Ministr Válek dehonestuje práci stovek lidí, kritizuje Roboch. Proč se reforma péče o duševní zdraví zastavila?

26. duben 2023

Méně pacientů v psychiatrických nemocnicích a více podpory, aby lidé zvládali duševní onemocnění v běžném životě – tak se dá shrnout hlavní záměr reformy péče o duševní zdraví v Česku. V roce 2017 se na modernizaci systému podařilo získat peníze z evropských dotací, podle zástupců pacientů se ale reforma zastavila. Proč? Poslechněte si rozhovor se zástupcem lidí se zkušeností s duševním onemocněním v Národní radě pro duševní zdraví Zbyňkem Robochem.

Jste podepsaný pod kritickým stanoviskem uživatelů péče k pokračování reformy. Co vám nejvíce vadí?

Čtěte také

Těch věcí je vícero. Abychom reagovali nás přiměla vyjádření ministra Válka, který celý proces dosavadní reformy dehonestoval kvůli tomu, že vznikl za minulé politické garnitury. Tudíž mám takový pocit, jako by se změnou politické garnitury musí být špatně všechno, co dělala ta předchozí. To byl tedy jeden hlavní důvod.

V článku, na který jsme reagovali v Deníku N, byla vyjádření, že například CDZ (Centra duševního zdraví), což je skvělý a nový systémový prvek, který nám pomáhá udržet lidi v komunitě, aby se nedostávali do psychiatrických nemocnic, byl nazván výsledkem nenávisti ministryně Maláčové a premiéra Babiše. Těch vyjádření bylo více, a za nás to byla i bohužel dehonestace práce desítek a stovek lidí se zkušeností, profesionálů v oboru.

Místo 40 lidí se teď o reformu na ministerstvu zdravotnictví starají tři, jak zjistil server iRozhlas.cz. Rezort ale slibuje, že jich přibude. Jaké personální zajištění by bylo adekvátní?

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související