Andrej Babiš: Dodržuji české a evropské zákony, v žádném střetu zájmů nejsem

Podle Evropské komise, která poslala do Prahy předběžnou auditní zprávu, je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Česká republika by měla vrátit dotace pro Agrofert počínaje únorem 2017. To ale Andrej Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odmítá – zpráva, kterou ani neviděl a nechce vidět, je podle něj otázkou právní expertízy.

Evropská komise podle Babiše mluví o českém zákonu o střetu zájmů, a čeští legislativci přitom mají úplně jiný názor.

„Od momentu, kdy Česká republika obdrží českou verzi, budou dva měsíce na oficiální vyjádření České republiky,“ říká s tím, že český právní výklad má jiný názor než Evropská komise.

Vyjádřit se k auditu je podle něj v kompetenci ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. „Dodržuji české a evropské zákony a v žádném střetu zájmů nejsem,“ zdůrazňuje. 

Peníze investujeme do lidí, pokud někdo říká, že je prožíráme, tak je to sprosťárna.
Andrej Babiš

Zároveň potvrzuje, že spoléhá na to, že české národní orgány dodají do Bruselu další informace, které stanovisko Evropské komise zvrátí. 

„Celé audity vznikly na základě toho, že unikla zpráva nějakého interního právního auditu o střetu zájmu vůči evropské vyhlášce. Teď přišel předběžný audit, který mluví o českém zákonu střetu zájmů. Je to úplně něco jiného,“ vysvětluje s tím, že je přesvědčen, že žádné peníze se nebudou vracet a předpokládá, že se stanovisko změní.

Proč se Michal Šmarda nehodí na post ministra kultury? A kdo by měl stát v čele Evropské komise?

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související