Zprávy o šesté 17. prosince 2011

17. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Silnice i koleje jsou opět průjezdné

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Škody, které způsobila noční vichřice už jsou na vlakových tratích a silnicích odstraněné. Přesto měli hasiči po celý den plné ruce práce. Vítr vyvrátil a lámal stromy, které bylo nutné odstranit ze silnic a železničních tratí. I většinu poruch na elektrickém vedení už energetici opravili. Vítr bude foukat ještě v noci, ale včerejšímu vichru by se podle meteoroložky Milady Šandové už vyovnat neměl.

Milada ŠANDOVÁ, meteoroložka:
Během noci čekáme ještě čerstvý západní vítr, místy by v nárazech měl dosahovat kolem 55 kilometrů za hodinu. A na horách to bude kolem 70 kilometrů za hodinu. Zítra očekáváme mírný západní až jihozápadní vítr. Už nebude ten vítr nebude tak silný, jako byl do teď, už pomalu postupně slábne.

V Neographu musela zasahovat policie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie musela zasahovat ve firmě Neograph, která pražskému dopravnímu podniku dodávala předražené jízdenky. Vyvrcholil tak spor uvnitř společnosti, která část peněz z jízdenek vyváděla na Panenské ostrovy. Přestože se pražský Dopravní podnik s firmou dohodl na ukončení smlouvy na dodávku jízdenek, mezi podílníky to stále vře. V kauze proto padlo už několik trestních oznámení. I na obchodního ředitele Neographu Vladimíra Sittu mladšího, který na nekalou činnost ve firmě před dvěma lety upozornil.

Alžběta HAVLOVÁ:
Podle Sitty mladšího do firmy v pátek vtrhlo asi 30 lidí právníci a soukromá ochranka v čele s předsedou představenstva Neographu Janem Janků.

Vladimír SITTA, obchodní ředitel:
Tak na mě skočili, začali mě tam mlátit, vyrvali mi z ruky můj mobilní telefon, na který já jsem si nahrával celý průběh mého příjezdu do společnosti.

Alžběta HAVLOVÁ:
Podle Janků k žádnému násilí nedošlo. V ruce měl rozhodnutí městského soudu, že firma už má nové vedení.

Jan JANKŮ, předseda představenstva:
Na základě tohoto soudního rozhodnutí s exekutorem, který z toho dělal exekutorský zápis a pod dohledem policie jsme převzali vedení ve firmě Neograph.

Alžběta HAVLOVÁ:
Na místo ale policii zavolal prý právě Sitta mladší. Stejně jako lidi z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, kteří momentálně vyšetřují vyvádění peněz z předražených jízdenek. Bál se totiž, že Janků odnese veškerý důkazní materiál. Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Bleskové povodně na Filipínách si vyžádaly na 450 obětí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bleskové povodně na Filipínách si vyžádaly na 450 obětí. Další stovky lidí zůstávají mezi nezvěstnými a počet mrtvých tak pravděpodobně ještě poroste. Povodně a sesuvy půdy přinesl tajfun Washi včera navečer. Nejhůř katastrofa udeřila na ostrově Mindanao na východě filipínského souostroví. Většinu obětí překvapil živel zřejmě ve spánku. Proud rozvodněných řekl byl tak silný, že doslova smetl několik vesnic do moře.

Už druhý den svádí v egyptské metropoli policie tvrdé boje s demonstranty

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už druhý den svádí v egyptské metropoli policie tvrdé boje s demonstranty. Výsledkem je 9 mrtvých a 400 zraněných. Vojenská policie násilně potlačuje protesty namířené proti vojenské vládě a novému premiérovi alGanzúrímu.

Štěpán MACHÁČEK:
Vojáci vytlačili protestující dav z náměstí Tahrír a okolí. Celé náměstí je zahalené do černého dýmu z hořících stanů, které vojenští policisté demonstrantům zapálili. Dochází k zatýkání novinářů a zabavování kamer a fotoaparátů. Přesto se do médií dostaly amatérské záběry, na kterých vojáci brutálně mlátí a kopou do bezbranných demonstrantů. Nedávno jmenovaný premiér Kamál alGanzúrí přitom dnes popřel, že by armáda nebo policie používala násilí. Právě proti alGanzúrímu byl tři týdny trvající poklidný protest namířený. Aktivistům vadí, že ho jmenovala vojenská rada a že byl významným politikem Mubárakovy doby. Násilí proti demonstrantům už odsoudilo Muslimské bratrstvo a další egyptské politické síly. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Před rokem začalo sebevraždou tuniského zelináře arabské jaro

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přesně před rokem se upálil v Tunisku mladý zelinář, který už nadále odmítal snášet policejní brutalitu. Chtěl tím jen poukázat na zoufalou životní situaci, ve které se nacházel. Místo toho se mu ale podařilo rozpoutat revoluci, která smetla dlouholetého prezidenta ben Alího a ta se rozšířila do celého arabského světa.

Ondřej BOUDA:
Mohamed Bouazizi byl prvním mučedníkem arabského jara, i když nic takového nezamýšlel. Tuniský prezident ben Alí ho navštívil v nemocnici a slíbil, že ho pošle na specializovanou kliniku do Evropy. Chtěl tak uklidnit situaci, která se mu začínala vymykat z rukou. Svůj slib ale nesplnil a Mohamedova smrt o tři týdny později vyhnala Tunisany do ulic. Dnes nad Mohamedovým hrobem vlaje tuniská vlajka a chodí ho navštěvovat lidé z celé země i ze zahraničí. I když jeho matka stále jen těžko skrývá smutek nad ztrátou dítěte, tak je na syna hrdá a ví, že nezemřel nadarmo. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Prezident Kazachstánu Nazarbajev vyhlásil výjimečný stav

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Kazachstánu Nazarbajev vyhlásil výjimečný stav ve městě Žanaozan na západě země. Při střetech policie se stávkujícími zaměstnanci ropných firem tam včera zemřelo nejméně 10 lidí. Stovky dalších jsou zraněny. Jde o nejhorší násilí v novodobé historii země, která v posledních letech zažívá díky těžbě surovin nebývalý příliv investic.

Lenka KABRHELOVÁ:
Výjimečný stav ve městě Žnaozan má platit 20 dnů. Dokument podepsaný prezidentem Nazarbajevem omezuje vjezd a výjezd z města, zakazuje stávka a všechna shromáždění a zavádí noční zákaz vycházení. Prezident Nazarbajev, který stojí v čele Kazachstánu už víc než 20 let, také obyvatelům zakázal používat xerox, rozhlas a televizi i videokamery a nahrávací zařízení. Lékaři se dál snaží pomoci zraněným, kterých je podle odhadů od 500 až do 800. Násilí propuklo v pátek během oslav Dne nezávislosti Kazachstánu. Poté, co se policie pokusila vyklidit náměstí. To několik měsíců okupovali stávkující zaměstnanci ropných společností, žádající zvýšení mezd. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Snížení úvěrového ratingu o 2 stupně nepříjemně překvapilo Belgii

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Snížení úvěrového ratingu o 2 stupně nepříjemně překvapilo Belgii. Ratingová agentura Moody‘s současně varovala před dalším snížením hodnocení, nevěří totiž, že by se hospodářské vyhlídky Belgie mohly v blízké budoucnosti nějak výrazně zlepšit.

Pavel NOVÁK:
"Není důvod k panice, ale pokud nebudeme opatrní, můžeme klesnout ještě níž," varuje a zároveň uklidňuje ministr financí Steven Vanackere. Připustil, že propast mezi Belgií a nejvýše hodnocenými státy jako jsou Německo nebo Nizozemsko se prohlubuje. Jde o to přesvědčit investory, že Belgie splní závazky, které si dala a ozdraví svou ekonomiku. V roce 2015 chce mít vyrovnaný rozpočet. Agentura Moody‘s má pochybnosti o výrazném snížení rozpočtového schodku Belgie v příštím roce, protože její ekonomika je založená na vývozu a tranzitu zboží přes její území. Do rizik započítala také závazky, které si Belgie dala k záchraně bankovní skupiny Dexia. Ta má největší síť poboček v zemi a kvůli řecké dluhové krizi se potýká s velkými problémy. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Desítky policistů hledají trojici maskovaných lupičů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Desítky policistů hledají trojici maskovaných lupičů. Včera večer přepadli v Chýni u Prahy zaměstnance bezpečnostní agentury. Lupiči ukradli peníze, které bezpečnostní agentura převážela. Podle mluvčí středočeské policie Soni Budské zatím není jasné, o kolik peněz se jednalo.

Soňa BUDSKÁ, mluvčí středočeské policie:
Tři neznámí česky hovořící muži maskovaní gumovými maskami přes obličej a ozbrojeni dlouhými střelnými zbraněmi přepadli včera večer zaměstnance bezpečnostní agentury v obci Chýně v areálu pivovaru. K samotnému způsobu provedení loupeže se z taktických důvodů nebudeme v současné chvíli vyjadřovat. Zatím ani nevíme, kolik přesně peněz loupeží odcizili. A nevíme, kam s penězi odjeli.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Případ už šetří krajští kriminalisté.

Betlémské světlo ode dneška míří k lidem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Betlémské světlo ode dneška míří k lidem. Celý den rozváželi skauti tento novodobý symbol Vánoc na stovky míst. Řekl radiožurnálu starosta Junáka Josef Výprachtický.

Josef VÝPRACHTICKÝ, starosta Junáka:
Rozváží se vlakama, máme podporu Českých drah a vlastně dlouhodobou spolupráci, takže vlakama jezdí po celé republice. Co je zajímavé, že se vlastně zapojuje více než tři čtvrtiny skautských oddílů u nás. Když si vezmete, že jich je několik tisíc, tak je to poměrně veliká síla. Skautů je 45 tisíc.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Betlémské světlo bude až do Štědrého dne k dispozici na nádražích, v kostelech a v knihovnách a bude se rozdávat také na celé řadě regionálních akcí. Všechny informace o projektu jsou na webu www.skaut.cz.

Eva Urbanová předvede na Žofíně popový repertoár

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Eva Urbanová ukáže v rámci svého benefičního vánočního koncertu svou popovou tvář. První dáma české opery a sólistka Národního divadla večer zazpívá ve velkém sále paláce Žofín.

Jitka BENEŠOVÁ:
Za doprovodu Boom Bandu nabídne návštěvníkům svoji druhou tvář popovou. Přechody mezi klasikou a populární hudbou jí nedělají potíže.

Eva URBANOVÁ, operní pěvkyně:
Pro mě vlastně ten přechod na ten pop není si myslím tak těžký, jako kdybych měla přecházet z popu na operu. To si myslím, že je závažnější rozezpívávání. U mě to je hlavně, protože jsem si vymyslela v originálu, že budu zpívat písně, takže pro mě to je záplava anglických slov.

Jitka BENEŠOVÁ:
Jako speciální host Evy vystoupí kytarista Štěpán Rak. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio