Zprávy o šesté 9. září 2010

9. září 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Dopravní policie je opět v pohotovosti. Z Prahy zítra vyrazí závod luxusních aut Diamond Race.

Leoš TRŽIL, ředitel dopravní policie:
Opatření bude, počítáme s tím, že posílíme vybrané trasy, navíc v záloze bude i policejní vrtulník pro případ monitoringu.

Jana GULDA, moderátorka:
Kritiku státních maturit si vyslechl od prezidenta Václava Klause ministr školství Josef Dobeš, mluvili spolu ale také o reformě vysokých škol.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Pan prezident cítí značnou nekvalitu, co se týče vysokých škol.

Jana GULDA, moderátorka:
Americký prezident Obama vyzval pastora Terryho Jonese, aby zrušil plánované pálení výtisků Koránu.

Barack OBAMA, prezident Spojených států amerických:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, noc bude polojasná s teplotami kolem 9 stupňů, zítra bude polojasno až oblačno a teploty vystoupí na 21 stupňů Celsia. Dobrý večer u zpráv přeje Jana Gulda.

Policie připravuje dopravní opatření kvůli nelegálnímu závodu Diamond Race

Jana GULDA, moderátorka:
Policie připravuje dopravní opatření kvůli nelegálnímu závodu Diamond Race. Jeho účastníci jsou ode dneška v Praze a zítra se 35 luxusních a hodně rychlých aut přesune na Slovensku. Loni účastníci jízdy velmi často překračovali povolenou rychlost a řídili agresivně.

Jan HERGET:
Organizátoři jízdy sice slíbili, že se na silnicích budou chovat správně, ale policisté i přesto budou ve střehu. Hlavně na dálnicích D 1 a D 11 posílí hlídky, které budou měřit rychlost, nasadí rychlé passaty a připraven bude i vrtulník. Šéf dopraváků Leoš Tržil upozorňuje, že postihy případných přestupků se budou řešit individuálně.

Leoš TRŽIL, ředitel dopravní policie:
V současné legislativě je možno řešit každé protiprávní jednání individuálně s řidičem, kde samozřejmě je možno při překročení rychlosti řešit i možnost uložení kauce a zajištění vozidla na dobu složení kauce.

Jan HERGET:
Při loňském závodu některá rychlá auta hned za hranicemi zastavila a zabavila německá policie. Jan Herget, Radiožurnál.

Státní maturity jsou tragický omyl a špatně pojaté

Jana GULDA, moderátorka:
Státní maturity jsou tragický omyl a špatně pojaté. Taková slova slyšel ministr školství Josef Dobeš od prezidenta Václava Klause na adresu nové zkoušky dospělosti.

Klára BÍLÁ:
Přestože v otázce státních maturit se neshodnou, ministr školství Josef Dobeš slíbil, že do 4 let budou nové maturity jednodušší. Shodu ale našli například v učitelské profesi, podle nich se musí zvýšit její prestiž.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Je potřeba podpořit učitele, dát jim úctu, není třeba vyvolávat velký poplach nad stavem českého školství.

Klára BÍLÁ:
I přesto nebo právě proto si prezident Klaus podle ministra Dobeše postěžoval na upadající kvalitu vysokých škol.

Josef DOBEŠ, ministr školství:
Pan prezident cítí značnou nekvalitu, co se týče vysokých škol. A já jsem panu prezidentovi deklaroval odvahu, jak k odbyrokratizování úřadu, tak k zásadním reformám napříč celým školstvím.

Klára BÍLÁ:
Podporu u prezidenta ale ministr školství Dobeš nenašel ani v návrhu zavést povinně poslední rok předškolní docházky. Klára Bíla, Radiožurnál.

Nejméně 16 lidí zemřelo v jihoruském Vladikavkazu při pumovém útoku

Jana GULDA, moderátorka:
Nejméně 16 lidí zemřelo v jihoruském Vladikavkazu při pumovém útoku. Jednom z nejhorších na severním Kavkaze za poslední dobu. Kolem 100 dalších osob je zraněno. Podle policie je útok dílem sebevražedného atentátníka, ten odpálil nálož u vchodu do místní tržnice, která patří k nejrušnějším místům ve městě.

Lenka KABRHELOVÁ:
Bomba uložená v automobilu vybuchla krátce před polednem. Podle svědků zavládl na místě chaos. Nálož, která obsahovala šrouby, kusy kovu a hřebíky byla tak silná, že zničila okolní auta i okna v nedalekých domech. Vyšetřovatelé potvrdili, že Volha měla poznávací značku sousední Ingušské republiky. Policie už zná i jméno majitele. Úřady ve městě zpřísnily bezpečnostní opatření. Z Moskvy pro zraněné, mezi nimiž jsou i děti, vyletěl zdravotnický speciál. Desítky lidí jsou těžce zraněny, několik z nich je v kritickém stavu. Útoků připisovaných úřady islámským povstalcům v převážně muslimských regionech severního Kavkazu přibývá. Severní Osetie se jejich dějištěm ale stává spíše zřídka. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Obama vyzval pastora Jonese, aby zrušil chystané pálení Koránu

Jana GULDA, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama vyzval pastora Terryho Jonese, aby upustil od svých plánů pálit Korán. Šéf malé floridské církve chce o víkendu pálit výtisky muslimské svaté knihy jako připomínku útoku z 11. září 2001. Zamýšlenou akci už odsoudila řada muslimských i nemuslimských zemí.

Barack OBAMA, prezident Spojených států amerických:
Chápe, doufám, že to, co se chystá udělat, je v naprostém rozporu s hodnotami nás Američanů.

David KOUBEK:
Řekl Obama v televizi ABC. Jonesova akce podle něj může znamenat doslova žně pro verbíře Al Kajdy a usnadnit nábor případných sebevražedných atentátníků v Americe a Evropě. Záměr šéfa církve, která má jen pár desítek členů, už odsoudily země jako Pákistán, Indonésie, Británie a Francie i židovské a křesťanské organizace. Indie vyzvala Washington, aby pálení výtisků Koránu zamezil. Apeluje také na média, aby záběry z akce nezveřejňovala. Ambasády Spojených států po celém světě dostaly instrukce připravit se na případné protesty a varovat i americké občany. David Koubek, Radiožurnál.

Zastavte vyhošťování Romů, vyzvali europoslanci Francii

Jana GULDA, moderátorka:
Evropský parlament se postavil proti Francii v otázce vyhoštění ilegálních přistěhovalců. V usnesení přijatém na zasedání ve Štrasburku kritizují europoslanci nejen kroky, které Francie podniká proti rumunským Romům, ale také liknavost Evropské komise.

Pavel NOVÁK:
Poslanci Evropského parlamentu naléhavě žádají Francii, aby okamžitě upustila od veškerého vyhošťování. V usnesení také Paříž upozornili, že odebírání otisků prstů repatriovaným občanům Evropské unie je v rozporu s Listinou základních práv, kterou je na rozdíl od Česka Francie vázaná. Usnesení konstatuje, že Francie porušuje i další právní předpisy Unie. Omezení práva občanů sedmadvacítky na volný pohyb uvnitř Unie lze totiž uplatnit jen kvůli závadnému chování jednotlivců. Nedá se použít jako preventivní opatření vůči etnické nebo národnostní skupině. Evropskou komisi parlament zkritizoval za to, že zaspala při hodnocení počínání Francie. Usnesení prosadili společně europoslanci levicových a liberálních frakcí. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Jana GULDA, moderátorka:
Francie ústy ministra pro přistěhovalectví Erica Bessona kritiku odmítla.

Ministerstvo zemědělství propustí do konce roku 140 úředníků

Jana GULDA, moderátorka:
Ministerstvo zemědělství propustí do konce roku 140 úředníků. Resort tak řeší vládní úspory snížením počtu zaměstnanců. Podle zadání vlády má ministerstvo ještě letos ušetřit na investicích, v provozních nákladech a dotacích pro zemědělce dohromady jednu miliardu a 29 milionů korun.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nejvíce se propouštění podle ministra zemědělství Ivana Fuksy dotkne Státní veterinární správy nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ivan FUKSA, ministr zemědělství:
Je to úspora, která je zhruba kvantifikovaná na 10 procent celkových mzdových prostředků ministerstva zemědělství. Je to úspora, kterou musíme prostě realizovat do rozpočtu roku 2011.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Fuksa slibuje, že zeštíhlení úřednického aparátu se nepromítne do efektivity práce zaměstnanců ministerstva. Podle něj naopak ubude zbytečného papírování. Ministr totiž obnovil fungování antibyrokratické komise a chce teď zrušit všechna zbytečná nebo zdvojená nařízení, která zemědělcům stěžují život. Fuksa také plánuje, že během 3 let sloučí zhruba dvě desítky organizací do dvou nových subjektů. Úsporná opatření podle ministra ušetří resortu stovky milionů korun. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Žádný posun nepřineslo jednání Víta Bárty s farmářkou Ludmilou Havránkovou

Jana GULDA, moderátorka:
Žádný posun nepřineslo jednání ministra dopravy Víta Bárty s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Mluvili spolu o pozemcích, které stát potřebuje pro dostavbu 3 kilometrů dálnice D 11 do Hradce Králové.

Ota NEHASIL:
Minulá úřednická vláda chtěla smlouvu s farmářkou podepsat už letos v červnu. Ludmila Havránková ale onemocněla. Nedávno se sama ozvala ministerstvu dopravy a dnes se tak obě strany sešly vůbec poprvé. Farmářka zopakovala to, co říká už více než 15 let, za pozemky nechce peníze, ale půdu. Jednání budou pokračovat, zatím ale termín neznáme. Ministr Bárta se chce se situací seznámit přímo na místě. Podle posledních informací navštíví Královéhradecký kraj příští týden v pátek. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

Galerie Václava Špály v centru Prahy má na dveřích opět ceduli otevřeno

Jana GULDA, moderátorka:

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio