libanonek k sobě samým jí prý v Česku schází. Minimálně v oblasti módy. „Co totiž Češkám chybí – na rozdíl od arabských žen – je odvaha obléknout si něco jiného, něco výrazného,“ vysvětluje Blanka Matragi. Příčina je podle ní jednoznačná. Doba, která většinu dnes dospělých Češek vychovala, totiž výraznosti a originalitě nepřála.

Představa o arabských ženách jako zakřiknutých a v hábitu zahalených myškách tak jako by po slovech módní návrhářky brala za své. Muslimské búrky, nikáby a podobně tak sice k muslimkách neodmyslitelně patří, svou osobitost a sebevědomí prý však vyjadřují tím, co nosí pod nimi.

Blanka Matragi upozorňuje, že svým zjevem musí reprezentovat svou profesi

V čem se vlastně náročnost jejích klientek, mezi které patří arabské princezny a manželky ropných magnátů, projevuje? A jak velká je rivalita ve světě módního návrhářství? Také na to se Lucie Výborná Blanky Matragi zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Blankou Matragi a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio