Zprávy o šesté 26. září 2011

26. září 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odměna advokátů v jednoduchých případech klesne na polovinu.

osoba:
Jde o spory, kde v zásadě nedochází k soudnímu jednání. Advokát převezme zastoupení a například sepíše platební rozkaz.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sazka má nového majitele, insolvenční správce nevyslyšel protesty některých věřitelů.

osoba:
Já nepotřebuju se ptát všech věřitelů adresně každého zvlášť, ten názor mně potvrdil věřitelský výbor.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ruský ministr financí Kudrin rezignoval. V chystané vládě Dmitrije Medveděva být nechce. A počasí, zítra bude z počátku slunečno, během dne místy až oblačno a teploty do 25 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Odměna advokátů v jednoduchých případech klesne na polovinu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jeli jste načerno, zapomněli jste zaplatit pokutu a teď po vás chtějí deseti tisíce, protože kromě pokuty musíte zaplatit i exekutorovi a právníkům protistrany? Tak to už by se stávat nemělo. Novela vyhlášky ministerstva spravedlnosti totiž počítá s tím, že advokáti v jednodušších sporech dostanou za zastupování klienta o polovinu menší odměnu než dnes. Šéf resortu Jiří Pospíšil tím chce zohlednit skutečnou náročnost práce právních zástupců. Svůj záměr oznámil už Advokátní a Exekutorské komoře.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Je logické, že zájmové a profesní komory nebudou nadšené z takovýchto změn, to je jasné. Já tady pouze konstatuji korektně, proto také to určitou dobu trvalo, že jsme to s nima projednali, to znamená, není to pro ně blesk z čistého nebe.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
U jednoduchých sporů, které jsou vyřízeny platebním rozkazem, klesne odměna advokátů z 9 tisíc na 4,5 tisíce korun.

Sazka má nového majitele

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sazka mění majitele. Insolvenční správce loterijní firmy v konkurzu podepsal smlouvu na prodej podniku s akciovou společností Sázková kancelář. Za ní stojí dvojice finančních skupin PPF a KKCG ve výběrovém řízení nabídky nejvyšší cenu a Sazku získají za 3 miliardy a 810 milionů korun. Transakci ale ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Martin DRTINA:
To může trvat až 5 měsíců. Do té doby bude Sazku řídit insolvenční správce. Ani po schválení smlouvy ale Cupka ze Sazky nezmizí, říká jeho právník Jan Hrazdíra.

Jan HRAZDÍRA, právník:
I nadále zůstane insolvenčním správcem společnosti Sazka akciová společnost, kde samozřejmě mu zůstane řada dalších úkolů, ta společnost v konkurzu bude existovat dál.

Martin DRTINA:
Prodej podniku by teoreticky ještě mohly zkomplikovat žaloby, které chystají někteří věřitelé. Toho se ale Cupka nebojí a útoky ze strany Penty a České spořitelny odráží tím, že s Tendrem souhlasil věřitelský výbor.

Jan HRAZDÍRA, právník:
Ten názor mně potvrdil věřitelský výbor, který zastupuje všechny věřitele.

Martin DRTINA:
Jednotliví věřitelé by z výtěžku konkurzu měli získat přibližně pětinu původní hodnoty pohledávek. Martin Drtina, Radiožurnál.

Dostavba dálnice D 11 do Hradce Králové bude moc příští rok pokračovat

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dostavba dálnice D 11 do Hradce Králové bude moc příští rok pokračovat. Jak dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš, dřívější dokončení D 11 umožní zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 4 miliardy korun, na kterém se minulý týden dohodla vláda.

Ota NEHASIL:
Ministerstvo dopravy chtělo původně kvůli nedostatku peněz dostavbu dálnice odsunout na rok 2013. Navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury ale umožní potřebné 3 kilometry dokončit dříve. Oznámení ministra o zahájení prací přivítal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Lubomír FRANC, hejtman Královéhradeckého kraje /ČSSD/:
Minimálně začne v příštím roce archeologický průzkum a dnešní slova de facto potvrzují, že by měly začít i přípravný práce pro stavbu v tom roce 2012. Je to pro nás velmi dobrá zpráva.

Ota NEHASIL:
Dřívější zahájení dostavby má ale dvě podmínky, rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok v úterý musí odsouhlasit vláda a je také potřeba dokončit směnu pozemků mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou. Dohodu z letošního léta by mělo nejpozději v listopadu potvrdit představenstvo Pozemkového fondu. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

Ruský ministr financí Kudrin rezignoval

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ruský ministr financí Alexej Kudrin vyloučil, že by mohl pracovat v budoucí vládě Dmitrije Medveděva a podal demisi. Jde o reakci na oznámení premiéra Putina, že se bude ucházet o post hlavy státu v jarních volbách. Prezident Medveděv má pro změnu stanout v čele vlády. Ohlášená rošáda vyvolala u části ruské politické elity nespokojenost. Podrobnosti má teď naše zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Mluvčí prezidenta potvrdila, že Dmitrij Medveděv podepsal před pár desítkami minut rezignaci vicepremiéra a ministra financí Alexeje Kudrina. Krok následoval potom, co ministr financí v reakci na ty zprávy o chystané výměně funkcí prezidenta a premiéra řekl, že nebude součástí vlády vedené Dmitrijem Medveděvem, protože se neshodnou v základních otázkách týkajících se ekonomiky. Prezident jen poté vyzval buď k rezignaci nebo k odvolání výroků. Alexej Kudrin stál v čele resortu financí od roku 2000, byl vnímán jako liberální politik, který promanévroval ruskou ekonomiku finanční krize roku 2008. Analytici očekávají, že jeho odchod může vyvolat znepokojení u zahraničních investorů. Situace na ruské politické scéně už se podle expertů odrazila na ruských trzích. Burzy dnes zahájily obchodování tříprocentním propadem. Tolik z Moskvy Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

OSN se má začít zabývat palestinskou žádostí o nezávislost

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rada bezpečnosti OSN by dnes měla zahájit neformální konzultace o uznání nezávislého palestinského státu. O to minulý týden požádal palestinský prezident Mahmúd Abbás. Spojené státy už předem oznámily, že pokud se nepodaří palestinskou žádost zablokovat jiným způsobem, uplatní v radě bezpečnosti své právo veta. Očekává se proto vleklá diplomatická bitva a složité vyjednávání.

Břetislav TUREČEK:
Výhrady k uznání palestinského státu má Izrael a jeho západní spojenci. Ti tvrdí, že jedinou cestou jsou pro Palestince rozhovory s Izraelem. Palestinci zase namítají, že se jedná už 17 let, ale údajně bez výsledku. V Radě bezpečnosti se bude bojovat o hlasy nerozhodnutých zemí. Pokud totiž Palestinci nezískají podporu 9 z celkových 154 členů rady, Američané nic ani nebudou muset vetovat. Palestinského prezidenta Abbáse čekalo po návratu z New Yorku přivítání jako pro národního hrdinu. Izraelský tisk mezitím připouští, že dění ve světové organizaci ještě více ukázalo izolaci, do které se Izrael dostává. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

V Aténách a v dalších velkých řeckých městech dnes stála veřejná doprava

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Aténách a v dalších velkých řeckých městech dnes stála veřejná doprava. Stávkou chtěli někteří Řekové vyjádřit nesouhlas s dalšími úsporami, které vláda plánuje. Bez nich ale nedostane další část mezinárodní záchranné půjčky a v říjnu by jí tak nejspíš došly peníze.

David KOUBEK:
Řidiči metra, autobusů i příměstských vlaků chtějí ještě tento týden znovu stávkovat. Mluví o 48hodinovém protestu. Přidat by se k nim mohli i řečtí taxikáři. Do země by už tento týden mohli znovu přijet inspektoři Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise, aby zhodnotili, jestli jsou kroky kabinetu premiéra Jorgose Papandrea dostatečně razantní. V sídle fondu ve Washingtonu se přitom o víkendu diskutovalo o dalším plánu na záchranu eurozóny. Počítá s odpisem poloviny řeckého dluhu, navýšením objemu evropského stabilizačního mechanismus EFSF a posílením evropských bank. David Koubek, Radiožurnál.

RegioJet se poprvé předvedl na kolejích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
České dráhy mají ode dneška na hlavní železniční trati mezi Prahou a Ostravou silnou konkurenci. Pravidelný provoz odstartoval soukromý dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. České dráhy chtějí o zákazníky férově bojovat. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského jsou ale v obtížnější pozici, protože vypraví denně 7 tisíc vlaků a musí zlepšovat kvalitu v celé síti. RegioJet má na trase Havířov Ostrava Praha zatím tři párů spojů denně. Od října přibudou další.

osoba:
Takže tady 3 a 61 sedadlo.

Jaroslav SKALICKÝ:
Po prvních pár minutách v RegioJetu, jaký je váš dojem?

osoba:
Já jsem nadšená, moc se mu to líbí, hlavně je tu čisto a jsou nádherný krásný vlaky.

osoba:
Čistota, prostředí krásné, sedačky hezké, prostorné, připojení pro Internet, pro počítač.

Jaroslav SKALICKÝ:
Kam až jedete?

osoba:
My jedeme do Ústí nad Orlicí. Takhle, já jsem vyzkoušel Pendolino, normální, jako obyčejné vlaky, že jo, obyčejný, a tohle to mně připadá jako luxus po všech stránkách. Pokud budu moc, tak dám přednost tomuhle tomu.

osoba:
Dobré ráno, mé jméno je Michala, budu se o vás starat během jízdy, můžu nabídnout pití zatím? Vodu, prosím.

osoba:
Funguje WiFi.

osoba:
Funguje, nemám s tím problémy, sice to trošku jednou vypadlo, ale jako jinak bez problémů.

Jaroslav SKALICKÝ:
Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Policie zřejmě neobviní ženu, která nechala v mezinárodním rychlíku atrapu bomby

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie zřejmě neobviní ženu, která nechala v mezinárodním rychlíku atrapu bomby. Šlo údajně o napodobeninu výbušného systému. Žena ji zapomněla v kabelce na toaletě. V noci kvůli tomu zasahoval pyrotechnik na pražském hlavním nádraží. Vyšetřovatelé na případu stále pracují, říká mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Jana RÖSSLEROVÁ, mluvčí pražské policie:
Žena uvedla, že atrapa byla vyrobena podle návodu z Internetu a měla sloužit jako rekvizita amatérských filmařů. Jednáním této ženy nevznikla žádná újma na zdraví či škoda na majetku. V této chvíli proto ženě nehrozí žádný trestný postih. Nicméně policisté ještě na celém případu usilovně pracují a možnou právní kvalifikací se intenzivně zabývají.

Pátrání po třináctileté Martině Horové z Prahy 9.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie žádá o pomoc při pátrání po třináctileté Martině Horové z Prahy 9. Dívka měří asi 150 centimetrů, je hubená a hnědé vlasy. Z domova odešla kolem půl 3 ráno. Na sobě má mít černé leginy, tenisky a nese bílou sportovní tašku Adidas. Po Praze by se měla pohybovat se stejně starou kamarádkou a čtrnáctiletým chlapcem. Dívka se prý chystala k útěku z domova. Veškeré informace prosím volejte na linku 158 nebo sdělte na nejbližší policejní služebně.

autor: jut
Spustit audio