Asie miluje věštby a vykládání budoucnosti. V taoistickém chrámu v Hongkongu kvůli tomu není k hnutí

Odpradávna chceme znát svůj osud a odpradávna věříme tomu, že jsou mezi námi tací, kteří umějí vyčíst budoucnost z ruky, z karet nebo třeba z bambusových tyčinek. Pověrčiví Číňané za tyhle kratochvíle utrácejí veliké peníze. Jedním z oblíbených míst je taoistický chrám Wong Tai Sin v Hongkongu.

Tchaj-wan žádá věřící, aby nepálili peníze ani tyčinky. Rituál prý může za zhoršené ovzduší

Vonné tyčinky jsou nedílnou součástí obřadů

Tchajwanská vláda chce omezit pálení vonných tyčinek. S tím ale nesouhlasí tisíce věřících, kteří kvůli tomu vyšly do ulic hlavního města Tchaj-pej. Pálení obětních tyčinek má totiž v taoismu i buddhismu při modlení nezastupitelné místo.

Je tu tak plno, že už ani čínští turisté nemají komu šlapat na nohy a do koho vrážet bez omluvy. Všechny už totiž pošlapali i odstrkali a teď jen odevzdaně čekají, až je dav donese před hlavní oltář. A tam se zase dostanou do formy.

Bambusové tyčinky

Támhle vpravo si vyzvednete bambusové tyčinky. Míchejte je v misce dlouho a intenzivně myslete na to, co si přejete. Nakonec vám sama od sebe jedna tyčinka vypadne. A s tou potom běžte támhle k těm vykladačům osudu,“ ukazuje trpělivě svým klientům čínská průvodkyně.

Na provizi už je s vykladači domluvena. Zatímco nafasování bambusových tyčinek je zdarma, za výklad osudu se platí. Skupiny turistů z pevninské Číny mají běžně třicet i více lidí, takže když je dobrý den, průvodkyně si bokem vydělá v přepočtu i patnáct set korun během jedné návštěvy chrámu.

Tajemství Knihy proměn

Je to skutečně věda a dobrý vykladač se učí celý život,“ říká mi pan Donald Chen, ve své vykladačské kukani. Za zády mu visí zmenšená kresba všech čtyřiašedesáti hexagramů poskládaných z jinových nebo jangových čar. Na stole má otevřenou legendární Knihu proměn, která je dodnes mnoha Asiaty považována ze jednu z nejzáhadnějších knih lidské historie.

Zatímco nafasování bambusových tyčinek je zdarma, za výklad osudu se platí

Přijdete za mnou s tyčinkou, která vám vypadla z misky, najdeme vaše šťastné číslo a nahlédneme spolu do budoucnosti. A já vám řeknu, v jaké oblasti vašeho života můžete čekat úspěch a prosperitu, a od čeho byste se měl raději držet dál,“ usmívá se pan Chen a láskyplně hladí omšelou Knihu proměn.

Čínští turisté válcují všechno v chrámu, i před ním, a tak pohled do budoucnosti nechávám na večer.

Sedm šťastných karet

U jižní zdi chrámu Yau-ma-Tei ve čtvrti Kowloon provozují svou živnost vykladači osudu z tarotových karet. Čínští turisté tady nejsou a paní Marry u stánku číslo šest jsem slíbil už včera, že se zastavím, takže teď jdu na jisto.

Vyber si sedm karet – jaké chceš. A poskládej je sem, jednu vedle druhé,“ instruuje mne věštkyně. „Óóó, to je šťastné číslo. Je to dobré, je to dobré – samé pěkné karty. Neboj se, na to, že je ti skoro padesát, tak to vidím do budoucna velmi dobře,“ uklidňuje mne.

Taoistický chrám Wong Tai Sin v Hongkongu je oblíbeným místem vykladačů budoucnosti

Věštba paní Marry pro mě dopadla docela dobře, ale je mi podezřelé, že ze sedmi karet bylo všech sedm hezkých, dobrých, pozitivních.

Had přes cestu

Tisícileté posvátné místo odolalo času i lidem. Taoistický chrám Čína obestavěla mrakodrapy

Chrám Zeleného berana je jedním z nejposvátnějších míst taoismu.

Metropolí nejlidnatější čínské provincie S'-čchuan je Čcheng-tu, jedno z největších čínských měst a zároveň páteř čínského plánu na rozsáhlou industrializaci a osídlení západních provincií. Už přes tisíc let stojí v jeho středu chrám Čching-jang. Odolal všem válkám, komunistickým experimentům i silným zemětřesením.

V kartě nevidím konkrétní nemoc, nebo dokonce smrt. Prozradí mi jen nějaký problém obecně. A je už potom na tobě, abys s tím varováním pracoval, jak potřebuješ. Dříve se tomu tady na jihu Číny říkalo ‚Had přes cestu‘,“ vysvětluje vykladačka. „A pozor, žádný hazard! Nesázej nikde žádné peníze.“

Poslední větu paní Marry nepovažuji tak úplně za věštbu, protože ji slýchám doma od manželky. Takže až doma povím, co mi hongkongská kartářka předpověděla, a popravdě přidám i informaci, že se mám držet rodinného krbu, myslím, že mi manželka odpustí i to, že za tuhle pětiminutovou věštbu jsem zaplatil celých dvacet dolarů.

autoři: David Jakš , and
Spustit audio

Související