Arménii po nedávné revoluci ovládlo veselí. Tanec na barikádě si zkusili i herci z českého divadla

Sametová nebo také bílá revoluce – tak nazvali arménští demonstranti převratné události posledních týdnů v zemi ležící ve stínu biblické hory Ararat. Byla to ale také revoluce veselá, se zpěvy a tanci. A tak si ji také zapamatuje i divadelní soubor z Česka, který se k převratným událostem přimotal úplnou náhodou.

Šavle tentokrát Arméni nechali doma. Právě z jejich země totiž pochází slavný šavlový tanec, který skladatel Aram Chačaturjan zakomponoval do svého baletu Gajané.

Nejnovější vývoj v Arménii zasazuje ránu ruské zahraniční politice

02854510.jpeg

Arménie zažila rušný týden. Řada mohutných demonstrací, kterých se zúčastnilo až 100 tisíc lidí, nakonec přiměla k odstoupení premiéra Serže Sargsjana. Arméni svým úspěšným protestům říkají podle československého vzoru „sametová revoluce“. A server německé stanice Deutsche Welle je přesvědčený, že Sargsjanova demise je ranou pro ruskou zahraniční politiku.

Šavlový tanec je bojovým tancem a jeho melodie se zrodila v druhém největším arménském městě Gjumri. Teď ale Arméni křepčí v tanci vítězném, což má být oslavou jejich vítězství v lidové revoluci.

Roztančené barikády

Tu shodou náhod zažili v Arménii také čeští herci z litvínovského Docela velkého divadla. Tanec na barikádách si domů do Česka odvezou jako jednu z nejsilnějších vzpomínek.

„Nechali jsme se unášet rytmem a tancovali vlastně stejně jako oni. Jejich hudba je krásně rytmická, takže to bylo úplně přirozené,“ popisuje herečka Lenka Lavičková. „Všechno to bylo tak veselé, že kdyby člověk nevěděl, že je revoluce, myslel by si, že vyhráli v hokeji nebo ve fotbalu.“

Revoluce na vlastní oči

Neúnavný potížista míří do křesla arménského premiéra. Povedl se mu dokonalý úder

Nikol Pašinjan

V úterý 8. května se možná stane novým arménským premiérem Nikol Pašinjan. Napoprvé neuspěl při hlasování 1. května, nyní mu ale podporu slíbil jménem vládní Republikánské strany předseda jejího poslaneckého klubu. Ke zvolení premiérem potřebuje opoziční vůdce nejméně 53 hlasů od 105 poslanců jednokomorového parlamentu.

Principálka divadla Jana Galinová ale v té chvíli netušila, že soubor se docela dobře baví. Měla o své herce strach. „Všechno bylo zablokované a nikdo nemohl nikam jet, ale oni mi řekli, že se vydají do centra,“ přibližuje, z čeho pramenily její obavy.

Teď, když jsou už všichni v bezpečí doma a navíc s nezapomenutelnými a především pozitivními zážitky, už se spolu s herci raduje i principálka: „Všichni jsou mladí, někteří jsou narození až po revoluci, a tak jsem strašně ráda, že na vlastní oči viděli, jak můžou lidé změnit situaci v zemi.“

Arménskou revoluci přiletěl z Ameriky podpořit i slavný metalový muzikant arménského původu Serj Tankian, frontman skupina System of a Down. Na letišti ho vítaly a šílely davy fanoušků. Na zcela zaplněném Náměstí republiky pak rocker zapěl arménskou Bari Aragil, v překladu Dobrý čáp.

autoři: Martin Dorazín , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio