„AI dětem“ učí, jak využívat umělou inteligenci rozumně a užitečně. Není ale všemocná, je dobré znát i její limity

13. duben 2023

Skoro čtyři sta základních škol v Česku vyučuje o umělé inteligenci díky novému projektu. Jmenuje se AI dětem, vznikl před rokem a vydává učebnice a další materiály. Z nich by se děti měly naučit, co to je umělá inteligence, jak se dá používat a měly by si i samy postupně vytvářet postoj k umělé inteligenci.

„Vydali jsme několik typů vzdělávacích materiálů, včetně AI pro dospělé, pro lidi, kteří o tom vůbec nic nevědí. Mimo technických věcí, jak funguje strojové učení, se tam vlastně zamýšlíme i nad etikou, kolega ještě zpracovává kapitolu Umělá inteligence,“ ukazuje Eva Nečasová, zakladatelka projektu AI dětem.

„Před dvěma lety jsem uspořádala experimentální příměstský tábor pro děti na prvním a druhém stupni základních škol, nesmírně mě překvapilo, jak to fungovalo, hned všechno pochopili, takže jsem si říkala, že nevidím důvod, proč AI nevyučovat už na základních školách,“ přidává svou zkušenost Eva Nečasová.

Čtěte také

Samá změna

Do iniciativy AI dětem se zapojili odborníci na umělou inteligenci i experti na vzdělávání a didaktiku.

„Máme kompetenční model, který stojí na třech pilířích – první jsou znalosti o AI, to znamená, že vím, jak funguje, druhý je dovednosti AI, že využívám efektivně a smysluplně nástroje, které AI nabízí, třetí kompetence je postoj k AI, protože znám její limity a nebezpečí.“

V češtině vydali učebnici Strojové učení pro děti od britského softwarového specialisty Dalea Lanea, ve spolupráci s časopisem pro děti vytvořili interaktivní příběh o dvou robotech zkoumajících Zemi a i v tomto týdnu přidali další materiály.

„Poslední rok byl velký boom, protože se neustále něco mění. Třeba je množství otazníků nad tím, kdy ve školách budou moct využívat ChatGPT. Poptali jsme jednoho advokáta, aby tohle téma zpracoval, ale teď se zase ozývají hlasy, že je to jinak,“ povzdechne si Eva Nečasová.

...ale je potřeba dohledávat zdroje, ověřovat informace a pracovat s nimi tak, aby to nebylo jen suché předávání informací, ale aby to pro ty děti mělo i nějaký význam.
Jiří Slavík, ředitel Základní školy Český Brod

Komu patří text od AI?

Jednou z právních otázek je, komu patří například text, který vygenerovala umělá inteligence. Některé školy už řeší případy, kdy děti využily takové texty ve slohu nebo v referátu. Podle Evy Nečasové ale otázka není v tom, jestli by se to mělo zakázat, ale spíše v tom, jak by děti mohly umělou inteligenci využít v různých předmětech rozumně a užitečně.

„Vydali jsme zatím metodiky pro přírodopis a mediální výchovu, chystáme dějepis a občanskou nauku plus další,“ nastiňuje Eva Nečasová další plány. 

Čtěte také

Existují aplikace, které by z fotografie měly poznat rostlinu nebo houbu. V případě právě hub nikdo podobnou metodu nedoporučuje, nicméně metodika na přírodopis z dílny Evy Nečasové využívá aplikaci na rozpoznávání a zároveň je to sociální síť, takže uživatelé hodnotí, jak rozpoznává, tudíž správnost je celkem vysoká.

Umělá inteligence nemůže vše

Právě na konkrétních příkladech mohou děti rozpoznat, že umělá inteligence není všemocná, potvrzuje ředitel jedné základní školy v Českém Brodě Jiří Slavík.

„V tom je myslím přesně úkol učitelů, naučit děti s tím pracovat tak, že je to jeden z možných zdrojů, aby to nebylo jen suché předávání informací, ale aby to pro ty děti mělo i nějaký význam. Právě hledání chyb, správných zdrojů, které se dají ověřit,“ zdůrazňuje Jiří Slavík. 

Systémy umělé inteligence by pak nemusely připoutávat děti k počítačům, ale naopak by je vedly k většímu zájmu o svět kolem nás, dodává Eva Nečasová.

„Konkrétně tahle metodika je, že děti se rozeběhnou po škole, zjistí, jaké jsou tam rostliny, vyfotí tu rostlinu, zjistí, co to je, najdou si o ní informace na internetu a pokud ty rostliny třeba strádají, můžou si rozdělit služby, kdo se stará o tu konkrétní rostlinu.“

Podle odborníků z projektu AI dětem je nejlepší čas zavést umělou inteligenci do školních osnov od šesté třídy.

autoři: Martin Srb , aka
Spustit audio

Související