Americké Vánoce jsou v ohrožení. V Turecku objevili hrob Santa Klause

Archeologové v minulých dnech rozbili sny miliónů dětí, zřejmě totiž objevili hrob Santa Klause. Neleží v něm ovšem obtloustlý stařík v červeném kožichu, ale světec ze 4. století, který žil v Anatolii.

Pod dnešním kostelem Svatého Mikuláše v Demre v Anatolii našli pomocí radaru starší kapli a v ní neporušené hroby. Doufají, že by tam mohli najít právě ostatky svatého Mikuláše.

Demre je už dnes cílem poutníků i turistů a zejména pro návštěvníky z Ameriky je často trochu šok, když zjistí, že Santa Klaus nemá svůj domov na severním pólu, ale v jižním Turecku.

„Myslela jsem si, že Santa Klaus je jen komerce a byznys. Teď jsem se dozvěděla, že opravdu žil a že dělal úžasné věci a jeho legenda žije dál,“ řekla před časem jedna z turistek v Demre britské BBC.

Nalezené prostory se skrývají za mozaikami a reliéfy, které bude potřeba opatrně rozebrat. Navíc oficiálně jsou ostatky svatého Mikuláše už od 11. století v Itálii. Odvezli je tam italští dobrodruzi, kteří využili zmatků, které v tehdy byzantské Malé Asii způsobila turecká invaze.

Turečtí historici ale na základě sesbíraných dokumentů tvrdí, že ve skutečnosti jsou to ostatky neznámého kněze a svatý Mikuláš stále spočívá kdesi v Demre.

autor: onh
Spustit audio