Zprávy o šesté 24. srpna 2012

24. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Příčetný. Rozhodl soud a poslal Breivika na 21 let do vězení

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Anders Breivik je vinen a vraždy spáchal plně příčetný. Soud mu proto uložil maximální možný trest 21 let ve vězení s možností prodlužování. Pravicový extremista, který loni v červenci zabil 77 lidí, z toho většinu na ostrově Utöya, se proti rozsudku neodvolal. Příbuzní obětí jsou s rozsudkem spokojeni.

Robert MIKOLÁŠ:
Obžalovaný je vinný ze spáchání útoku v norské metropoli a v jejím okolí a odsuzuje se na 21 let vězení. Trest může být opakovaně prodlužován vždy o 5 let, prohlásila předsedkyně senátu. Soudci ve zdůvodnění rozsudku odmítli tvrzení, že Breivik je psychotickým člověkem trpícím utkvělými představami. Podle nich jde spíš o lháře. Připomněli také Breivikův úmysl zaútočit na královský palác i vydavatelství novin s cílem zabíjet. Sám Breivik se po přečtení verdiktu usmál. Prohlášení za nemocného by totiž považoval za potopu horší než smrt. Na závěr pak dostal slovo i on. "Za prvé chci říci, že neuznávám tento soud a nebudu akceptovat rozsudek, protože bychom ho tím legitimizoval a ze stejného důvodu se nebudu ani odvolávat." Prohlásil ve zcela ztichlé soudní místnosti Breivik. Z Osla Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Útočník střílel do lidí na Manhattanu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Newyorský Manhattan byl svědkem střelby. 53letý útočník zabil jednoho člověka z bezprostřední blízkosti. Zřejmě se chtěl pomstít za ztrátu zaměstnání. Vše sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka. Vítku, jaké jsou nejnovější informace od policie.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Newyorský starosta Bloomberg a policejní komisař Kelly už oznámili totožnost pravděpodobného pachatele, je jím 53letý Jeffrey Johnson z Manhattanu, on pracoval pro společnost Hazan Imports, která má sídlo na 33. ulici, tedy jeden blok od Empire State Building na velmi turisticky rušném místě. Před rokem by ale Johnson propuštěný, dnes ráno po deváté hodině místního času se zjevně dostal do hádky, pravděpodobně s majitelem té společnosti. Podle svědků na něj vytáhl pistoli 45 a zastřelil ho třemi ranami z bezprostřední blízkosti. Pistoli pak schoval v tašce, začal odcházet, jeden svědek, pracovník stavební firmy, která tam něco dělala, ho sledoval a když došel k Empire State Building, upozornil na něj dva policisty. Ti chtěli Johnsona zastavit, on na ně ale znovu vytáhl pistoli a začala krátká přestřelka. Policisté Johnsona zastřelili, 9 dalších lidí bylo zraněných. Policie zatím neví, jestli to bylo střelami policistů nebo Jeffreyho Johnsona, to se ještě vyšetřuje. V každém případě jsou 2 ženy a 7 mužů mimo nebezpečí. Všichni by měli ta zranění přežít. Nejsou žádné náznaky, že by mělo jít o teroristický čin. Ode mě zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Zdražování vepřového přijde už po víkendu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zdražování vepřového přijde už po víkendu. Cena se může zvýšit až o 10 korun za kilo. Zvyšovat se ale bude i v příštích týdnech.

Květa MORAVCOVÁ:
Za zdražením vepřového je hlavně vyšší cena krmiva pro prasata a nižší počet jejich chovatelů.

Otakar MORAVEC, řezník:
My zdražíme od pondělka a zatím, pokud ty ceny neporostou dál, tak to bude tak o těch 4 až 5 korun na kilo.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl mi řezník Otakar Moravec. Podle Jana Katiny z Českého svazu zpracovatelů masa ale cena vepřového v Německu, které je jeho největším vývozcem v Unii, stále stoupá.

Jan KATINA, Český svaz zpracovatelů masa:
Pokud ta cena podle předpokladů poroste i dál v Německu, tak se dá očekávat i další postupné zdražování.

Květa MORAVCOVÁ:
Zákazníkům tentokrát nepomůžou ani nákupy za hranicemi, protože vepřové podraží v celé Evropské unii. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Velká cena silničních motocyklů Brno

Jana PETROVÁ, moderátorka:
První tisícovky nedočkavých příznivců motocyklového sportu už dorazili do Brna. Zítra tam totiž startuje letošní ročník Velké ceny silničních motocyklů. Nejprestižnější závod Masarykova okruhu přiláká každoročně kolem čtvrt milionu diváků. Výrazně také naroste doprava ve městě i okolí. Pořadatelé a policisté to ale obvykle zvládají bez větších problémů.

Ivan HOLAS:
Pro největší jihomoravskou akcí roku je totiž už více než 10 let vypracován detailní systém opatření týkající se jak dopravy, tak zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku, který je každoročně upravován podle aktuálních podmínek. Zatím o blížících se závodech svědčí v samotném Brně jen zvýšený počet silných motocyklů, většinou zahraničních fanoušků. O něco živěji začíná být v kempech u okruhu, kde už je přes tisíc lidí. Hlavní nápor nastane zítra a zejména v neděli, nejnáročnější zkouškou bývá odpolední rozjezd desítek tisíc vozidel po skončení hlavního závodu. Pro Radiožurnál Ivan Holas, Brno.

Stížnost proti čtrnáctimilionové kauci podal David Rath

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Stížnost proti čtrnáctimilionové kauci podal poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath. Podle jeho obhájců je ale čistě formální. Rathův otec Ratmír i přítelkyně Renata Horká totiž vzali zpět svoje nabídky složit za poslance peněžitou záruku. Středočeské státní zastupitelství pak podalo stížnost proti tomu, aby mohl být vůbec Rath propuštěn z vazby na kauci. Věcí se nyní bude zabývat Krajský soud v Praze. O tom, že dá Rathovi na kauci peníze, uvažoval podnikatel a šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Po rozhovoru s Rathem si ale vše rozmyslel. Rath tvrdí, že Janeček po něm neúspěšně žádal informace o bývalém volebním manažerovi sociálních demokratů Jaroslavu Tvrdíkovi. Janeček takovou interpretaci odmítl.

Obyvatelé ostravského ghetta Přednádraží už zase mají pitnou vodu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obyvatelé ostravského ghetta Přednádraží už zase mají pitnou vodu. Dnes začala téct z jednoho kohoutku v nejzachovalejším domě. Původně Ostravské vodárny avizovaly, že jí pustí až příští týden. Majitel poničených budov Oldřich Roztočil ale splnil všechny podmínky dodavatele. Nájemníci teď s vodou musí hospodařit tak, aby nevznikl další dluh.

osoba:
Vodu máme, teče nám z jednoho kohoutku.

Jana JECKELOVÁ:
Obyvatelé berou všechny nádoby, co mají po ruce a míří ke zdroji. Tlačí se u kohoutků a nabírají si, co unesou.

Jan BANDY:
To ještě neberte, ještě není vypuštěná voda. To ještě není nabitý.

Jana JECKELOVÁ:
Vzpamatuje se správce Jan Bandy. A vzápětí nese papír s nápisem rozvrh hodin a za kohoutkem zavírá dveře. Přijíždí totiž zaplacená cisterna.

paní Iveta:
Oni nám tu odpojili, to jsem to nemohla rozchodit, já jsem tam u těch aut vzadu seděla, brečela jak malá holka.

Jana JECKELOVÁ:
Paní Iveta dojatě vzpomíná na dobu, kdy před měsícem otočila kohoutkem a nevyšla ani kapka.

paní Iveta:
Aspoň něco, já jsem šťastná.

Jana JECKELOVÁ:
Nový kohoutek v ghettu teď plánují hlídat a chtějí zapisovat, kolik si kdo odčerpá, aby nevznikl další dluh. V příštím týdnu by měla voda téct ze všech kohoutků v jednom domě. Pro Radiožurnál Jana Jeckelová, Ostrava.

Angela Merkelová chce udržet Řecko v eurozóně

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Řecko by mělo zůstat součástí eurozóny. Po setkání s řeckým premiérem Samarasem to prohlásila kancléřka Merkelová. Euro je podle ní víc než jednotná měna, označila ho totiž za součást sjednocené Evropy.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Čekáme, že po slovech budou následovat činy," řekla jasně kancléřka Merkelová. Premiér Samaras se v Německu dočkal podpory pro další reformní snahy i nabídky pomoci při restrukturalizaci země. "Závazky se ale musí plnit," potvrdila šéfka německé vlády, že na zmírnění reformního úsilí Berlín nehodlá přistoupit. Podle německých expertů dostalo Řecko poslední šanci. Financial Times Deutschland dnes přinesl zprávu, že na německém ministerstvu financí pracuje skupina Grexit na scénáři případných následků po odchodu Řecka z eurozóny. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Švýcaři budou zkoumat ostatky palestinského vůdce Jásira Arafata

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vědci ve švýcarském Lózán dostali povolení zkoumat ostatky bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata. Hledat budou známky radioaktivního polonia, kterým ho údajně mohl někdo otrávit.

Jan PROKEŠ:
Vysoké hodnoty polonia objevili švýcarští experti v Arafatových věcech letos. Poté, co jim je k přezkoumání dala vdova po tomto palestinském předákovi. Palestinské vedení i Souha Arafatová souhlasily s tím, aby Švýcaři odebrali vzorky i z Arafatových ostatků přímo v jeho mauzoleu v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Jásir Arafat zemřel na podzim 2004 ve francouzské nemocnici. Tam ho převezli poté, co se jeho zdravotní stav náhle zhoršil. Někteří Palestinci z jeho smrti viní Izrael. Jan Prokeš, Radiožurnál.

Kavárenský autobus Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška se vrací do Prahy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kavárenský autobus Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška se vrací do Prahy. Během léta byl na výletě v Ostravě, anebo v Uherském Hradišti. Teď o víkendu si můžete černou kávu potmě vychutnat v pražské zoo. Do potemnělých kupé ve stylu námořnické kajuty, divadelní lóže Orient Expresu, anebo půlnočního salonku, vás zve ředitelka Světlušky Martina Kaderková.

Martina KADERKOVÁ, ředitelka Světlušky:
Každé to kupé je vlastně jiné, je očalouněno i jiným materiálem, takže je to i zajímavé tou strukturou hmatově, jsou to takové organické ladné tvary a budete moci ten prostor prostě objevovat všemi smysly, kromě zraku.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
A důležitá informace, otevřeno bude vždy od 10 do 18 hodin.

autor: jal
Spustit audio