Ani známý chef nemůže najít dobré zaměstnance. Čím to je?

15. červen 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč v dobrých restauracích chybí kuchaři. Že by nedostatek kuchařů způsobil velký počet restaurací? Nebo lidé chtějí tak vysoký plat, že je není možné přijmout? Odpověď naleznete v pravidelné glose.

Tento týden jsem měl dlouhý rozhovor s jedním významným šéfkuchařem. Doslova plakal. Tedy obrazně řečeno, ale věřte, že nejsem daleko od pravdy. Byl v něm velký smutek a také velká beznaděj. Nejsou lidi!

Masterchef Jiří Halamka: Českou kuchyni se snažím dělat odlehčenějším sexy způsobem

Grilovaná žebra

Původem bankovní úředník Jiří Halamka od dětství rád vařil. Nakonec svůj talent a nápaditost zúročil v televizní show Masterchef.

Tenhle chef je velmi dobrý kuchař, zábavný člověk, je respektován mezi svými kolegy, vařil i v zahraničí, dokonce se účastnil několika mezinárodních kulinárních soutěží, prostě patří k těm úspěšným a pracovitým. Ale i on má velké potíže sehnat kvalitní personál do své kuchyně. A přitom nabízí tolik.

Tak si představte: Jste čerstvě vyučený mladý kuchtík a hledáte práci. Nebo jste kuchař středního věku, netroufáte si ještě stát se úplným šéfem celé kuchyně, ale rád byste ještě dále rozvíjel své schopnosti. Můj známý chef takovému zájemci nabízí moderně vybavenou kuchyň, žádnou malou zatuchlou špeluňku, pravidelný slušný výdělek, práci v restauraci, která není neznámá, nachází se v samém centru okresního města, nemá potíže nakoupit kvalitní suroviny a navíc – díváte se pod ruce mistrovi kuchařského řemesla.

To znamená, že jste v práci, kde se dále vzděláváte a můžete okouknout finty, jež vám hned tak někdo neprozradí. Tedy pracujete, dostanete zaplaceno a jako bonus trénink zdarma. Přesto prý v gastronomii nejsou vůbec lidi.

Osobně si myslím, že dobré pracovní síly dnes těžko hledáte v jakékoli profesi. Je to pořád stejná písnička: Zájemci o práci chtějí příliš vysoký plat na to, jak málo toho umí, nejsou ochotni dělat přesčasy, jejich loajalita k zaměstnavateli je vratká a jejich chuť něco vymýšlet sami za sebe, přinést něco navíc je mizivá. A tak si všichni stěžují právem.

Ovšem na druhé straně jiní experti říkají – krizi na ně! Až nebude práce a nebudou peníze, uvidíte, jak se najednou začnou otáčet ve výrobě i v kuchyni. Jaký bude zájem získat práci. No, nevím, nevím, já krizi nemám rád. Ale někdo mi onehdy říkal, že statisticky máme v naší malé zemi víc stravovacích zařízení než kdejaký jiný stát s mnohem větším počtem obyvatel.

To by vysvětlovalo, proč šéfkuchaři nemohou sehnat kvalitní personál. Že by tedy nedostatek kuchařů způsobil příliš velký počet restaurací? V tom případě, ať ty špatné zkrachují a zůstanou na trhu jen ty dobré. Zvedne se cena práce a snad i její kvalita. A šéfkuchaři i restauratéři přestanou konečně plakat. Říká se to snadno, že?

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio