Autoškoly zařadí od června do testů nové otázky, videa a animace. Jaké změny se chystají?

26. duben 2022

Žáky autoškol čekají od června další nové zkušební otázky k závěrečným zkouškám, které mají budoucí řidiče lépe připravit na reálný provoz. Ministerstvo zařazuje nové otázky do testů postupně od loňského roku, celkem jich připravilo 120. A jsou mezi nimi i různé animace a videa. Proč je nutné doplňovat do testů další nové otázky? „Všechno se mění, vozidla, infrastruktura,“ vysvětluje předseda Asociace autoškol České republiky Aleš Horčička.

Mezi novými otázkami v testech mají být i videa. Co na nich je?

Dnes zobrazíme například tři dynamické otázky, které jsou animované, zároveň vedle nich budou tři otázky z reálného silničního provozu natočené na kameře, třeba motorkáře.

Nové otázky testů najdete na noveotazky.cz.

Chceme ukázat společnosti technologický trend, který v zahraničí směřuje k tomu, že některé otázky je lepší animovat, protože uzavřít tunel a natočit situaci je náročné a lepší je to naprogramovat. A naopak některé situace je jednoduché nahrát v silničním provozu a použít v závěrečné zkoušce. Takže dnes poprvé společnost uvidí paralelu natočených reálných situací a dynamických naprogramovaných otázek.

S čím mají studenti autoškol při výuce nejvíce potíží?

Naštěstí to nejsou teoretické testy, protože díky tomu, že škála otázek je dopředu známá, tak většina je schopna se dobře připravit. Jsou to praktické jízdy. I kdybychom s žadatelem jezdili jednu křižovatku dvacetkrát, tak při závěrečné zkoušce tam může přijet hasič nebo záchranka. U spousty žadatelů při závěrečné zkoušce nastane dopravní situace, na kterou se nemohli prakticky nacvičit. Proto chceme co nejvíce praktických věcí dostat i do teoretických otázek.

Jsou nějaké další plány, jak zlepšit přípravu nových řidičů?

Existuje akcelerace dvou myšlenek, které jsme prosazovali. Aktuálně se na ministerstvu dopravy rozpracovává systém L17, to znamená legální zapojení rodičů do přípravy mladých začínajících řidičů. Chceme, aby se společensky zodpovědní rodiče, kteří mají nějakou praxi, mohli ve spolupráci s autoškolou podílet na přípravě svých dětí.

Na jaké situace se nové otázky zaměřují? A s čím mají studenti autoškol při výuce nejvíce potíží? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související