Barboře Špotákové pomáhá trenažér z Německa

28. prosinec 2011
Zblízka

Zlepšit se v olympijské sezóně až o tři metry – k tomu by měl pomoci Barboře Špotákové nový oštěpařský trenažér, který byl nedávno nainstalován v tělocvičně pražské Dukly na Julisce. Světová rekordmanka má na svém pomocníkovi už první trénink za sebou.

„Byli jsme se na něj jednou podívat, ale ještě se tam dodělávaly detaily. Nemůžu ho ještě zhodnotit, ale určitě bude pomáhat celé oštěpařské skupině,“ domnívá se Barbora Špotáková. „Dokonce by měl být vhodný i pro koulaře,“ zmiňuje před prvním použitím.

Nový trenažér je třeba připravit

Stroj, na kterém bude oštěpařka trénovat, připomíná duralovou bránu borců. „Když jsem ho viděla poprvé, říkala jsem si, že je to opravdu obr. Byl trochu problém, kam ho umístit. Dokonce tady musí kvůli nám přestat hrát jedno družstvo basketbalistek, protože stroj sahá až k čáře pod košem,“ popisuje Barbora Špotáková.

Před prvním použitím se trenažér musí pořádně připravit a promazat. „Musíme ho nastavit a promazat, protože pojízdná část stroje je těžká, ale po promazání je to hned jiné,“ vysvětluje.

Bára už usedla na polohovatelnou sedačku mezi dva, asi pět metrů od sebe vzdálené duralové sloupy. Mezi nimi je nad sedačkou šikmo zavěšena kolejnice, po které jezdí zhruba desetikilogramové závaží. Kolmo na něj jsou přidělána madla připomínající řidítka z horského kola. Pomocí nich Bára Špotáková silou paží posílá závaží po kolejnici směrem vzhůru.

Medicinbal půjde stranou

„Dobré to bylo,“ říká Barbora Špotáková po první fázi cvičení. „Myslím, že to bylo jako aut z lehu. Aby stroj někam dojel, musí se pořádně dorazit. Poslední fázi u odhodu medicinbalem jinak neuděláte,“ shrnuje své dojmy.

Tentokrát Bára Špotáková klečí na pravém koleni a levou nohu má opřenou o podložku před sedačkou. Její poloha připomíná běh. Závaží tentokrát uvádí do pohybu jednou rukou za rovnoběžné držadlo. Její pohyb přesně kopíruje hod oštěpem.

„Není to alfa a omega přípravy, ale funguje jako dobrý doplněk,“ domnívá se. „Na podobném trenažéru se připravují i Němci. V podstatě jde o vykrádání německého know-how. Stroj vznikl v NDR, v době, kdy Němci do atletiky vkládali všechno,“ popisuje vývoj stroje Barbora Špotáková.

Trenažér tedy získali atleti z Německa, ale podle české olympioničky se jeho cesta do Česka neobešla bez problémů. „Stroj jsme měli mít už předminulou sezónu. Vypadalo to téměř na sabotáž z německé strany. Vypadalo to, že nám ho nechtějí doručit před olympiádou,“ nastiňuje. „Nakonec se to však povedlo. Myslím, že by nám mohl před Londýnem pomoci,“ uzavírá Barbora Špotáková.


Zvětšit mapu areálu na Julisce

autor: pka
Spustit audio