Alena Sehnalová

22. duben 2009

Práce a pracovní morálka české společnosti byla ve středu hlavním tématem dopoledního rozhovoru. Hostem Lucie Výborné byla psycholožka práce a lektorka Alena Sehnalová. Kromě zhodnocení současné úrovně zaměstnanecké politiky i firemní kultury v Česku radila Alena Sehnalová nezaměstnaným, jak efektivně hledat práci. "Práci nejspíš najdu tím, když budu mezi lidmi a budu hledat i jinde než na webu, protože ten je jen špičkou ledovce."Ve čtvrtek 23. dubna bude hostem spisovatel a herec Milan Lasica.

"Práce je, je i poměrně hodně míst. Nechci říct, že jich je tolik jako nezaměstnaných. Chybí jen propojení informací mezi tím, kdo práci hledá a kdo ji nabízí. Firmy, které zprostředkovávají tento kontakt, fungují už poměrně dlouho stereotypem, který neodpovídá současným požadavkům trhu práce," říká Alena Sehnalová z Asociace psychologů práce a organizace.

Podle Aleny Sehnalové si práci každý musí najít sám. Důležité je být aktivní, pohybovat se ve společnosti a komunikovat. Není dobré spoléhat se jen na personální agentury, které nejsou přímými zprostředkovateli práce, ale fungují tak, že dostanou zakázku od nějakého podniku, jdou do své databáze a zadají požadavky, kterým mnohý žadatel o práci registrovaný u konkrétní agentury nemusí odpovídat.

"I když se zaregistrujete u několika personálních agentur, šance, že tímto způsobem práci získáte, je možná pět procent," říká Alena Sehnalová.

Jak se změnila v průběhu minulých dvaceti let pracovní morálka a vztahy na pracovištích? Alena Sehnalová k tomu říká: "To prochází různými vlnami. Úplně na začátku jsme si uvědomili, že máme velmi vzdálený vztah v jednotlivých liniích zaměstnanců. Vysazovali se dveře a skutečně docházelo ke komunikaci. Netrvalo to ale dlouho, protože manažeři zjistili, že když na to nejsou lidé připraveni a nefungují normální zdravé vztahy, tak se ztrácí spousta cenného času. Proto se dveře začali opět postupně zavírat."

A jaká je situace dnes? "Dnes jsme v situaci, kdy opět chybí komunikace, a tudíž nefunguje tok informací. Čím větší firma, tím je to složitější. Proto se stěhujeme do takzvaných open space kanceláří, což je prostor, kde je pohromadě x lidí. To má spoustu pozitiv, ale i negativ," vysvětluje Alena Sehnalová jedno z témat dnešního rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Alenou Sehnalovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio