Zprávy o šesté 15. listopadu 2012

15. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Premiér Petr Nečas odmítl na post ministr dopravy Roberta Vacka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Premiér Petr Nečas odmítl na post ministr dopravy Roberta Vacka, kterého nominovala strana LIDEM. Vacek by prý pro resort nebyl přínosem. Premiér přitom respektuje, že kandidátem na šéfa dopravy má být zástupce LIDEM. Od vicepremiérky a předsedkyně této strany Karolíně Peake proto čeká nový návrh. Peake ale Radiožurnálu řekla, že o jiném kandidátovi teď neuvažuje.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Pan premiér mi sdělil svůj názor. Objektivní důvody pro odmítnutí nominace mi ale neuvedl. O situaci a o smyslu setrvání strany LIDEM v Nečasově vládě bude jednat předsednictvo příští týden.

Raketová válka mezi Izraelem a Palestinci zasáhla i Tel Aviv

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Raketová válka mezi Izraelem a Palestinci před malou chvílí zasáhla i Tel Aviv. Přímo tam i v několika dalších městech milionové aglomerace se rozezněly sirény a svědkové mluví o silných explozích. Zatím rakety dopadaly jenom v okruhu asi 40 kilometrů od Gazy. Situaci v tuto chvíli sleduje náš zpravodaj Břetislav Tureček. Mluví se také o pozemní invazi izraelské armády do Gazy. Břetislave, dojde na ni?

Břetislav TUREČEK:
Tak co se týká té invaze, tak zatím se stahují jednotky na jih Izraele, mobilizují se zálohy, ale podle mluvčího armády zatím není v tuto chvíli rozhodnutí politiků, že by na tuto invazi mělo dojít. Takže Izrael v tuto chvíli Gazu zatím jenom bombarduje a zahynulo tam asi 15 Palestinců. Když se ale vrátím k tomu, co se děje v Tel Avivu, tak ministr vnitřní bezpečnosti /nesrozumitelné/ už potvrdil, že opravdu tam dopadla palestinská raketa, nejsou žádní zranění, vyzval lidi, že pokud se opět v té milionové aglomeraci rozezní sirény, aby okamžitě odešli do krytů. V oblasti se zhroutily sítě mobilních telefonů. Samozřejmě pro obyvatele Tel Avivu je to šok, protože na Izrael už dopadlo asi 380 raket, ale tak daleko 70, 80 kilometrů od Gazy zatím žádná.

Na Ostravsku se mírně zlepšila smogová situace

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Ostravsku se mírně zlepšila smogová situace. Koncentrace prachu je ale stále nad limitem.

Martin KNITL:
Ostravsko a Karvinsko na tom byly nejhůře. Zachraňoval to slunečný den.

osoba:
Výjimečně jsem to nepoznala, v ostatních dnech určitě, dnes ne.

Martin KNITL:
A jak mnozí potvrdili, dokonce ani v nejvíce rizikových oblastech to nebylo příliš znát.

osoba:
To v Ostravě ne.

Martin KNITL:
Dnes to ještě jde?

osoba:
Dnes to jde.

Martin KNITL:
Přesto trvalo celý den, než se okamžité hodnoty prachu ve vzduchu usadily na příznivějších hodnotách kolem povolených 50 mikrogramů. Inverze má ale pokračovat. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostravsko.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Smog trápí i Ústecký kraj, hlavně Mostecko. Budeme o tom mluvit za chvíli v Ozvěnách dne.

Voda příští rok zdraží v průměru až o 7,5 procenta

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Voda příští rok zdraží v průměru až o 7,5 procenta. Vyplývá to z odhadů vodárenských firem. Konečná cena vody také závisí na přijetí vládního daňového balíku se změnou sazby DPH. Mezi jednotlivými regiony jsou poměrně výrazné cenové rozdíly.

Česká republika zažívá nejdelší ekonomický propad v historii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká republika zažívá nejdelší ekonomický propad v historii. Lidé utrácejí čím dál míň a v recesi je hospodářství celé eurozóny.

Jaroslav SKALICKÝ:
Domácnosti šetří a utrácejí stále míň. Snížily se investice do staveb, firmy nekupují nové stroje a dopravní prostředky. Zadrhává průmysl, včetně automobilek, které byly dost hlavním motorem ekonomiky. Hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím snížil o tři desetiny procenta. Meziročně je to propad o půl druhého procenta. Ekonomika klesá už rok. Současná recese je nejdelší v historii České republiky. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

V Evropě se každý týden objeví nová návyková látka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Evropě se každý týden objeví nová návyková látka. Uvádí to zpráva Evropského monitorovacího střediska pro drogy. Na Internetu se pak prodává jako hnojivo nebo sůl do koupele. Zároveň se ale ukazuje, že klesá počet uživatelů heroinu. V Česku je ale stále největším problémem pervitin, který se šíří i za naše hranice.

Jiří:
A já /nesrozumitelné/, že na pervetinu vydržím celou noc vzhůru, jsem v euforii a ten svět cítím takový nějaký jiný. Došlo mi to velmi pozdě.

Alžběta HAVLOVÁ:
Jirka byl na pervitinu závislý 10 let. Nakonec dostal žloutenku a v tu chvíli si uvědomil, že se musí léčit. Právě tato látka je v Česku drogou číslo jedna a jejich uživatelů máme oproti zbytku Evropy víc než závislých na heroinu. Co se týče užívání konopí, patříme v Evropě stále na špici.

Viktor MORAVČÍK, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy:
V posledních letech v České republice vidíme pokles zkušeností s užíváním konopí.

Alžběta HAVLOVÁ:
Říká vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy Viktor Moravčík. S ostatními evropskými státy máme společné i rostoucí zneužívání nových syntetických drog, antidepresiv nebo léků proti bolesti. Peněz na boj s drogami je u nás ale dlouhodobě nedostatek. Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Fotbalová disciplinární komise otevírá případ údajného ovlivnění zápasu mezi Jabloncem a Plzní

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Fotbalová disciplinární komise otevírá případ údajného ovlivnění jarního zápasu Gambrinus ligy mezi Jabloncem a Plzní. Rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Bíma se v dopisech zaslaných Fotbalové asociaci přiznali, že je bývalý rozhodčí a klubový funkcionář Martin Svoboda uplatil částkou 200 tisíc korun. Předseda disciplinární komise Jiří Golda svolal na úterý mimořádné zasedání. Pozval si tam hlavní aktéry případu.

Jiří GOLDA, předseda disciplinární komise:
Všechny čtyři rozhodčí toho utkání, zveme technického delegáta, zveme delegáta utkání, zároveň se to naše pozvání týká i pana Martina Svobody, který v podání těch obou rozhodčích byl označen jako osoba, která měla údajný úplatek předat.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rozhodčí Adámek a Bíma ovšem ve středu ukončili své členství ve Fotbalové asociaci, takže je Goldova komise nemůže trestat, stejně jako údajně uplácejícího Svobodu.

Vietnamci chtějí v Česku patřit ke státem uznávaným národnostní menšinám

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vietnamci chtějí v Česku patřit ke státem uznávaným národnostní menšinám. Znamenalo by to pro ně například možnost zavedení nepovinné výuky vietnamštiny ve školách.

Pavel NOVÁK:
Vietnamcům jde hlavně o to, aby je Češi šmahem neházeli všechno do jednoho pytle. I mezi nimi, stejně jako ve většinové společnosti, jsou hlavně slušní lidé, ale také hrstka lumpů, o kterých se hodně mluví. Chtějí také získat pozici národnostní menšiny, aby mohli kandidovat do zastupitelských sborů nebo mít ve školách výuku ve vietnamštině. Je pro ně totiž podle předsedy Českovietnamské společnosti Marcela Wintera důležité, aby se domluvili i se svými prarodiči a neztratili kontakt se zemí svých předků.

Marcel WINTER, předsedy Českovietnamské společnosti:
Právě Svaz Vietnamců v České republice má dostatek kvalifikovaných vyučujících a mohli by v těch školách po odpoledne, nechť třeba ty děti učit tu vietnamštinu.

Pavel NOVÁK:
Hlavním cílem Vietnamců ale je, aby je Češi brali jako sobě rovné a respektovali je. Pavel Novák, Radiožurnál.

Britský ropný koncern BP zaplatí za katastrofu v Mexickém zálivu rekordní pokutu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Společnost BP zaplatí za katastrofu v Mexickém zálivu rekordní pokutu. Exploze, potopení plošiny Deepwater Horizon a obrovský únik ropy do moře ji budou stát 4,5 miliardy dolarů. Britský ropný koncern také přiznal vinu v souvislosti se smrtí 11 pracovníků, kteří při výbuchu a následném požáru zahynuli. Plošina se v Mexickém zálivu potopila na jaře 2010.

Mnichov dnes zažil dopravní chaos

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mnichov dnes zažil dopravní chaos. Ráno a dopoledne bylo bez proudu téměř půl milionu domácností v bavorské metropoli.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Mami, nemáme žádný proud, dělej něco," svěřila agentuře Reuters ranní zážitky jedna z obyvatelek Mnichova. Elektrický výpadek město ochromil. Nejezdily tramvaje, metro, nefungovaly semafory. "Je to absolutní kolaps dopravy, propásla jsem všechny termíny, panuje tu absolutní chaos." Podobně na tom byly sta tisíce Mnichovanů. Některé školy a univerzity zrušily výuku. Hasiči vyjížděli k lidem ve výtazích. Nefungovaly mobilní sítě. To, co se stalo, nemělo podle Stefana Schwarze z městských technických služeb žádnou souvislost s energetickou revolucí. Podle všeho zavinil black out defekt v rozvodné síti. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Astronom Brahe nebyl podle vědců otráven

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Smrt astronoma Tycha Braha po staletí opředená záhadami je vyřešena. Zemřel přirozenou smrtí. Rtutí ho nikdo neotrávil. Oznámily to dnes dánští vědci, kteří 2 roky zkoumali vzorky hvězdářových ostatků. Ty odebrali z hrobky v Týnském chrámu nedaleko pražského Staroměstského náměstí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Když přesně před 2 lety dánští a čeští vědci odkrývali v Týnském chrámu u Staroměstského náměstí hrob Tycha Braha, měli jeden společný cíl.

Jaroslav PODLISKA, archeolog Národního památkového ústavu:
Máme tady jednu z těch teorií o tom, že byl otráven.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Řekl už tehdy archeolog Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska. Dva roky podrobných analýz výsledky přinesly.

Michal LUKEŠ, ředitel Národního muzea:
Nebyl zavražděn rtutí, protože to množství rtuti v jednotlivých částech těla Tycha Braha bylo tak malé, že bezpochyby nemohlo způsobit smrt.

Michaela VETEŠKOVÁ:
S touto zprávou se seznámil i ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Michal LUKEŠ, ředitel Národního muzea:
Tady je vyloučeno, aby jako se někde jinde našla větší koncentrace rtuti.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Z jeho údajné vraždy byl obviňován mimo jiných i astronom Johannes Kepler nebo dokonce dánský král Kristián. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio