Zprávy o šesté 6. srpna 2012

6. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Lidé z Přednádraží opravovali před příchodem kontrolorů nedostatky a uklízeli

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Romové v ostravské lokalitě z Přednádráží zůstávají. Podle úředníků ale na vlastní nebezpečí. Příkaz k vystěhování platí, přestože část závad nájemníci stihli opravit. Vůbec poprvé se úředníci podívali i do bytů.

Silvie MIKULCOVÁ:
Do poslední chvíle se dnes z Přednádráží uklízelo. Lidi věřili, že se jim úředníky podaří přemluvit.

Iveta HORVÁTHOVÁ:
Uděláme, co budeme moci.

Silvie MIKULCOVÁ:
Cítíte naději, že budete moci zůstat?

Iveta HORVÁTHOVÁ:
/Nesrozumitelné/, vidíte, jdeme domů makat.

Silvie MIKULCOVÁ:
Říká Iveta Horváthová, aby tíživá atmosféra nedoléhala na děti, starali se o ně lidé z neziskovek.

osoba:
Vymýšlíme pro ně nějaké hry, nafukujeme balonky.

Silvie MIKULCOVÁ:
Úředníci dnes domy prohlíželi od sklepa po střechu.

Jiří ŠVARC, vedoucí Stavebního úřadu v Moravské Ostravě:
Přes jednotlivé byty, veškeré instalace, čili plyn, vodu, odpad, elektřinu, přes nosné části stavby a komínová tělesa.

Silvie MIKULCOVÁ:
Říká šéf stavebního úřadu Jiří Švarc. Příkaz k vystěhování nezměnil. Už ve středu by ale úřady mohly vyjasnit, komu vlastně patří problémová kanalizace. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Ostrava.

190 milionů korun proteklo dotačním programem Moravskoslezsko a Jihozápad neoprávněně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
190 milionů korun proteklo dotačním programem Moravskoslezsko a Jihozápad neoprávněně. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil předražené zakázky, proplácely se také faktury za to, co vůbec nebylo postaveno.

Martin KNITL:
Rychvald na Karvinsku, místo fakturovaných měděných trubek ústředního topení je ve zdech budovy radnice pouze plast. Místostarosta města zvolený za TOP 09 Ladislav Sitko to přiznává.

Ladislav SITKO, místostarosta Rychvaldu /TOP 09/:
To je jednoznačné zavinění úředníků tady městského úřadu.

Martin KNITL:
Anebo Český Těšín, tam se při budování sportovního areálu vůbec nepostavilo několik částí, přesto za ně bylo zaplaceno, potvrdil za NKÚ Miloslav Kala.

Miloslav KALA, NKÚ:
Ukázalo se, že kontroly sice formálně byly provedeny, ale zjevné nedostatky odhaleny nebyly.

Martin KNITL:
Přesto regionální rada Moravskoslezsko nesouhlasí s tím, že by došlo k tak velkému porušování zákona o veřejných zakázkách. A výsledky kontroly zpochybňuje. Se spornými případy se obrátila na antimonopolní úřad. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostravsko.

I dnes platí varování před silnými bouřkami

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
I dnes platí varování před silnými bouřkami. Mají dorazit během večera od jihu. Zasáhnou hlavně Jihočeský a Jihomoravský kraj a Vysočinu. Pak se přesunou na Pardubicko, Zlínsko, Olomoucko a do Moravskoslezského kraje. Už o víkendu napáchaly bouřky škody za desítky milionů korun. Jak správně zdokumentovat škody, když chcete po pojišťovně náhradu, říká Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz.

Dagmar KOUTSKÁ, pojišťovna Allianz:
Zcela jasná nebo striktní pravidla nejsou, mohou fotografovat nebo točit na video, proto zpracování pro pojišťovny je možná lepší pořídit fotodokumentaci. Mobilní technici doporučují vytvořit několik záběrů, například celkový záběr na movitou věc nebo tu nemovitost a pak několik detailů z různých úhlů pohledu. Pokud by ale měl klient pochybnosti, že něco nevyfotografoval správně, stačí ty věci jen někam uložit a vyčkat na příchod technika, který to pak provede odborně.

Syrský premiér utekl do Jordánska a přidal se k protivládní opozici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Syrský premiér Rijád Hidžáb utekl ze země a přidal se k opozici. Do sousedního Jordánska s ním uprchl i jeho mluvčí. Hidžáb by měl i se svou rodinou pokračovat do Kataru, který dlouhodobě podporuje syrské /nesrozumitelné/. Dosavadní premiér je zatím nejvyšším činitelem syrského režimu, který v občanské válce přeběhl k odpůrcům prezidenta Assada.

Břetislav TUREČEK:
Syrská státní média dopoledne ohlásila, že prezident Assad svého premiéra odvolal z funkce, a to po pouhých 6 týdnech v čele vlády. Rijád Hidžáb ale tvrdí, že tak Damašek reagoval až na zjištění, že utekl ze země. Mluvčí bývalého premiéra dodal, že Hidžáb chystal přeběhnutí déle než dva měsíce, tedy už před tím, než byl postaven do čela vlády. Teď prý tedy Hidžáb opustil režim zabíjení a teroru a stal se vojákem vznešené revoluce. Jeho příjezd do Jordánska potvrdily i tamní úřady. Syrská opozice uvedla, že ho do sousední země propašovali povstalci. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Na Marsu přistála Curiosity

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přesně podle plánu dosedla dnes po půl 8 ráno středoevropského času dosud největší pojízdná laboratoř Curiosity na povrch Marsu. Složitý přistávací manévr byl plně automatizovaný. Čtrnáctiminutové zpoždění signálu neumožnilo do něj jakkoliv zasáhnout. Zaměstnanci NASA si tak prožili minuty napětí při čekání na informaci, jaký osud potkalo vozítko o rozměrech třikrát tři metry a hmotnosti jedné tuny.

Ondřej BOUDA:
Úleva v řídícím středisku mise Curiosity byla po přistání hmatatelná. Zaměstnanci si prožili 7 minut hrůzy, jak pojmenovali přistávací manévr, který ale kvůli zpoždění nemohli ovlivnit. Pokazit se přitom mohla spousta věcí. Vůbec poprvé vesmírná kapsle při přistávání mohla sama korigovat svůj let. O brzdění v atmosféře a na padáku se z tepelného štítu vyloupl zvláštní jeřáb. Ten si pomocí radaru musel najít vhodné místo na přistání, nad kterým se vznášel ve výšce asi 20 metrů na tryskách a na zem spustil samotnou sondu, ta už poslala první fotky a chystá se na dvouleté pátrání po podmínkách vhodných pro život. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Hirošima si připomněla 67. výročí svržení atomové bomby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes 50 tisíc lidí si dnes připomnělo 67. výročí od svržení atomové bomby na japonskou Hirošimu. V parku Míru tam mezi jinými pronesl projev i vnuk někdejšího amerického prezidenta Clifton Trumen. Právě jeho dědeček, bývalý americký prezident Harry Truman, nařídil Hirošimu a později i Nagasaki bombardovat.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
"Modlím se za duše lidí zabitých v Hirošimě a snažím se představit, co se tady v ten krásný srpnový den stalo." Řekl ve svém projevu Hirošimě vnuk amerického prezidenta Clifton Truman. Slavnostního ceremoniálu v tamním parku Míru se účastnili i zahraniční zástupci a vrcholní japonští politici, včetně premiéra Jošihiko Nody. Atomová bomba zabila v Hirošimě nejméně 140 tisíc lidí. Dalších 70 tisíc Japonců zemřelo v Nagasaki. Kateřina Procházková, Český rozhlas, východní Asie.

V kauze Rath jsou další obvinění, manažeři Řehák a Hájek

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V kauze Davida Ratha jsou další dva obvinění kvůli středočeským zdravotnickým zakázkám. Podle serveru Lidovky.cz má jít o manažery firem Hospimed a B Braun Jindřicha Řeháka a Jana Hájka. Detektivové je podezírají z trestného činu, kterého se dopustili při dodávkách pro mladoboleslavskou, kutnohorskou a kladenskou nemocnici. Policie už před pár dny obstavila Rathův majetek. Podle státního zástupce Petra Jiráta má sloužit jako případná náhrada škody. Až do půlky srpna je Rath obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky.

Spor o dodávky uhlí do opatovické elektrárny má uhasit návrh nové smlouvy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Spor o dodávky uhlí do opatovické elektrárny má uhasit návrh nové smlouvy. Podle ní by Opatovice těžařskému podniku Czech Coal platily za uhlí předem. Dodavatel paliva ale na kontrakt ještě nekývl. Czech Coal má 6 dní na rozmyšlenou.

Martin DRTINA:
Platbami předem chce opatovická elektrárna předejít sporům o to, kdo komu dluží. Potvrzuje její zástupce Petr Zadák.

Petr ZADÁK, zástupce:
Czech Coal nebude mít obavu pro to, že Opatovice by nechtěly nebo nechtějí za uhlí platit.

Martin DRTINA:
Czech Coal jí totiž v červnu zastavil dodávky uhlí kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Elektrárna ale tvrdí, že u těžařů má naopak přeplatek. Situaci do konce roku řeší předběžné opatřen soudu. To těžařům nařizuje dodat elektrárně zhruba milion tun uhlí, které by mělo stačit na dvě topné sezóny. Martin Drtina, Radiožurnál.

Řidiče na pražské Magistrále dnes brzdil nový semafor

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Řidiče na pražské Magistrále dnes brzdil nový semafor. Praha ho postavila v Legerově ulici kousek za Nuselským mostem, aby obydlené části centra ulevil od hustého provozu. Od rána byly před semaforem kolony.

osoba:
Samozřejmě se mi to moc nelíbí. V minulém týdnu si nevzpomínám, že by na Nuselském mostě byla nějaká kolona, a teď se skoro přes celý Nuselský most vytvořila, opravdu mě to tady zdržuje.

Evelyna KULÍŠKOVÁ:
Stěžovala si řidička, která právě z kolony vyjela. Nepohodlí řidičů by ale měl naopak prospět obyvatelům Legerovy ulice. Nový semafor z ní má odsunout kolony a zajistit menší provoz i hlučnost. Ve zkušebním provozu signalizace na Magistrále zůstane do konce srpna. Poté pražští radní vyhodnotí přínos a zváží, jestli opatření zachovají, případně i rozšíří. Pro Radiožurnál Evelyna Kulíšková, Praha.

autor: tet
Spustit audio