Benedikt VXI. navštívil rodiště svého předchůdce

27. květen 2006
Zprávy

Papež Benedikt XVI. v rámci čtyřdenní poutní cesty po stopách Jana Pavla II. navštívil dnes dopoledne Wadovice nedaleko Krakova, kde se Karol Wojtyla 18. května 1920 narodil. Hlavu katolické církve tam přivítalo na 30.000 věřících.

Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že Poláci považují cestu do Wadowic za nejvýznamnější bod papežovy čtyřdenní poutě po Polsku.

Na wadovickém náměstí očekávaly papeže od časného rána tisíce obyvatel tohoto beskydského městečka a poutníci z celého Polska i zahraničí. Do Wadovic přijeli také katolíci z Ukrajiny nebo Bavorska, odkud pochází Benedikt XVI.

Benedikt XVI. si nejprve prohlédl chrám, ve kterém byl Jan Pavel II. v roce 1920 pokřtěný, později v něm ministroval a působil i jako kněz. Z chrámu papež přešel přes ulici do rodného domu Karla Wojtyly naproti bazilice. V domě je nyní muzeum věnované loni zesnulému papeži.

"Milovaní bratři a sestry, s velkým vzrušením přijíždím do rodného města mého milovaného předchůdce, božího sluhy Jana Pavla II.," řekl papež lidem na náměstí. "Chtěl jsem navštívit místa, ve kterých se zrodila a dozrávala víra Jana Pavla II., abych se tady společně s vámi pomodlil za rychlé svatořečení mého velkého předchůdce," dodal Benedikt XVI.

Po prohlídce muzea a setkání s věřícími na náměstí kolona vozidel se žluto-bílými vatikánskými vlajkami odjela z Wadovic do nedalekého kláštera v Zebrzydovické Kalvárii. Odpoledne Benedikt XVI. navštíví další významná poutní místa na jihu Polska. V neděli před odletem do Říma pak zavítá ještě do nacistického koncentračního tábora v Osvětimi.

autoři: mdo , dka
Spustit audio