Zprávy o šesté 4. září 2012

4. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Rebelové z ODS se chystají shodit vládní daňový balík

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rebelové z ODS se chystají shodit vládní daňový balík. K Petru Tluchořovi a Tomáši Úlehlovi, kteří ho nepodpoří, se přidali další 4 poslanci největší vládní strany. Podle všeho sněmovna o sporných vládních návrzích už dnes hlasovat nebude. V dolní komoře máme Věru Masopustovou. Věro, co se tam děje teď?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tak prostor za řečnickým pultem už tři hodiny blokují poslanci Věcí veřejných, kteří tak oddalují projednávání Senátem vrácených zákonů. Zatím tedy poslanci neschválili ani program své zářijové schůze, aniž by to chtěli, dávají tak Věci veřejné koalici prostor pro případná jednání o podmínkách, za kterých by rebelové z řad ODS daňový balíček podpořili. Nejvíc jim vadí zvýšení DPH, to podle nich nic nepřinese a argumentují jak aktuálními čísly u výběru daní, tak nesouhlasným postojem prezidenta Václava Klause. Zatím se neví, jestli se klub ODS sejde ještě dnes nebo až zítra. Už teď se ale dá říct, že na hlasování o daňovém balíčku nebo církevních restitucích dnes s největší pravděpodobností nedojde. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Policie zatkla a obvinila náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie zatkla a obvinila náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu, který je dvojkou na ústecké kandidátce ČSSD pro krajské volby. Zadržený je i ředitel regionálního operačního programu Severozápad Pavel Markvart, 2 jeho předchůdci a další úředníci.

Dagmar CESTROVÁ:
Machinace s evropskými dotacemi, ke kterému zneužili svého postavení, tak zní dnešní obvinění 6 osob z Ústeckého kraje. Mezi nimi je také náměstek hejtmanky Ústeckého kraje za ČSSD Pavel Kouda. Vedení kraje se k tomu zatím nevyjádřilo.

Magdalena HANÁČKOVÁ, tisková mluvčí, odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje:
Čekáme, až policie zveřejní více informací.

Dagmar CESTROVÁ:
Zdůvodnila to jeho mluvčí Magdalena Hanáčková. Především ale byli obviněni bývalí nebo současní zaměstnanci úřadu operačního programu Severozápad, mezi nimi ředitel Pavel Markvart.

Robert ŠLACHTA, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Měli se dopustit zneužití čerpání fondu z Evropské unie.

Dagmar CESTROVÁ:
Řekl Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Jihlavský dopravce IKOM má vážné problémy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jihlavský dopravce IKOM, jeden z největších v republice, má vážné problémy. Řidiči si stěžují i na to, že jim vedení společnosti chce snížit platy až o 4 tisíce korun. Víc informací má živě reportérka Lucie Maxová.

Lucie MAXOVÁ:
Tak já jsem dnes mluvila s řidiči, kteří mi potvrdili, že se opravdu bojí, že přijdou o peníze. Prý už teď dělají za 13 tisíc korun čistého a kdyby přišli o další 4 tisíce, mohli by mít existenční problémy. Jak mi šoféři autobusů také pověděli, vedení společnosti je prý nutí k dodržování spotřeby 23,5 litru na 100 kilometrů. Do toho se prý ale nemají šanci vejít a překračují to. Prý už to došlo dokonce tak daleko, že někteří řidiče dotankovávají za své peníze, jen aby měli pak premiére ve výplatě. Ve společnosti už se dokonce mluví také o stávce. Tu nám ale zatím nikdo z oficiálních zdrojů nepotvrdil. Pro Radiožurnál Lucie Maxová, Jihlava.

České školy asi přijdou o 4 až 5 miliard korun z Bruselu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
České školy asi přijdou o 4 až 5 miliard korun z Bruselu. Ministr školství Petr Fiala přiznal, že Česko zřejmě nestihne vyčerpat všechny peníze z evropského programu na vzdělávání.

Klára BÍLÁ:
Zástupci škol už teď mluví o velké ztrátě. Za všechny místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt.

Alfréd DYTRT, místopředseda Asociace ředitelů gymnázií:
Určitě školám téměř zablokuje jejich aktivity, s kterými možná počítali.

Klára BÍLÁ:
Za chyby v čerpání evropských peněz Češi zaplatí minimálně 750 milionů korun. Příjemci mají peníze slíbené. Brusel už je ale nevyplatí.

Petr FIALA, ministr školství /nestraník/:
My v tuto chvíli vyjednáváme o jejich výši, ale je potřeba říct, že tyto korekce by na státní rozpočet vliv mít měly.

Klára BÍLÁ:
Za potíže mohou podle ministra Petra Fialy časté personální změny i špatně vedené projekty. Úřad kvůli pochybení podal tři trestní oznámení. To podle školského experta Janka Wagnera ale nestačí.

Janek WAGNER, školský expert:
Osobní odpovědnost je naprosto jasná. Každý ten projekt připravovaný, který nebyl schválen Evropskou komisí, měl nějaké konkrétní předkladatele.

Klára BÍLÁ:
Nedbalost nebo úmysl konkrétních úředníků by ale musel odhalit audit. Klára Bílá, Radiožurnál.

Stávkující stevardi a letušky donutili německou Lufthansu zrušit přes 300 letů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stávkující stevardi a letušky donutili německou Lufthansu zrušit přes 300 letů. Dopoledne přerušili provoz na letištích v Berlíně a Frankfurtu. Hodinu po poledni začal stávkovat i palubní personál v Mnichově.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Vůbec nemám ponětí, jak se dostanu za rodinou do Ameriky." Líčí mi rozlobená žena na berlínském letišti Tegel. O zrušení letu se dozvěděla jen krátce před odbavením. "V případě pasažérů je to trošku o nervy." Potvrzuje další muž. "Ani na elektronických médiích jsme se včas nedozvěděli, jak to vlastně bude." Stěžuje si na malou informovanost zákazník Lufthansy. Během dne uvízli v Berlíně, Frankfurtu a Mnichově tisíce lidí. Někteří na letišti i přenocují. Mezi vedením Lufthansy a odbory se mezitím zostřuje tón. "Musíme vedení ukázat, že je konec s dočasnými smlouvami a nelidskými podmínkami," vzkazuje protestující letuška. Spolu s ostatními je připravena ve stávkách pokračovat. Z letiště Tegel Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Stávka v Lufthanse se dotkla i několika letů v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stávka v Lufthanse se dotkla i několika letů v Praze.

osoba:
Vždycky jsme považovali Lufthansu za velice solidní. Teď si to asi už rozmyslíme podruhý jako s Lufthansou.

Petr MEDEK:
Už od rána stali před pobočkou společnosti na pražském ruzyňském letišti desítky lidí, na změnu letu čekaly ve frontě i dvě hodiny. Většina z nich odcházela s novou letenkou, i když alternativní trasa byla o poznání míň pohodlná.

Brian:
Místo přes Frankfurt letíme domů do Houstonu přes Londýn a Atlantu, bude to trvat o 4 hodiny dýl.

Petr MEDEK:
Postěžoval si Američan Brian. Společnost zrušila dva přílety a dva odlety do Frankfurtu. Odpolední stávka v Mnichově se spojení s Prahou nedotkla. Zajišťují je totiž menší společnosti, které pod Lufthansu sice spadají, ale personál se do stávky nezapojil. Petr Medek, Radiožurnál.

15 let starý případ úvěrových podvodů v Komerční bance je ve finále

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
15 let starý případ úvěrových podvodů v Komerční bance je ve finále. Jiřině Kaplanové, vysoké úřednici z odboru úvěru, soud vyměřil dvouletou podmínku. Spolu s ní uznal vinnými i 4 její spolupracovníky. Od jejich potrestání ale upustil. Z podvodu měl profitovat i bývalý šéf fotbalového svazu František Chvalovský.

Jiřina KAPLANOVÁ:
Já jsem si prožila 5 měsíců ve vazbě mezi různou, různýma typama lidí.

Martin DRTINA:
Jiřina Kaplanová si rozsudek této věci vyslechla už podruhé. V srpnu 2006 ji stejný soud uložil pětiletý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil a případ vrátil na začátek. Předseda senátu Alexandr Sotolář poznamenal, že hlavní díl viny na problémových úvěrových mělo tehdejší představenstvo Komerční banky.

Alexandr SOTOLÁŘ, předseda senátu:
Znalec inženýr /nesrozumitelné/ praxi dlouholetou v dohledu České národní banky konstatoval něco v tom smyslu, že s ničím takovým se v praxi nesetkal a že to minimálně hraničilo s odejmutím bankovní licence, pokud se něco takového dělo.

Martin DRTINA:
Stíhaní top managementu ale skončilo na samém začátku. František Chvalovský si loni v červnu nepravomocně vyslechl desetiletý trest. Spis od té doby stále leží na Vrchním soudu v Praze. Martin Drtina, Radiožurnál.

Poslední rozloučení s Tomášem Sedláčkem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vlajkami na půl žerdi a minutou ticha uctili vojáci v celé republice památku generála Tomáše Sedláčka. Představitelé státu a armády i váleční veteráni se s hrdinou protinacistického odboje rozloučili v památníku na Vítkově. Rodina a přátelé pak ve Strašnickém krematoriu.

Jaroslav SKALICKÝ:
Nad Vítkovem zazněly čestné salvy na počest generála Sedláčka. S velkým obdivem a úctou na něho vzpomínali všichni, kdo se s ním přišli rozloučit.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Byl autoritou, byl osobností, která se významně zasloužila o naši vlast.

Jaroslav SKALICKÝ:
Prohlásil prezident Václav Klaus.

Marie BUBNÍKOVÁ:
To byl úžasný člověk, který se hned tak nenajde.

Jaroslav SKALICKÝ:
Řekla mi sokolka Marie Bubníková. Tomáše Sedláčka milovala i jeho vnoučata, jak mi potvrdil Jakub Vilím.

Jakub VILÍM:
Pro nás to hlavně byl děda, opravdový děda, který nás naučil plavat, jezdit na kole, trávil s námi zimní, letní prázdniny. Děda, který nás rozmazloval, učil sprostý písnička. Děda.

Jaroslav SKALICKÝ:
Z pohřbu generála Sedláčka Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Americká knihkupectví začala prodávat kontroverzní knihu o smrti bin Ládina

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V amerických knihkupectvích se začala prodávat kontroverzní kniha o smrti Usámy bin Ládina. Napsal jí bývalý elitní voják, účastník operace, při které Američané bin Ládina loni zastřelili. Dílo se stalo bestsellerem ještě před tím, než se vůbec dostalo na pulty. Ve Washingtonu knihu už několik hodin pročítá náš zpravodaj Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Kniha No Easy Day vyšla i přes odpor Pentagonu, který nevylučuje žalobu autora, ten na třech stovkách stran popisuje život a výcvik příslušníka elitní jednotky SEAL, přičemž ústředním bodem té knihy je zmíněný loňský zásah proti bin Ládinovi. Já mám tu knížku v ruce, jak zmíněno, několik hodin, je to určitě profesionálně odvedená práce, velmi čtivá a poutavá, koneckonců spoluautorem je zkušený novinář Kevin Maurer, který dal vzpomínkám elitního vojáka tvar a podobu, řekl bych, přitažlivou i pro čtenáře, který nemusí být nutně fanouškem tohoto žánru. Jestli si tím vyslouží žalobu Pentagonu, to ukáží teprve příští dny, zatím ministerstvo obrany žalobu nepodalo. Ode mne vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

autor: tet
Spustit audio