65. výročí povstání ve varšavském ghettu

15. duben 2008
Zprávy

65. výročí povstání ve varšavském ghettu si dnes připomněli v Polsku. Do jeho metropole přijel izraelský prezident Šimon Peres, aby se na místě bývalého ghetta setkal s těmi, kteří povstání přežili. "Samozřejmě, že toužíme po pomstě, ale ne jako fašisté. Naší pomstou je židovský stát, který je na špici pokroku v zemědělství, lékařství a moderních technologiích, stát, který vydržel všechny útoky a intifády," uvedl Šimon Peres.

Kantor Josef Malowany zpívá žalm před pomníkem hrdinů ghetta. "Ulice ani domy, do kterých německá armáda sestěhovala Židy z celé Varšavy, už neexistují. Celou tuto čtvrť nacisté vybombardovali a vyhodili do vzduchu během pacifikace židovské vzpoury. Asi tisícovka špatně vyzbrojených povstalců bojovala proti absolutní německé přesile! připomněl polský prezident Lech Kaczyński.

"Vojáci varšavského ghetta nebojovali za vítězství. Válčili o důstojnost. Postavili se na odpor ve zcela zoufalých podmínkách. Bojovali s mimořádnou odvahou a jen málo z nich zůstalo naživu."

Slova polského prezidenta potvrzuje pan Stanislaw Wierzba, který povstání přežil: "Samotné povstání bylo podle mého názoru jediným východiskem. Mohli jsme důstojně umřít, nebo jít na porážku jako dobytek. Moji rodiče šli do plynu. Ani nevím, kde jsou pohřbení, pravděpodobně v Treblince."

V plynových pecích vyhlazovacího tábora Treblinka našla smrt většina nedobrovolných obyvatel varšavského ghetta. 100 000 jich zemřelo už dříve v důsledku bití, na infekční nemoci nebo hladem.

"Jednoho dne uzavřeli ghetto. Na území, kde předtím žilo 200 000 obyvatel, se najednou tísnilo 450 000 lidí. V jednom pokoji bydlelo až osm lidí. Byla zima, nebylo čím topit a vypukla epidemie. Bylo to tragické: všude špína, zápach a bída," vzpomíná poslední žijící velitel povstání v ghettu Marek Edeleman.

Jemu a jeho spolubojovníkům vzdal čest izraelský prezident Šimon Peres: "Většina povstalců z ghetta zahynula. Němci je chladnokrevně zavraždili. Povstalci svou bitvu sice prohráli, ale historie ještě neviděla takové vítězství člověka nad lidskými zrůdami, vítězství duše, která dokázala porazit ďábla," prohlásil izraelský prezident.

Vzpomínkové akce na hrdiny židovského povstání budou pokračovat až do neděle.

autoři: mkp , mdo
Spustit audio