Atlantida: civilizace, která předčila svou dobu, nebo výmysl řeckého filozofa?

27. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Existovala Atlantida? Mýtus o Atlantidě představuje jednu z nejpopulárnějších záhad současnosti.

První zmínka o ztraceném ostrově pochází ze 4. století před naším letopočtem, a to od řeckého filozofa Platóna. Platón popisoval Atlantidu jako utopickou, vysoce vzdělanou a technologicky vyvinutou civilizaci, nacházející se v oblasti Atlantického oceánu, kterou však přibližně 9000 let před jeho narozením zničila přírodní katastrofa.

Podle jedněch výkladů mohl Platón hovořit o minojské civilizaci, která zanikla kolem roku 1500 před naším letopočtem. Její zánik je přičítán výbuchu sopky na ostrově Santorini v Egejském moři. Podle jiných teorií se mohla bájná Atlantida nacházet na území dnešního Španělska, na pobřeží Jižní Ameriky či dokonce v Antarktidě.

Hledání Atlantidy je až moderní záležitost


Atlantida se měla nacházet ve vnějším oceánu za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv). Řekové Atlantský oceán považovali za světový oceán obepínající Evropu, Afriku a Asii, podle této definice tedy Atlantida mohla ležet kdekoliv mimo Středozemní moře, od Švédska po Indii.

Řada vědců se ale k otázce skutečné existence Atlantidy staví skepticky. Jako velmi přijímané vysvětlení se jeví názor, že se ve skutečnosti jednalo o smyšlený koncept, který Platón použil k výkladu své morální a politické filozofie.

Skeptici navíc dodávají, že i samotné snahy o hledání ztracené Atlantidy představují relativně novodobou záležitost. Horečku po nalezení ztraceného ostrova údajně odstartovala až v 80. letech 19. století kniha spisovatele a amatérského historika Ignatia Donelly. Toto dílo totiž bylo jedním z prvních, které představovalo Atlantidu jako skutečnou historickou civilizaci, čímž se později inspirovali různí mystikové a lovci záhad.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio