Zprávy o šesté 13. června 2012

13. červen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Parkanová: Obvinění v případě letounů CASA je absurdní, mám čisté svědomí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Protikorupční policie žádá poslance o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové z TOP 09 a to kvůli nákupu vojenských letounů CASA. Ty si armáda kupovala v době, kdy Parkanová šéfovala ministerstvu obrany. Policie ji viní ze dvou trestných činů ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Sporná zakázka na nákup letounů CASA, kterou v roce 2009 uzavřela tehdejší vláda Mirka Topolánka, vyšla na 3,5 miliardy korun. Radiožurnál zjistil, že podle policie Vlasta Parkanová chybovala, když si nezadala posudek, který by prověřil, zda je cena za letouny přiměřená. Kabinet tak rozhodl bez důležitého dokumentu a státu vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová tvrdí, že má ohledně nákupu letounů čisté svědomí a obvinění považuje za absurdní. Dodala, že nákup armádních letadel jednomyslně schválila celá vláda a jí uložila smlouvu uzavřít. Za Parkanovou stojí i její stranický šéf Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/:
To je poprvé, že bude někdo obžalován kvůli rozhodnutí vlády.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Občanští demokraté se zatím ke kauze příliš nevyjadřovali. Policejní spisy prý chtějí nejdřív prostudovat. S jasným stanoviskem zatím váhá i opozice. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je ale spíš pro vydání Parkanové.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Neměli bychom podléhat pokušení hrát si tady v Poslanecké sněmovně na státní zástupce nebo si hrát na soudce, to je obecný přístup, který sociální demokracie uplatňuje.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Důchody by mohly příští 3 roky růst pomaleji

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Důchody by mohly příští 3 roky růst pomaleji. Sněmovna i přes odpor opozice podpořila vládní návrh zákona, který snižuje jejich valorizaci. Penze se budou valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Doteď se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vláda chce pomalejší valorizací penzí za 3 roky uspořit téměř 48 miliard korun. Důchodci tak přispějí k všeobecnému šetření, jak vysvětlil ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Je potřeba v rámci toho celého balíku opatření, aby ta zátěž byla rozložena rovnoměrně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Opozicí neprošel návrh na zamítnutí pomalejší valorizace penzí. Spoléhá proto, jak vysvětlil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, na Senát.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Jako sociální demokraté pro to uděláme všechno, aby se o něm muselo znovu hlasovat ve sněmovně a aby vláda musela dát dohromady 101. většinu. Já si myslím, že to je 101. většina hanby.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ke 101 hlasům bude vládní koalice potřebovat podporu jednoho z nezařazených poslanců. Poslanců ODS, TOP 09 a LIDEM je rovná 100. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Ředitelství silnic a dálnic ruší 34 tendrů na dopravní stavby

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ředitelství silnic a dálnic ruší 34 tendrů na dopravní stavby. Podle ministerstva dopravy nejsou peníze. Další problém byl v tom, že zakázky byly vypsány najednou a hrozilo, že se prodraží.

Jan HERGET:
Přípravné práce na 34 plánovaných stavbách dálnic a rychlostních silnic se zastavují. Martin Novák z ministerstva dopravy vysvětluje proč.

Martin NOVÁK, ministerstvo dopravy:
Ten důvod byl jednoduchý, protože se vypsaly výběrové zakázky, které ovšem neměly finanční krytí, jednalo se přibližně o 3,5 miliardy korun.

Jan HERGET:
Jedním z takto pozdržených projektů je třeba zahloubení Magistrály v centru Prahy do tunelu. V jaké fázi je příprava této stavby, upřesňuje náměstek pro dopravy Josef Nosek.

Josef NOSEK, náměstek pro dopravu:
Běží změna územního plánu, může to pozdržet, uvidíme, jaké to bude mít dopady, neumím odhadnout momentálně důsledky tohoto kroku.

Jan HERGET:
Zadávací dokumentace jednotlivých staveb se teď musí přepracovat a zakázky se budou vypisovat jednotlivě podle aktuální potřeby. U vysoce prioritních staveb, jakou je třeba dálnice D3 nebo rychlostní silnice R35, se tendry rušit nebudou. Jan Herget, Radiožurnál.

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl o stížnostech všech 8 obviněných v kauze Davida Ratha

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl o stížnostech všech 8 obviněných v údajné korupční kauze Davida Ratha. V současné době jsou ve vazbě a policie je viní z několika trestných činů spojených se zneužíváním evropských dotací. Všichni obvinění žádají propuštění z vazby a ukončení stíhání.

Irina JEŘÁBKOVÁ, asistentka předsedy krajského soudu:
Rozhodnutí nemůže být oznámeno veřejnosti, nežli rozhodnutí obdrží všichni obvinění.

Dagmar CESTROVÁ:
Zdůvodnila postup soudu Irina Jeřábková, asistentka předsedy krajského soudu. Rozhodnutí přesto bude jasné už do dnešního večera. Pokud Rath a další obvinění neopustí vazební věznici, pak krajský soud jejich stížnost zamítl. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Barroso: Společnou měnu může zachránit hlubší integrace eurozóny

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Společnou měnu může podle šéfa Evropské komise zachránit větší propojení eurozóny. Před poslanci Evropského parlamentu José Barroso řekl, že na nadcházejícím summitu 27 na konci června bude prosazovat budování bankovní a rozpočtové Unie. Je podle něj potřeba nejen řešit naléhavé problémy typu Řecka nebo Španělska, ale i myslet dál do budoucnosti.

Pavel NOVÁK:
"My jsme teď v rozhodujícím okamžiku pro evropskou integraci a Unii vůbec. Musíme si přiznat, že máme systémový problém a je třeba mít vizi, kam chceme dojít a jak se tam dostat," řekl Barroso a zároveň zapochyboval o tom, že si ve všech členských zemích uvědomují, jak je situace vážná. Je podle něj zcela zřejmé, že další integrace uvnitř eurozóny je pro udržení společné měny nezbytná. Základními kameny takové integrace má být budování bankovní a fiskální Unie. To bude vyžadovat i vysoký stupeň politické soudržnosti. Většina europoslanců odhodlání Evropské komise nadšeně tleskala. U některých členských zemí ale mohou tyto myšlenky na summitu za 14 dnů narazit na odpor. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Šéfredaktor ruského opozičního listu opustil zemi kvůli výhrůžkám úřadů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ruská policie zadržela účastníky protestu proti zastrašování novinářů v zemi. Od úřadů žádali vysvětlení nejnovějšího případu nátlaku, jehož terčem se stal šéfredaktor opozičního listu Novaja Gazeta. Sergej Sokolov kvůli pohrůžkám vysoce postaveného ruského úředníka opustil zemi. Pobouření vyjadřují ruští novináři i profesní organizace.

Lenka KABRHELOVÁ:
V centru skandálu je podle šéfa Nové Gazety Dmitrije Muratova samotný předseda ruského vyšetřovacího výboru Aleksandr Bastrikin, tedy jeden z nejvýše postavených úředníků v zemi. Právě on měl vyhrožovat Sergeji Skolovovi, šéfredaktorovi listu, který proslul reportážemi kritickými vůči Kremlu a do jehož týmu patřila i zavražděná investigativní novinářka Anna Politkovská. Šéf ruských vyšetřovatelů údajně Sokolova odvezl do lesa a vyhrožoval mu kvůli kritickému článku. Okamžité vysvětlení, jak uvádějí bezprecedentní události, žádají zástupci profesních i nevládních organizací, vyšetřovací výbor zatím skandál nekomentoval. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

V Sýrii se znovu zvedá vlna uprchlíků. Jsou jich už statisíce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Sýrie odmítla prohlášení OSN, že v zemi zuří občanská válka. Vyjádřil se tak šéf Světové organizace pro mírové operace Herve Ladsous. Podle Damašku vláda pouze bojuje proti teroristům, kteří chtějí zemi zničit. Novým ohniskem konfliktu se mezitím stalo město Haffa. Rebelové se z něj stáhli a vládní síly teď podle nich útočí na tamní obyvatele.

Břetislav TUREČEK:
Někteří obyvatelé Haffy se snaží uprchnout do nedalekého Turecka. Jen za uplynulé 2 dny do této země přišlo na 2 tisíce syrských uprchlíků. Podobný vývoj hlásí i média v iráckém Kurdistánu, kam prchají Kurdové z východní Sýrie. Celkově už počet syrských běženců v okolních zemích přesáhl 100 tisíc. Další statisíce před boji uprchly v rámci své země. Mezinárodní humanitární agentury varují, že jde jenom o jeden z řady problémů. Až milion Syřanů podle odhadů strádá nedostatkem potravin, léků a dalších základních potřeb. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Studenti se postavili proti státním maturitám

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Studenti se postavili proti státním maturitám. Tisíce z nich podávají odvolání kvůli špatné známce z češtiny. Hodnotitelé podle maturantů neopravovali sloh spravedlivě a objektivně.

Klára BÍLÁ:
Špatná známka pro mnohé znamená nejen komplikaci u přijímacího řízení na vysoké školy.

Michal:
Měl jsem naplánováno, že už půjdu pracovat a teď se musím právě odvolat a počkat, co bude. Kdybych se to hodnotilo standardně, tak bych určitě prošel.

Klára BÍLÁ:
Pro stejný scénář jako devatenáctiletý Michal se rozhodly tisíce maturantů. Počet stížností se přitom každý den mění. Například úředníci Moravskoslezského kraje loni řešili 80 žádostí. Letos už jich je 360, potvrzuje Libor Lenčo, vedoucí školského odboru.

Libor LENČO, vedoucí školského odboru:
Což je tedy ve srovnání z loňským rokem čtyřiapůlkrát více jenom jaro oproti celému loňskému roku. Podepisuji celou řadu přesčasů, včetně sobot na to, abychom to zvládli, ale zvládáme.

Klára BÍLÁ:
Stížnosti posoudí CERMAT, který má rozhodnout ve třicetidenní lhůtě. Pokud studenti nebudou souhlasit ani s novým verdiktem, zbývá jim jediné zopakovat si maturitu na podzim. Klára Bílá, Radiožurnál.

Prémii Otty Wichterleho získal i vědec za analýzu vnímání a zpracování informace

Jana PETROVÁ, moderátorka:
19 mladých talentovaných badatelů ocenila Akademie věd za mimořádný přínos ve výzkumu. Prémie Otty Wichterleho se letos udělovaly už po 10.

Petra BENEŠOVÁ:
Slavnostní předání cen zahájil v pražské Lanově vile předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Doufá, že ocenění bude mladé badatele motivovat k dalším výsledkům.

Jiří DRAHOŠ, předseda Akademie věd ČR:
Prémie má prestiž nejenom finanční, ta je možná menší ta prestiž vědeckospolečenská. Z těhle těch lidí se rekrutuje řada dalších dobrých vědců.

Petra BENEŠOVÁ:
Jedním z oceněných byl i Karel Janko, který zkoumá genetiku a rozmnožování ryb.

Karel JANKO:
Jsem zjistil, že třeba nejsem úplně podprůměrný v tom, co dělám, což je docela hezká satisfakce, úsilí, které jsem do toho vrazil, nebo bylo úplně marné.

Petra BENEŠOVÁ:
Každý vědec dostal na další 3 roky k platu prémii 270 tisíc korun. Petra Benešová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio