Zprávy o šesté 23. října 2012

23. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

ODS se s rebely na kompromisu k daním neshodla, bude dál jednat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
ODS se zatím nepodařilo najít shodu nad změnami ve vládním daňovém balíku. Straničtí rebelové odmítají zvyšování daní, především DPH, které mělo do státního rozpočtu přinést 20 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 odmítl čekat, až se občanští demokraté shodnou. Navrhne sněmovně, aby současnou verzi rozpočtu na příští rok vrátila vládě k přepracování.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pokud se ODS na kompromisní podobě daňových změn nedohodne, nestojí v tuto chvíli návrh státního rozpočtu na platných zákonech a musí se předělat. V nové verzi se ale bude podle ministra financí za TOP 09 Miroslava Kalouska podstatně víc škrtat.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Neníli průchodná ona legislativa na příjmové straně, je nezbytné šáhnout k tomu řešení, které pokládáme za horší.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Občanští demokraté budou o kompromisu v daňovém balíčku jednat ještě ve středu ráno. Výsledkem si ale není jistý ani předseda strany a premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Pokud jde o něco jiného, to znamená, primárně jde o pokus svrhnout předsedu ODS a premiéra za ODS, za prvé z mocenské přeskupení v ODS, tak se asi dohodneme velmi těžko.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Opozice se z chaosu kolem daňových změn, se kterými vláda spojila důvěru, udělala jasný závěr.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Vláda Petra Nečase by na této schůzi Poslanecké sněmovny buď měla jasně prokázat schopnost vládnout, nebo by měla odejít.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Říká za ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Liberecký kraj je jediný, kde ve volbách zvítězilo menší politické uskupení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Liberecký kraj je jediný, kde ve volbách zvítězilo menší politické uskupení. Má ale horší pozici k vyjednání koalice. Starostové se na vládě zřejmě dohodnou se změnou pro Liberecký kraj. O podporu ale budou žádat asi o občanské a sociální demokraty. Mohli by mít místo v krajské radě, ovšem bez pevné koaliční smlouvy. Povolební vyjednávání v Liberci sleduje reportérka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Pokud jednání proběhnou podle představ starostů, v křeslech krajské rady by mohli usednout i představitelé ODS a ČSSD. Starostové původně chtěli širší koalici se změnou a ODS, ale proti tomu se Jan Korytář ze změny ostře ohradil. Starostové stále ještě jednají. Teď by to mělo být s ČSSD. Jednání se pravděpodobně protáhne do pozdních večerních hodin. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberec.

Složení koalice ČSSD a KSČM v Moravskoslezském kraji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A jedná se i v dalších krajích. Vyjednávání pro dnešek už skončila například v Moravskoslezském kraji.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Tam vše spěje ke koalici ČSSD a KSČM. Podle vyjednavačů sociální demokracie tahle varianta je nejpravděpodobnější. Definitivně se má rozhodnout ve čtvrtek. Po dnešku je také jasnější, jak bude vypadat vláda v Pardubickém kraji. Tam se ČSSD dohodla na spolupráci s Koalicí pro Pardubický kraj a stranou Práv občanů Zemanovci. Důležitá jednání se vedou také ve Zlínském kraji. Místo plánované schůzky ČSSD s lidovci se ale odpoledne sešli zástupci strany Práv občanů Zemanovci s vedením KDUČSL. V 19 hodin by měla jednat ČSSD s KSČM. Ve středních Čechách se ještě dnes večer sejde vítězná ČSSD s ODS. Sociální demokraté požadují toleranci své menšinové vládě. KSČM to minulý týden odmítla s tím, že stále chce 5 míst v radě. I dohoda s ODS se dnes bude rodit těžko. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Informace Radiožurnálu o předváděcích akcích už prošetřuje policie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie začala prověřovat informace o praktikách na předváděcích akcích, o kterých informoval Radiožurnál. Přinesli jsme svědectví dvou důchodkyň z Havířova. Jedna popsala, jak jí prodejci odvezli desítky kilometrů daleko, druhá žena se začala zajímat, kam kamarádka zmizela a snesly se na ní plivance a vulgarismy.

Andrea ČÁNOVÁ:
Policie si už od Českého rozhlasu vyžádala prvotní informace. Kriminalisté nechtějí ženy stresovat výslechem na služebně a plánují, že je navštíví doma. V prostředí, na které jsou seniorky zvyklé. Téměř 80letá paní Ludmila nám popsala, jak jí prodejci proti její vůli odvezli desítky kilometrů daleko. Vrátila se s dekami, hrnci a podepsaným úvěrem.

Marcela:
Když jsem viděla maminku, jak přijela domů, tak strašně vyčerpanou, ale tak strašně, já jsem říkala, no, to nemůže dopadnout dobře, hrozně jsem se bála o její zdraví.

Andrea ČÁNOVÁ:
Popsala její dcera Marcela. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Na Václavské náměstí v Praze se můžou vrátit tramvaje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Václavské náměstí v Praze se můžou vrátit tramvaje. Umožní to změně územního plánu, kterou radní zadali. Tramvaje by za několik let mohly jezdit z Vinohradské třídy kolem Národního muzea až ke křížení s Vodičkovou a Jindřišskou ulicí.

Jan HERGET:
Podobné tramvajové zvonky zněly u sochy svatého Václava bezmála 100 let a utichly v roce 1980 po otevření metra. Proč by bylo výhodné sem tramvaj vrátit zpět, říká náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Tomáš HUDEČEK, náměstek primátora:
Dnes je pouze spojnice I. P. Pavlova Karlovo náměstí, takže tady se objeví druhá spojnice.

Jan HERGET:
Radnice Prahy 1 má ale s tímto plánem problém. Obává se drátů, na kterých visí troleje. Historik dopravního podniku Pavel Fojtík říká, že za první republiky si Pražené na troleje velmi rychle zvykli.

Pavel FOJTÍK, historik dopravního podniku:
Trolejové vedení bylo zavěšeno na sloupy pouličního osvětlení a v tom 27. roce to teda opravdu nikomu nevadilo a byla to taková neodmyslitelná součást města.

Jan HERGET:
Na Václavské náměstí se ale tramvaje nevrátí dřív, než se zklidní a přestaví Magistrála u muzea. Jan Herget, Radiožurnál.

Zastánci i odpůrci maďarské vlády hromadně vyšli do ulic Budapešti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zastánci i odpůrci maďarské vlády hromadně vyšli do ulic Budapešti. Nejrůznější demonstrace, mítinky a pochody pořádá mnoho politických uskupení. A využívají ke svému zviditelnění. Maďarsko si dnes navíc připomíná výročí začátku revoluce proti sovětské totalitě z roku 1956. Dění v Budapešti sleduje náš kolega Gregor Martin Papucsek.

Gregor Martin PAPUCSEK:
Dobrý večer přeji. Do dnešního dne uplynulo v Budapešti znamení prezentace vlády a i opozice. Na pochodu a následném shromáždění před parlamentním protivládním sdružení se zúčastnilo 100, 150 tisíc lidí. Premiér Orbán v ohnivém projevu otužoval národní /nesrozumitelné/. Na opozičním shromáždění bylo asi 40, 50 tisíc lidí, expremiér a Orbánův protivník /nesrozumitelné/ vydal heslo "Výměny vlády a výměny celého režimu", oznámil vznik nové centristické platformy pod názvem Spolu 2014 /nesrozumitelné/ parlamentní volby. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Neodvysílat reportáž o Savilovi byla chyba, přiznal před poslanci ředitel BBC

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Generální ředitel BBC obhajoval před poslanci chování stanice ve skandálu kolem pedofilního moderátora Jimmyho Savila. George Entwistle uznal, že aféra poškodila pověst BBC a ohrozila důvěru lidí ve veřejnoprávní organizaci. Policie má podezření, že Savil zneužil několik desítek žen a dětí, včetně pacientek různých ústavů.

Jiří HOŠEK:
"Jsem přesvědčený, že to musel být problém určité kultury, která panovala v BBC. Ani člověk jako Jimmy Savil by nemohl dělat to, co dělal bez přítomnosti nějakého širšího problému." Uvedl před poslaneckým výborem pro kulturu a média George Entwistle. Novopečený šéf BBC přiznal, že bylo v loňském roce chybou neodvysílat reportáž v pořadu Newsnight, která Savila obviňovala. Stejný omyl byl pak dát zelenou sérii oslavných medailonů o Jimmym Savilovi v okamžiku, kdy se vědělo o závažných podezřeních na adresu televizní celebrity. Podle Entwistla se na případy sexuálního zneužívání, které se měly dít i v prostorách BBC, nedá pohlížet jinak než jako na horor. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Po odsouzení italských vědců rezignoval šéf komise pro velké hrozby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Demisí šéfa italské odborné komise pro velké hrozby Luciana Maianiho pokračuje kauza zemětřesení ve městě Aquila z roku 2009. Maiani reagoval na rozhodnutí italského soudu, který poslal na 6 let do vězení sedm předních seismologů. Ti měli podcenit hrozbu zemětřesení. Otřesy ve městě Aquila a jeho okolí si tehdy vyžádaly 308 obětí. Maiani je stejně jako mnoho jiných odborníků přesvědčen, že zemětřesení není zatím možné předvídat.

autor: tet
Spustit audio