Aleš Tomek

28. duben 2010

Pokud někdo rozumí lidskému mozku, pak je to středeční host Hanky Shánělové. Tím totiž byl primář Neurologické kliniky FN Motol v Praze Aleš Tomek. Ten ve vysílání také zdůraznil, že cvičit mozek je mnohem jednodušší než posilovat svaly: „Vlastně stačí jen přemýšlet. Já sám aktivně pro svůj mozek dělám to, že chodím do práce,“ podotýká s úsměvem neurolog. Ve čtvrtek 28. dubna bude hostem Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy.

Takřka 50 tisíc Čechů ročně postihne cévní mozková příhoda. Ve srovnání s vyspělým světem jsou tato čísla až překvapivě vysoká, upozorňuje Aleš Tomek. A to přestože se v tomto směru v posledních dvaceti letech v Česku podniklo mnohé.

„Stále však platí, že rádi jíme tučná jídla, moc kouříme a málo se pohybujeme,“ upozorňuje Aleš Tomek na to, že ani sebevětší pokrok v možnostech léčby nepomůže ve chvíli, kdy většina Čechů odmítá – nebo nemůže – změnit svůj životní styl.

Přestože drtivou většinu pacientů po cévní mozkové příhodě tvoří starší lidé, Aleš Tomek upozorňuje, že ani mladší ročníky by neměly být zcela bezstarostné. „I když většina našich pacientů je starší šedesáti let, existují i případy, kdy cévní mozková příhoda postihne dokonce i děti. Ty jsou však velice vzácné,“ přiznává neurolog.

Neurolog Aleš Tomek

Opatrný by však měl být každý. Jakými příznaky se vlastně blížící se mozková příhoda ohlašuje? „Cévní mozková příhoda má bohudík pro pacienty, bohužel pro lékaře tu vlastnost, že ji neprovází tak krutá bolest jako u ischemické choroby srdce, kde každý opravdu pozná, že je mu zle,“ vysvětluje Aleš Tomek. „Když vám ale vypadne nějaká funkce nervové soustavy, a navíc to nebolí, většina pacientů návštěvu lékaře zavrhne.“

Zhoršená hybnost poloviny těla, poruchy řeči, výpadek zraku u jednoho oka nebo snížení zorného pole u obou očí, závratě. I tyto příznaky naznačují mozkovou cévní mozkovou příhodu. Jak se vlastně dá provést rychlý test na její rozpoznání? Jsou mozkové příhody nebezpečné právě tím, že se dlouho neohlašují vážnými příznaky? A co všechno se odehraje během následujících třiceti dnů, které budou zasvěceny prevenci a léčbě cévních mozkových příhod? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Tomkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio