Zprávy o šesté 19. března 2012

19. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Odbory chystají demonstrace proti vládním škrtům

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odbory chystají demonstrace proti vládním škrtům. V sobotu 21. dubna budou v Praze žádat zastavení reformních kroků nebo demisi vlády. K protestu se chtějí spojit i s dalšími nespokojenými iniciativami.

Zbyněk ZIKMUND:
Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil očekává 21. dubna na Václavském náměstí desetitisíce lidí.

Jaroslav ZAVADIL, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů:
Já si myslím, že by tam mělo přijít hodně lidí, že by ten Václavák měl být zaplněn, ale záleží na těch lidech a na občanech, jak se k tomu postaví.

Zbyněk ZIKMUND:
Odboráři nevyloučili ani jiné formy protestů, třeba stávky. Opoziční ČSSD už vyjádřila demonstraci podporu.

Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:
Odboráři a občané mají plné právo protestovat proti reformám, které vedou naši zemi k hospodářskému úpadku.

Zbyněk ZIKMUND:
Řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Že je to legitimní právo odborů, takto protestovat připustil i ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Prosím, abychom dokázali rozlišovat z vyjádření jednotlivých protestujících, proti čemu protestují.

Zbyněk ZIKMUND:
Zatímco odbory podle Kalouska v rámci demokratického systému protestují proti krokům vlády, Holešovská výzva protestuje proti tomuto systému. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Neznámý střelec zabil učitele a tři děti před francouzskou židovskou školou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Francouzská policie stále pátrá po vrahovi tří dětí a rabína z Toulouse. Střelec bezhlavě a z blízkosti pálil před tamní židovskou školou a poté uprchl na motorce nebo skútru. Na místě zasahují desítky policistů a hlídky pročesávají celé půlmilionové město i jeho okolí. Policie dnešní masakr spojuje s útoky na francouzské výsadkáře temné pleti, které se staly v oblasti minulý týden. Na podrobnosti se teď ptám do Francie našeho tamního spolupracovníka Jana Šmída.

Jan ŠMÍD:
Policie pátrá stále bezúspěšně. Porovnala také svědectví lidí, kteří muže na motocyklu viděli a dělá všechno pro to, aby zjistila identifikace pachatele. Policisté připustili souvislost mezi tímto útokem a útokem na francouzské vojáky, především proto, že se jednalo o muže na motocyklu. Ve stejných případech o stejný typ motocyklu také /nesrozumitelné/ přilby a hlavně jednalo se nebo jedná se o stejný typ zbraně, která byla použita. Francie je otřesena touto událostí, policisté vlastně dělají všechno pro to, aby zjistili, co se stalo a jsou významně posíleni. Politici odsoudili útok a přidala se k nim například i Marie Le Penová, takže Francie je z toho, co se dnes stalo, v šoku a prezident kampaň byla dnešní den zastavena v důsledku této tragédie. Z Francie pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Akreditační komise udělala další krok k odebrání akreditace plzeňským právům

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Akreditační komise udělala další krok k odebrání akreditace plzeňským právům. Její členové podali nejvyššímu státním zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu. Chtějí se tak bránit proti rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše, který navzdory stanovisku komise prodloužil škole akreditaci do roku 2016. Komise už kvůli tomu na Dobeše podala trestní oznámení, stejně jako bývalý ministr školství Ondřej Liška a někdejší student plzeňských práv Martin Marek. Jak Radiožurnálu řekla předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, pokutu nejvyššího státního zastupitelství její členové neuspějí, další kroky už zřejmě nepodniknou.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise:
Já nemám pocit, že bychom chtěli býti jakýmisi sudiči, pokud by asi nejvyšší státní zástupce usoudil, že toto není ve veřejném zájmu, tak asi abychom už nějakým způsobem to dále neřešili. Já nevím, já jsem o těch dalších možnostech ani neuvažovala.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo školství se ke kroku Akreditační komise odmítlo vyjádřit. A šéf resortu Josef Dobeš se ani nevyjádřil k přijímání nových studentů na plzeňská práva, i když měl dnes oznámit svůj verdikt. Podle svého mluvčího si chce nechat na rozmyšlenou celou patnáctidenní zákonnou lhůtu.

Nová zkouška dospělosti pod dohledem státu je předražená

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nová zkouška dospělosti pod dohledem státu je předražená. Úředníci ministerstva školství původně počítali s tím, že státní maturita bude stát 210 milionů korun. Ve skutečnosti ale za ní zaplatíme o dalších 90 milionů víc. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad z hodnocení prvního roku státních maturit. Proti jeho závěrům se ale ohradil šéf Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený.

Pavel ZELENÝ, šéf Centra pro přípravu maturit:
Státní maturita letos nebude stát 300 milionů korun. V letošním roce náklady na maturitní zkoušky jsou zhruba o 13 milionů nižší, než byly v roce 2011.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kontroloři také upozornili, že se ministerstvu nepodařilo zajistit, aby zkouška byla podmínkou pro přijetí na vysokou školu. Nesplnila tak základní cíl.

ČTÚ vydraží kmitočty pro mobilní sítě za zhruba 9 miliard

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vybudovat rychlé mobilní sítě 4G, které jsou až pětkrát rychlejší než současné, umožní operátorům nákup kmitočtů. Ty jsou volné po přechodu České republiky z analogového na digitální televizní vysílání. Aukci frekvencí vyhlásil Český telekomunikační úřad. Předpokládá, že jejich prodejem získá pro stát více než 9 miliard korun.

Jitka HANŽLOVÁ:
Kromě toho budou stálým příjmem státu roční poplatky za využívání kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu. To bude kolem 200 milionů korun ročně. Podmínky tendru jsou navrhované tak, že umožní i případný vstup dalšího mobilního operátora na trh.

Pavel DVOŘÁK, šéf Českého telekomunikačního úřadu:
Je tam výhradní nabídka bloku pro nového hráče a zároveň jsou definovány podmínky národního roamingu tak, aby nový hráč měl částečně ulehčenou cestu na trh předtím, než se mu podaří vybudovat kompletní síť.

Jitka HANŽLOVÁ:
Vysvětlil šéf úřadu Pavel Dvořák. Držitelé kmitočtů budou muset pokrýt signálem celou republiku, přičemž v některých případech přednostně místa s menší koncentrací obyvatel. Podmínky aukce se mohou ještě změnit podle připomínek ve veřejné diskusi, která právě začala. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Spisovatel Viewegh má šanci na vyšší odškodnění ve sporu s bulvárem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spisovatel Michal Viewegh dostal šanci vysoudit 5 milionů korun odškodného za lži, které o něm zveřejnil bulvár. Ústavní soud dnes zrušil rozhodnutí, které mu přiznávalo pouhých 200 tisíc korun za zprávu o údajném poměru s milenkou a věc vrátil Městskému soudu v Praze k novému projednání. Viewegh vysoké odškodné požaduje proto, že si myslí, že nízké postihy dostatečně neodrazují média od zveřejňování lživých informací. Podobného názoru je i ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Eliška WAGNEROVÁ, ústavní soudkyně:
To bylo, abych tak řekla, nehoráznost, vymyslet si prostě něco na někoho, kdyby to mělo alespoň trošku nějaký racionální základ, jo, ale totálně si něco vymyslet a ještě z intimní sféry a z tý neintimnější sféry, tak to je opravdu tedy už za hranou.

Rusko se pokusí přimět syrskou vládu, aby každý den při bojích s povstalci dodržovala dvouhodinové příměří

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rusko se pokusí přimět syrskou vládu, aby každý den při bojích s povstalci dodržovala dvouhodinové příměří. Prezidentovi Mezinárodního výboru Červeného kříže to slíbil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf mezinárodní humanitární organizace Jakob Kellenberger s ním jednal v naději, že právě Rusové mohou své syrské spojence k takovému kroku přinutit.

Břetislav TUREČEK:
Červený kříž se pokouší prosadit pravidelné zásobování a ošetřování civilistů v bojových zónách už delší dobu. Zatím ale narážel na neochotu nejen ze strany syrské vlády, ale také povstalců. Lavrov teď jménem Ruska vyjádřil zájem, aby v místech krvavých střetů každý den zbraně na dvě hodiny utichaly. Přesně, jak to Červený kříž požaduje. Kvůli bojům mezi syrskými vládními silami a rebely strádají tisíce civilistů, na mnoha místech jsou problémy s přísunem potravin i zdravotnického materiálu. V posledních hodinách už se přitom prudké boje přenesly také přímo do Damašku. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Protest námořníků v Řecku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecko zažívá další stávku, tentokrát protestují námořníci a řecké ostrovy jsou bez lodního spojení. Námořníci požadují nové kolektivní smlouvy a vyšší příspěvky do penzijního fondu. To je ovšem v rozporu s novými zákony, které přijala vláda v rámci omezování výdajů na mzdy a penze.

Soňa DORŇÁKOVÁ:
Největší námořnický svaz ve stávce pokračuje, přestože se proti němu bouří většina Řeků. Námořníky kritizují i pravicové politické strany, ty zase obviňují komunistickou stranu Řecka za to, že stávku podporuje. Zemědělci z Kréty a dalších ostrovů vyzývají námořníky, aby neškodili jejich profesi a aby stávku ukončili. Lodní doprava je totiž pro ně jediným způsobem, jak dostat zemědělské produkty na pevninu. Jsou dokonce odhodláni vzít zákon do svých rukou. Vláda chce s námořnickými odbory znovu jednat, přestože dlouhotrvající stávka bude škodit i turismu. Vláda má k dispozici zákon, podle kterého může námořníky přinutit k návratu do práce. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Stamu.

Vzpomínka na Václava Havla v Rusku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Herci, režiséři, spisovatelé, ale i řada obyčejných lidí v Moskvě v těchto chvílích vzpomíná na zesnulého českého prezidenta Václava Havla. Na vzpomínkovém večeru je i naše zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Moskevské divadlo /nesrozumitelné/, které hostilo v minulosti například vzpomínky na disidenta Andreje Sacharova, je plné do posledního místa, je tu zhruba 700 lidí. Na pódiu vystupují kromě hostů z České republiky, to byl například současný velvyslanec Petr Kolář, anebo bývalý ambasador Luboš Dobrovský, také osobnosti ruského veřejného života, které Václava Havla znaly, ochránkyně lidských práv a disidentka Ludmila Alexejevová, je tu také /nesrozumitelné/ Irina Prochorovová, všichni vzpomínají na Václava Havla jako na člověka inspirativního, duchovně založeného, ale hlavně jako na osobnost světového rozměru, s jejíž odchodem přišla veřejnost o morální autoritu. Ruští aktivisté pak oceňují jeho podporu disidentu během sovětských let, oceňují ale i jeho pohled na současnou situaci v zemi. Tolik z Moskvy Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

autor: jut
Spustit audio