Zuzana Mašínová

31. říjen 2008

V pátek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu profesionální hráčka golfu Zuzana Mašínová. Proč má golf stále image hry pro snoby? Co o této nálepce soudí sami golfisté? A jak je možné rozpoznat golfového snoba? V sobotu 1. listopadu bude hostem odbornice na indiánské kultury Markéta Křížová, kurátorka výstavy Prokleté zlato - 1000 let zlata Inků.

Řekne-li se golf, vybaví se mnohým lidem nažehlené límečky a muži v oblecích, kteří na zeleném trávníku domlouvají důležité obchody. Sama Zuzana Mašínová, která v příštím roce postoupí mezi nejlepší české golfistky, si uvědomuje, že se golf jen obtížně zbavuje nálepky hry pro snoby. Zdůrazňuje, že těch, kteří golf považují pouze za prostředek k pozvednutí společenské prestiže, je mezi golfisty naštěstí pouhý zlomek. Dodává k tomu: "Opravdoví golfisti, kteří mají golf rádi, tak tyhle v uvozovkách negolfisty poznají a příliš se s nimi do byznysu nepouštějí. Protože jak se člověk chová na hřišti, tak se chová i v byznysu - proto jim potom ani v byznysu moc nevěří." A jak skutečný golfista podobného negolfistu rozpozná? "Jednoduché je to, obzvlášť když prší. Když prší, tak tihle snobové balí a odjíždějí zase zpátky do teplíčka."

Zuzana Mašínová se posluchačům Dopoledního Radiožurnálu pokusila shrnout, jaké má podle ní golf jako sport klady. A co je na něm tedy podle ní tak skvělé? "Všechno," směje se Zuzana Mašínová a doplňuje: "Hlavně je to hra, kterou spolu může hrát profesionál i absolutní začátečník. Oni nehrají proti sobě, ale proti hřišti a bojují sami se sebou. Při té hře se dá krásně popovídat o čemkoliv, takže já si myslím, že je to sport číslo jedna." A co by vzkázala těm, kteří se i po jejích slovech domnívají, že golf je sportem pouze pro "nažehlené límečky"? "Ať přijdou, vyzkouší a uvidí sami, že je to opravdu skutečná zábava."

Témat, o nichž Zuzana Mašínová s moderátorkou Lucií Výbornou mezi desátou a jedenáctou hodinou mluvila, byla celá řada. Z čeho například dojdou golfistovi síly? Jaké jsou konkrétní částky, které golfista může na turnajích vydělat? Co obvykle dělá golfista mezi jednotlivými ranami? A čím to je, že někteří světoví golfisté vstupují do turnaje se skvělými začátky, ale zničí je psychika?

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Mašínovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio