Zprávy o šesté 31. července 2012

31. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přerušení prací na dálnici D8

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Dostavba dálnice D8 směrem na Drážďany je znovu v nedohlednu. Stavba se musí zakonzervovat. Může za to stížnost ekologů, kteří tvrdí, že krajský úřad udělil stavební povolení na čtyrkilometrový úsek dostavby dálnice neoprávněně. Stavba dálnice se tak nejen zdrží, ale také prodraží. Lidé v obcích podél nedokončené dálnice jsou naštvaní.

osoba:
Co můžeme dělat, musíme jenom čekat, nic víc.

osoba:
36 let tady čekám na to, až bude tady klidná silnice, prostě se mi to vůbec nelíbí.

Jan BENEŠ:
Jak úseky stavby zakonzervovat, o tom jednají zástupci ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy. Pokračuje Jiří Mayer z Ředitelství silnic a dálnic.

Jiří MAYER, Ředitelství silnic a dálnic:
Aby přerušení staveb neznamenalo poškození životního prostředí, práci na majetku bezpečnosti.

Jan BENEŠ:
Krajský úřad musí teď do dvou měsíců rozhodnout o platnosti stavebního povolení na dostavbu dálnice. Pokud povolení vydá, mohou ho ekologové opět napadnout, to by dostavbu dálnice oddálilo o další roky. Pokračuje hejtmanka Ústeckého kraje za sociální demokracii Jana Vaňhová.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ta stavba je takřka před koncem a chybí pouhý 4 kilometry k dokončení a každý takový nerozum stojí českého poplatníka peníze.

Jan BENEŠ:
Nikdo tak v tuto chvíli nedokáže odhadnout, jestli zastavení dostavby D8 bude trvat několik měsíců nebo několik let. Pro Radiožurnál Jan Beneš, Ústecko.

Za psychickou újmu způsobenou registry chce řidič po ministerstvu milionové odškodné

Jana PETROVÁ, moderátorka:
57 žadatelů zatím nárokuje po ministerstvu dopravy úhrady škody za nefungující registr vozidel. Dohromady chtějí přes 2 miliony korun. Rovnou polovinu uplatnil jediný žadatel, který ministerstvu napsal o odškodné za psychickou újmu, říká mluvčí resortu Zdeněk Neusar.

Zdeněk NEUSAR, mluvčí resortu:
Co se týká těch nemajetkových a psychických újem, tam máme zatím tři případy a všechno se to pohybuje, dívám se tady, jedna je tady částka dokonce milion korun. Budeme vypořádávat, máme, co se týká žádostí, na to prostor až 6 měsíců, ale samozřejmě se všechno se budeme snažit individuálně řešit v co nejkratší možné době.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
K tomu, aby lidé vedle skutečných škod žádali i za dostiučinění za nemajetkovou újmu, nedávno vyzval veřejný ochránce práv. Pokud výši nároku ministerstvo neodsouhlasí, rozhodne o něm soud.

Švédové chtějí s Českem dohodu o prodloužení pronájmu Gripenů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Švédové chtějí s Českem dohodu o prodloužení pronájmu Gripenů. Ta je podle nich nejvhodnějším řešením pro obě země.

Petr MEDEK:
Premiér Petr Nečas minulý týden Švédy varoval, že jejich nabídka na prodloužení pronájmu letadel JAS39 Gripen není pro Česko výhodná. Vzdušný prostor by tak mohly hlídat jiné stroje.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já si dovedu představit, že to zrovna nemusí být Gripeny.

Petr MEDEK:
Švédi na stránkách své ambasády v Praze uvedli, že budou o dohodě dál vyjednávat. Nečas jim dává čas do konce listopadu. Zároveň chce připravit podklady pro případný tendr na nákup nebo pronájem jiných stíhaček. Petr Medek, Radiožurnál.

Některé pečivo už označené je. Malé písmo se ale nedá přečíst, říkají zákazníci

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Už od zítřka budeme mít jasno, které pečivo je dopékané z mražených polotovarů a které čerstvě upečené. Prodejcům to nařizuje nová vyhláška. Ministerstvo zemědělství tak reaguje na stížnosti nás spotřebitelů, které dosavadní označování pečiva mátlo. Mnozí prodejci už ale začali s označováním v předstihu a Radiožurnálu řekli, že jim to problémy nedělá. Odborníci se shodují, že kvalita čerstvého pečiva a pečiva skladovaného v mrazáku je stejná, to mražené ale podstatně rychle stárne.

Lubomír SMATANA:
Barevné puntíky jako v mateřské školce zvolili k označení pečiva v prodejně kousek od olomouckého nádraží ze zmraženého polotovaru žlutý, čerstvě upečený zelený a vedle vysvětlivky.

osoba:
Myslím si, že to zákazníkům dává smysl, že tomu rozumí.

Lubomír SMATANA:
Vyhláška pouze nařizuje, aby označení bylo viditelné. Způsob provedení už záleží na fantazii prodejců. V Ostravě ale moc kreativní nebyli, když použili mrňavá písmenka. Myslí si Veronika.

Veronika:
No, ti starší lidi si toho ani nevšimnou.

Lubomír SMATANA:
Mluvčí oslovených obchodních řetězců Radiožurnálu řekl, že s označováním už začali nebo začnou hned ve středu a není to pro ně problém. Podle pekařského cechu pochází zmražených polotovarů asi čtvrtina pekárenských výrobků. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Kamiony v Německu zaplatí od srpna mýtné i mimo dálnice

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Úderem půlnoci zaplatí nákladní auta v Německu mýtné nejen na dálnicích, ale také na některých silnicích nižších tříd. Možná nepůjde o konečný počet poplatků. Svaz německých měst a obcí totiž navrhuje v budoucnu zpoplatnit všechny silniční tahy. Ministr dopravy Peter Ramsauer se také už delší dobu snaží prosadit zavedení dálničního mýta i pro osobní dopravu. Téma rozebereme už za chvíli v Ozvěnách dne.

Indie znovu hlásí obrovský výpadek elektřiny

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Indie znovu hlásí obrovský výpadek elektřiny. V pondělí se zhroutily sítě na severu země, dnes vypadl proud i na východě Indie.

Pavel POLÁK:
Vlaky se zastavily, nemocnice běží na záložních generátorech, v Dillí nejezdilo metro. Bez proudu je na 600 milionů lidí. Spotřeba elektřiny v horkých letních měsících stoupá. Infrastruktura rozvodných sítí je nedostatečná a navíc zastaralá. Indický ministr energetiky Sushil Kumar viní z kolapsu sítě ty regiony, které odčerpávají více proudu, než kolik mají přiděleno. Výpadky proudu jsou v Indii časté, ne však kolaps celé sítě. Pavel Polák, Radiožurnál.

Ruské úřady obvinily lídra opozice Navalného z finančních machinací

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ruské úřady obvinily opozičního politika a populárního protikorupčního aktivistu Alexeje Navalného z finančního deliktu a zakázali mu vycestovat ze země. Za údajnou zpronevěru mnohamilionové částky může známému blogerovi hrozit až 10 let vězení. Navalnyj, který patří k hlavním lídrům opozičního protestního hnutí, označuje obvinění za absurdní.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruský vyšetřovací výbor potvrdil, že Alexeje Navalného stíhá za krádež vysoké finanční částky, ta se údajně odehrála v roce 2009, kdy opoziční politik a právník pracoval jako poradce gubernátora Kirovské oblasti. Navalnyj obvinění odmítá s poukazem na to, že úřady už v roce 2011 případ smetly se stolu. K obnovení šetření vyzval v červnu sám šéf vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin. Toho minulý týden Navalnyj obvinil z porušování ruských zákonů. Jeden z nejvýše postavených ruských úředníků Bastrykin podle něj před veřejností zatajil, že má v Praze svou vlastní firmu, díky níž dostal i povolení k dlouhodobému pobytu v České republice. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

V Českém domě v Londýně se ještě dají koupit vstupenky na sportoviště olympijských her

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Český dům v Londýně je jedním z mála míst, kde se ještě dají koupit vstupenky na sportoviště olympijských her. Na české fanoušky se ale nedostane. Britové totiž od rána vytvořili dlouhou frontu a vstupenky skupují. No, a českým návštěvníkům to moc radosti nedělá.

Petr KADEŘÁBEK:
Na volný prodej vstupenek v Českém domě upozornil britský list The Sun a Britové od rána doslova obléhali centrum českých olympioniků. V jednu chvíli stálo frontu uvnitř domu i před ním na 500 lidí.

osoba:
Bohužel mě předběhlo 190 Angličanů, kteří prostě mi seberou moje lístky, na moje sportovce, na které jsem se těšil.

Petr KADEŘÁBEK:
Říkal fanoušek z Hodonína, který stál ve frontě jako první z Čechů až jako dvoustý. Nakonec se vstupenky po 4 hodinách čekání dočkal. Na ostatní už ale nezbylo, v prodeji bylo totiž jen něco málo přes 200 vstupenek. Tím, že je Český dům volně přístupný veřejnosti, nesmí prodejce upřednostňovat české občany. Petr Kadeřábek, Radiožurnál, Londýn.

Pražská zoo se může znovu radovat, matka uhynulého Tatua je opět březí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pražská zoo se může znovu radovat. Devatenáctiletá gorilí matka Kijivu je opět v březí. Porodila už tři gorilí mláďata, prostřední Tatu ale v pátek nešťastnou náhodou uhynul, když si zamotal hlavu do lan. První mládě, samice Moja, se Kijivu narodila 2004, bylo to historicky vůbec první mládě gorily nížinné narozené v Česku, teď je Moja ve Španělsku.

autor: jal
Spustit audio