Autorská práva hudebníků se mohou prodloužit na 70 let. Projednává to vláda

11. prosinec 2013
Zprávy

Na výsledek dnešního jednání vlády čeká řada zpěváků i jejich nahrávacích společností. Ministři v demisi mají totiž na programu novelu autorského zákona, která prodlužuje práva hudebníkům z dnešních 50 na 70 let. V Evropské unii by tak měla platit pro všechny umělce stejná pravidla.

Změna by se dotkla třeba Pavlíny Filipovské, která nazpívala písničku Včera neděle byla v roce 1961 - tedy před 52 lety a dnes už k ní autorská práva nemá. O zbohatnutí se ale podle Filipovské mluvit nedá.

„Z každého práva, kterého zpětně nabudete, je příjemný pocit. Budeme držet palce hlavně těm, kteří dostávají víc než 7,50,“ naznačuje Filipovská částku v korunách za odehrání jedné skladby.

Prodloužení autorského práva z 50 na 70 let vítá i hudebník Petr Janda. Pokud novelu odsouhlasí parlament a prezident, nevyprší mu už za několik let práva na řadu písniček od Olympicu:

„Autorské právo je právo jako kterékoli jiné. Když má někdo byt, tak si ho také drží jako své právo a jen tak někoho tam nepustí.“

Novelu autorského zákona už letos projednávala vláda Petra Nečase. Poslanci ji ale stihli před rozpuštěním sněmovny schválit jen v prvním čtení.

autor: hla
Spustit audio