Zprávy o šesté 13. července 2012

13. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 by měl opustit svou funkci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 by měl opustit svou funkci. Sněmovní bezpečnostní výbor vyzval premiéra Petra Nečase z ODS, aby ministra odvolal. Důvodem jsou hlavně Kalouskovy telefonické aktivity kolem vyšetřování kauzy letadel CASA. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho mu ministr v této věci třikrát volal a kritizoval práci policie.

Martin DRTINA:
Lessyho verzi Kalousek označil za brutální policejní provokaci a hodlá se bránit u soudu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Já se přiznám, že mně to docela vadí a já se s tím rozhodně nesmířím.

Martin DRTINA:
Podle Kalouska se s Lessym bavil hlavně o 20 milionech na nové policejní passaty. Petr Lessy to ale popírá.

Petr LESSY, policejní prezident:
Nemluvil pravdu v tom, že tématem našeho hovoru by byly předmětem policejní passaty.

Martin DRTINA:
Je prý ochotný podstoupit i test na detektoru lži. Kalouska se zastal jeho stranický šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/:
Pokud je důkaz o tom, co bylo tvrzeno, tak se můžeme vážně bavit.

Martin DRTINA:
Šéf Věcí veřejných Radek John stojí za Lessym. Kalouskovy výroky mají podle něj jen poškodit práci policie.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Policie poslední tři neděle dostala vzkaz, že kdokoliv bude vyšetřovat velké kauzy, dostane přes prsty.

Martin DRTINA:
Premiér Petr Nečas na výzvu bezpečnostního výboru zatím nereagoval. Martin Drtina, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vláda bude kvůli aféře kolem ministra financí čelit dalšímu hlasování o vyslovení nedůvěry. Hlasovat se o ni bude příští týden.

Po novém roce nás čeká další zdražování

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Po novém roce nás čeká další zdražování. Víc zaplatíme třeba za potraviny nebo léky, ale i za služby. Sněmovna schválila zvýšení obou sazeb DPH.

Květa MORAVCOVÁ:
Daň z přidané hodnoty se zvýší na 15 a 21 procent. Nově se zavedou daně pro bohaté nebo se omezí výdajové paušály pro živnostníky.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Takhle vláda tím, že neustále zvyšuje DPH, tak tlumí hospodářský růst a zvyšuje nezaměstnanost.

Květa MORAVCOVÁ:
Kritizuje prosazení vládního balíku předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 výtky levice odmítá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Byť klesá spotřeba domácností, tak neklesá spotřeba zboží ve snížené sazbě, ta je stejná, dokonce lehce roste.

Květa MORAVCOVÁ:
Změny teď posoudí Senát, který návrh zákona zřejmě sněmovně vrátí. Vládní balík zkritizovalo i několik poslanců ODS, podle jednoho z nich Petra Tluchoře se zvýšení daní podepíše na odlivu jejich voličů. Zvýšení daní ale podpořili. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Unesená čtyřtýdenní holčička z Německa je skutečně Michaela z Trmic na Ústecku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Unesená čtyřtýdenní holčička z Německa je skutečně Michaela z Trmic na Ústecku. Potvrdila to německá policie na základě testů DNA. Převzetí dítěte už by nemělo nic bránit. Přímo k rodině do Trmic se vypravila naše reportérka Dagmar Cestrová.

Dagmar CESTROVÁ:
Já jsem teď před domem rodiny unesené holčičky a matka i příbuzní jsou zatím doma. Jak mi řekl dědeček, tak mají obrovskou radost z toho, že si pro dítě mohou jet, ale chybí jim, tvrdí to údajně, cestovní doklady pro dítě, čekají tedy, co bude, jestli je přiveze policie nebo je dostanou jinou cestou. Já už máme ale, včera nebo včera zazněla informace, že doklady bude vyřizovat německý konzulát a že by je měli dostat přímo na místě. A já si myslím, že to se brzy vyjasní a že pak bude platit to, co ten dědeček řekl, tedy že můžou jet pro to děvčátko už dneska v noci, ale spíše to bude zítra nebo v neděli a možná také v pondělí. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Trmice.

Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Globtour se vracejí zpátky do Česka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Globtour se vracejí zpátky do Česka. Někteří už dnes, zbytek přiletí zítra. Letos už skončilo 6 cestovek, většinou z finančních důvodů. Zlepšit postavení klientů by měla i novela, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Eva RAJLICHOVÁ:
Posílit postavení klientů ve vztahu k cestovním kancelářím. Zpřesnit pravidla pro pojišťovny. To si slibuje ministerstvo pro místní rozvoj od připravované novely zákona. Cestovky, ministerstvo i pojišťovny se shodují i na zavedení analytického účetnictví.

Aleš HVOZDECKÝ, ředitel odboru cestovního ruchu:
Aby pojišťovny mohly lépe /nesrozumitelné/ finanční toky v oblasti zájezdu, v účetnictví jednotlivých firem.

Eva RAJLICHOVÁ:
Vysvětluje Aleš Hvozdecký, ředitel odboru cestovního ruchu. Novela by měla začít platit v příštím roce. Důležitý je ale zodpovědný přístup lidí už při nákupu zájezdů. Měli by dávat pozor hlavně na to, aby byla cestovka pojištěná.

osoba:
To pojištění většinou by to mělo být na tý pobočce k nahlédnutí.

osoba:
Popravdě řečeno nezjišťuji, já totiž nechodím k jiným než renomovaným velkým cestovním kancelářím.

osoba:
My důvěřujeme těm, co to tam mají napsaný, že to pojištění mají.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Syrští vojáci údajně zmasakrovali přes 220 vesničanů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Víc než 200 lidí zahynulo při masakru v syrské vesnici u města Hamá. Podle svědků zaútočily na vesnici vládní tanky, helikoptéry i děla. Damašek vinu odmítá. Tvrdí, že vesnici vyplenili teroristé.

Jaromír MAREK:
Většina obětí z vesnice Tramsá jsou civilisté. Opozice s odvoláním na svědky tvrdí, že po útoku armády vtrhly do vesnice provládní milice. Ty popravovaly lidi střelbou do hlavy. V místní mešitě se zatím podařilo shromáždit těla asi 150 obětí. Syrská oficiální místa odpovědnost za masakr odmítají a viní z něj ozbrojené teroristy. Pokud se informace o počtech obětí potvrdí, půjde o největší krveprolití od začátku ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle pozorovatelů OSN může za masakr syrské vojenské letectvo. Ani členům mise se ale zatím nepovedlo dostat se na místo masakru.

Fotbalista Terry se podle soudu nedopustil rasově motivované urážky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Anglický fotbalový reprezentant a obránce Chelsea John Terry má i po dnešku čistý trestní rejstřík. Soud mu neprokázal hrubou rasově motivovanou urážku protihráče Antona Ferdinanda při ligovém zápase. Incident z loňského podzimu přitahoval velkou pozornost. Narušil i atmosféru v národním týmu.

Jiří HOŠEK:
Soudce Howard Riddle konstatoval, že nejsou dost silné důkazy, aby Terry mohl být usvědčen z úmyslného činu. Obránce Chelsea prý vystupoval jako hodnověrný svědek. Soudce v odůvodnění verdiktu zdůraznil, že celý případ neměl za cíl zkoumat, jestli je Terry rasista nebo ne. Riddle současně ocenil odvahu Antona Ferdinanda dostat případ k soudu s tím, že si hráč Queen's Park Rangers skoro určitě nic nevymyslel. "Jsme rádi, že se teď John může znovu soustředit jen na fotbal, vrátit se k tréninku a dělat to, co dělá už mnoho let," komentoval rozsudek prezident Chelsea Bruce Buck. Pro Terryho, který opustil soudní síň bez jediného slova, ale kauza nejspíš nekončí, čeká ho totiž pravděpodobně disciplinární řízení s fotbalovou asociací. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Senior taxi v Rychvaldu na Karvinsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výjimečnou službu pro důchodce zavedli v Rychvaldu na Karvinsku. K lékaři, na poštu nebo do obchodu je za pouhých 10 korun vozí Senior taxi. Náklady platí město, místo dotování zvýhodněných jízdenek pro důchodce.

osoba:
Dobrý den, Senior taxi, kam to bude?

Stanislava KALÁBOVÁ:
Vynikající, lepší slovo neexistuje, je to něco úchvatnýho.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pochvaluje si Stanislava Kalábová Senior taxi. 65letá žena má nemocnou páteř, ráno jí taxík zavezl k lékaři a teď míří s nákupem zpátky domů.

Stanislava KALÁBOVÁ:
Já už jsem měla nejmíň /nesrozumitelné/ s tím taxíkem, já jsem kdysi jezdívala hodně na kole, /nesrozumitelné/ nemocný, tak už to kolo jaksi padlo, no, a teda ten taxík, to přišlo vysvobození, to nám spadlo z nebe. A pohodlně a za 10 korun, že.

Andrea ČÁNOVÁ:
Senior taxík zvládne denně 10 až 20 jízd. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Rychvald.

V Ostravě se ode dneška pije káva po tmě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Ostravě se ode dneška pije káva po tmě. Na severu Moravy na 3 dny zastavil speciální autobus, ve kterém obsluhují nevidomí. Lidé si tam v absolutní tmě můžou vyzkoušet, jak se žije bez zraku.

osoba:
U nás v kavárně to je vlastně tak, že vy dostanete průvodce, ten vás doprovodí dovnitř.

Silvie MIKULCOVÁ:
Hana a Jana na svou kávu čekaly dlouho a neodradila je ani zima a déšť.

osoba:
Chtěly bychom to nějak podpořit.

Silvie MIKULCOVÁ:
Vy jste se velmi dojala.

osoba:
Jsme zvědavé jako, chtěly bychom to vyzkoušet, i tak, jak se vlastně cítí oni, že.

Silvie MIKULCOVÁ:
Nevidomá Kamila dělá hostům průvodce. Je ráda, že teď ona sama může pomáhat jiným.

Kamila:
Ty lidi se chovají absolutně tiše, jsou klidní, dokážou se zklidnit, což pro mě osobně, já si myslím, že to je právě to, co by jim to mělo dát, ti lidi se chovají absolutně tiše, jsou klidní, dokážou se zklidnit, což pro mě osobně já si myslím, že to je právě to, co by jim to mělo dát.

Silvie MIKULCOVÁ:
Kavárna Potmě bude v Ostravě až do neděle. Peníze, které v ní hosté utratí, pak pomohou sbírce Světluška, nadačního fondu Českého rozhlasu. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Ostrava.

autor: tet
Spustit audio