19. listopadu 1989. Bratislava je s Prahou! Takhle vznikla Veřejnost proti násilí

19. listopad 2014

Lidé v Československu se touto dobou před 25 lety stále dozvídali podrobnosti o brutálním policejním zásahu 17. listopadu v Praze na Národní třídě. V hlavním městě Československa právě vznikalo opoziční hnutí – Občanské fórum. A nezahálelo ani druhé největší město země – Bratislava. V Umělecké besedě u Dunaje se 19. listopadu odpoledne sešlo několik set lidí především z řad slovenských umělců. Mluvili spolu několik hodin. A jak konkrétně chtěli podpořit dění v Praze?

19. listopadu 1989, Bratislava. Je sice neděle, ale Bratislava zažívá rozhodně jeden z nejaktivnějších dnů za posledních dvacet let. Toto setkání je tak trochu jen pro vyvolené a konkrétně oslovené osoby.

Objevuje se tu řada známých tváří zejména z uměleckých kruhů. Už dopoledne se sešlo jedenáct lidí: malířů, sochařů, režisérů, kteří sepsali rezoluci proti zásahu policejních složek v Praze. Poté obtelefonovali všechny své známé a dali si sraz právě tady v Umělecké besedě. Většina lidí se opravdu zná, protože se zdraví pohledem, mávají na sebe. Je tady zhruba pět set lidí.

Celé toto neformální shromáždění začalo projevem malíře a grafika Lubomíra Longauera: ten odsoudil zákrok proti studentům. Porovnal ho s rokem 1939, kdy v Praze zemřel student Jan Opletal a dodal:

„Protestujeme proti pokrytecké hře na demokratizaci a žádáme okamžité vyšetření a potrestání viníků. Žádáme očištění veřejného života od stalinských živlů a jejich metod. Vyzýváme všechny umělecké svazy, aby si osvojily toto prohlášení.“

Fedor Gál

„Připojujeme se k výzvě českých kolegů…“

V nevelké místnosti je k nehnutí. Vzduch je vydýchaný, ale naplněný snahou něco změnit. Je cítit, že lidem došla trpělivost a brutální zásah proti studentům v Praze šokoval i lidi tady v Bratislavě. Většina má jen zprostředkované informace.

Co se děje v hlavním městě Československa, alespoň trochu nastínil herec Milan Kňažko. Přítomným před chvílí řekl, že byl včera v Praze. Oznámil, že všechna pražská divadla až do odvolání ruší všechna představení a Kňažko si přeje, aby se stejně zachovali i herci v Bratislavě.


„Připojujeme se k výzvě našich českých kolegů a protestujeme proti brutalitě a zvůli policejních a vojenských orgánů, ke které došlo v Praze. Jsme přesvědčení, že násilí není východiskem ze současné krizové situace, ve které se ocitla naše společnost,“ prohlašuje a lidé začínají tleskat.


V Umělecké besedě se 19. listopadu 1989 zrodila první svobodná platforma, která sdružuje všechny opoziční proudy na Slovensku.

Veřejnost proti násilí

K mikrofonu se dostávají také zástupci bratislavských studentů, kteří čtou dopis kolegů z pražské AMU. Všichni přítomní teď podepisují petici a ustavují jakýsi koordinační výbor. Začíná se mluvit o vzniku organizace nebo politického hnutí, které by mělo začít dialog se současnou komunistickou vládou. Zatím se hledá název, ale nejčastěji padá sousloví „veřejnost proti násilí“, ve zkratce VPN.

V koordinačním výboru se objevují Milan Kňažko, sociologové Fedor Gál a Martin Bútora nebo Ján Budaj. Domlouvají se, že se ještě sejdou zítra na Malé scéně bratislavského divadla a oficiálně potvrdí vznik nového hnutí.

autor: pev
Spustit audio