Věštění z tváře už v Koreji neletí. Kvůli plastikám

Jižní Korea dnes patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa. Ještě před časem zcela neznámé korejské firmy a značky teď dobývají světový trh. Korea však přesto zůstává v mnoha ohledech tradiční zemí, kde myšlení lidí ovlivňují dávné zvyky i tajemné nauky. Například výklad budoucnosti.

Společně s mou průvodkyní Kristýnou Kim, studentkou bohemistiky na univerzitě v Soulu, stoupáme po schodech do věštírny. Pyšní se poněkud zavádějícím názvem Eros a vypadá na první pohled jako mondénní kavárna. Vedle nápojového lístku nám však obsluha hned přináší i věštecké menu – čtení z tváře a dlaně, tarot a asijský horoskop.

Zarámované fotografie slavných klientů na zdech jen potvrzují, ž jde o jednu z nejvyhlášenějších věštíren v Soulu. Mezi jejími VIP zákazníky je řada korejských filmových hvězd nebo televizních moderátorů. Dobré reference má i podle průvodkyně Kristýny. Nedávno tady byla její kamarádka a s věštbou byla spokojena.

První je na řadě Kristýna a její horoskop. Věštec maluje na papír tajemné značky a občas se na něco zeptá. Asi po 20 minutách je hotov s předpovědí, Kristýna se usmívá. „Budu mít štěstí, manžela a práci,“ svěřuje mi výsledek předpovědi. Nedávno prý navštívila ještě jinou věštírnu a tam se dozvěděla to samé. Asi to tedy bude pravda.

Kavárna a věštírna Eros je jednou z nejvyhledávanějších v Soulu

Pak je řada na mně. Mlčky přecházím fakt, že věštba je cenově odstupňována podle věku, a tak budu muset zaplatit třikrát tolik než studentka přede mnou. Chtěl bych zkusit věštění z tváře, to prý ovšem s rozmachem plastických operací vychází z módy. Namítám, že můj obličej je původní, ale věštec trvá na horoskopu. To je prý typicky korejská věštba.

Pro jistotu však varuje: „Asijské věštby vychází z naší mentality a pro Evropany nemusí být úplně přesné. V drtivé většině případů však platí.“ Muž si do předtištěného formuláře dělá poznámky a tajemnými značkami vyplňuje tabulku. „Když se člověk narodí, má některé vlastnosti už předem dané a jen těžko je může měnit. Třeba charakter a myšlení,“ vysvětluje věštec.

„To je základ východní nauky o určování budoucnosti. Dám vám příklad. Narodíte se jako auto, ale líbilo by se vám být třeba autobusem. Ale auto nemůže být autobusem, mělo by velké problémy. Základem tedy je vědět, kdo jste a jak máte řídit svůj život,“ shrnuje.

Věštění v kavárně není žádná legrace, ale téměř sofistikovaný výpočet

O tom, co mě bezprostředně čeká a nemine, se tedy mnoho konkrétního nedozvím. Ale možná je to tak lepší. Nakonec možná právě v tom tkví úspěch zdejší vyhlášené věštírny.

Do studia Radiožurnálu zavítala tlumočnice Markéta Sedláčková, aby se s posluchači Zápisníku zahraničních zpravodajů podělila o své zkušenosti z dvouměsíčního pobytu v Jižní Koreji. Ve věštírně sice nebyla, ale i tak může potvrdit, že Korejci hodně dají na to, jaký má člověk obličej. „Myslím, že nejde o to, jestli jste Asiat, nebo Evropan, ale co vaše tvář vyzařuje,“ říká k tomu. Jací Korejci jsou v osobním kontaktu, jak prožívají svou spiritualitu nebo proč jim dělá problém komunikovat s cizinci, prozradila Markéta Sedláčková v rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Soul,+Korejsk%C3%A1+republika&amp;aq=0&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.826046,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Soul,+Ji%C5%BEn%C3%AD+Korea&amp;ll=40.946714,128.671875&amp;spn=11.612461,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Soul,+Korejsk%C3%A1+republika&amp;aq=0&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.826046,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Soul,+Ji%C5%BEn%C3%AD+Korea&amp;ll=40.946714,128.671875&amp;spn=11.612461,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Soul, Jižní Korea</a></small></p>
autor: jma
Spustit audio