Zvyšování aktivity neonacistů

18. duben 2005
Vaše téma

Oživuje se pravicový extremismus? Ptáte se nás na základě informací z médií, kde se v poslední době více něž jindy informuje o koncertech pořádaných neonacistickými skinheady. A my pro vás hledáme odpovědi. Můžete se nyní seznámit s tím, co se nám podařilo zjistit.

Neonacisté jsou aktivní - hlavně na internetu. Pokud se podíváte na jejich stránky, podle diskuse zjistíte, že spolu komunikují, snaží se propagovat své myšlenky, například vyvrátit holocaust. ?Mělo by být hned na začátku zdůrazněno, že neexistuje ani jediný dokument, který by dokázal, že Němci zamýšleli nebo vykonávali záměrné vyvražďování židů". V diskusích vyzývají k likvidaci nejen černochů nebo Rómů, ale i lidí, kteří se s nimi stýkají. Takže rozhodně nejsou pasivní a přes internet se snaží získat nové členy, mladé lidi, kteří uvěří tomu, co na se na webu píše. Čeští neonacisté se také snaží obnovit už rozpadlé organizace.

Mareš: Opětovně reaktivovaly některé organizace, které tady už delší dobu neexistovaly a určitá nová generace aktivistů v současné době vystupuje do popředí.

Říká odborník na extremismus Miroslav Mareš. Podle něj část zakladatelů neonacistických skinheads, kteří působili na počátku devadesátých let už úplně odešla. Ta druhá zůstává aktivní. Dobré je to, že před několika lety se podařilo, díky několika razantním akcím policie, nacisty vytlačit z ulic. Přestali pořádat velké demonstrace a koncerty. Navíc podle Mareše došlo k jakémusi zklamání neonacismu, že neuspěli jeho politické ambice.

Mareš: Po několika letech se objevuje opět výraznější aktivita. Téměř každý týden jsou v posledním měsíci nějaké koncerty, plánuje se velká demonstrace na 1. května 2005 do Brna a ukáže se, jakou má v současnosti neonacismus sílu.

Proč je aktivita neonacistů najednou vyšší, zřetelnější?

Těch důvodů může být několik. Asi by to podle Miroslava Mareše chtělo důkladnější sociologickou analýzu, zřejmě se ale část mladých lidí necítí v dnešní společnosti ukotvena a hledá nějaká razantní řešení, třeba v příklonu ke zlu.

Mareš: Dochází k protestnímu jednání proti tomu, co vyhlašují vládnoucí síly jako správné a tak se tito lidé dostávají do opozice a vstupují do neonacistických seskupení. Určitou motivací pak může být i to, že z koncertů mohou mít poměrně značný vlastní finanční profit.

To je dost zásadní věc, potvrdili nám to i policisté, ale asi je lepší, pokud neonacistům jde více o peníze, než o šíření jejich zvrácené ideologie.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu