Ayahuasca na léčbu deprese? Čeští vědci změří mozkovou aktivitu účastníků ceremonie

Ayahuasku, u nás nelegální nápoj, kterým se domorodci v Jižní Americe dostávají do jiného vědomí, zkoumají v Amazonii čeští vědci. Nápoj má potenciál léčit duševní potíže. Poslechněte si, na jaký experiment se odborníci z VŠCHT a Národního ústavu duševního zdraví připravují.

Zpěv třiasedmdesátiletého šamana, maestra Juana Florese z domorodého kmene Ashaninka v Peru, provází tradiční ceremonii s ayahuaskou.

„Ta oblast je plná horkých pramenů, je tam nádherná příroda,“ popisuje vedoucí Laboratoře biologicky aktivních látek Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Martin Kuchař, který se expedic také účastní. „Zvuky džungle a zpěv šamana tomu dodávají určitou mystickou atmosféru,“ říká.

Psychedelika na léčbu duševních potíží

Výzkumy nejen z posledních let totiž naznačují, že některá psychedelika mají potenciál léčit duševní potíže. „Ayahuasca obsahuje látku Dimethyltryptamin,“ vysvětluje Tomáš Páleníček z Centra výzkumu psychedelik Národního ústavu duševního zdraví.

„DMT je dnes zkoušeno k léčbě deprese. Snažíme se srovnat, jestli tyto látky během rituálního užívání přinášejí stejný, nebo jiný efekt než to, co my děláme ve zdravotnických zařízeních v terapeutickém kontextu.“

S EEG do hlubin džungle 

Čtěte také

Proto se vědci do Amazonie vypravili vybaveni přenosnými přístroji na měření EEG. Připravit experiment, při kterém chtějí zaznamenat mozkovou aktivitu 20 účastníků ceremonie současně, není jednoduché.

Zatím proto účastníci mise testují nápoj pod vedením šamanů především sami na sobě. „Ceremonie trvá 3 až 4 hodiny. Většinu času tam maestro sedí, zpívá a samozřejmě ayahuasku pije.“ Nejčastěji vyvolává ayahuaska při požití změny ve vnímání.

autoři: Andrea Skalická , mga
Spustit audio

Související